Musorujsag
Élő Eredmények

Ricciardo úgy érzi, idén a bajnoki címért harcolhat

Sky Sports, Autosport
A Red Bull ausztrál versenyzője, Daniel Ricciardo úgy érzi, csapata 2015-ben közelebb kerülhet a Mercedeshez, ő pedig akár a világbajnoki cím megszerzéséért is harcolhat a német istálló pilótáival. A tavalyi bronzérmes a felkészülési időszakról és új márkatársáról is beszélt.
Daniel Ricciardo (Fotó:  Moy / XPB Images Daniel Ricciardo (Fotó: Moy / XPB Images

Döcögősen indult a Red Bull 2014-es szezonja, a felkészülési időszak alatt ugyanis a csapat szinte folyamatosan műszaki problémákkal küzdött, ezért az istálló versenyzői a szükségesnél jóval kevesebb kört teljesíthettek. Később az egylet motorpartnerének, azaz a Renault-nak sikerült megoldania megbízhatósági problémáit, a 2015-ös évad előtt pedig szorosabbra fűzte kapcsolatát a bikásokkal. Az előrelépésnek köszönhetően a csapattagok nem tartanak attól, hogy a tesztelésre szánt idő felét ezúttal is szereléssel kell tölteni – öt nappal a kezdés előtt Ricciardo is magabiztos.

„Sokkal magabiztosabbak vagyunk, és reméljük, hogy tényleg jobb telünk lesz, mint volt a tavalyi szezonban. A megbízhatóság már lényegesen jobb, mint volt egy évvel ezelőtt, szóval tényleg magabiztosabban vágunk neki a tesztnek. Fontos hogy most több tapasztalatot gyűjtsünk az első versenyt megelőzően” – mondta az ausztrál versenyző a Sky Sports egyik munkatársának. A tavalyi szezon meglepetésembere úgy érzi, ezúttal maga az évad is jobb eredményeket hozhat, hiszen csapata közelebb kerülhet a Mercedes gyári alakulatához.

„Úgy érzem, ők tavaly nagyok sokat kihoztak a csomagjukból, szóval előttük nincs akkora tér a javulásra, mint előttünk. Mi most igazán nagyot léphetünk előre. Tudom, hogy ők is gyorsulhatnak, de kisebb lépést tesznek majd, mint mi. Az autónk már tavaly is versenyképes volt, viszont nagyon sok lehetőséget nem tudtunk kiaknázni. Tényleg úgy érzem, hogy a csapat felzárkózhat a Mercedesre!” – magyarázza a háromszoros futamgyőztes, aki 2014-ben a világbajnok alakulat versenyzői mellett egyedüliként tudott diadalmaskodni. Idén sokak szerint ő lesz a bikások első számú pilótája, új márkatársa, Danyiil Kvjat ugyanis mindössze második Forma-1-es szezonjára készül. Ricciardo eközben abban bízik, idén folytathatja fejlődését és harcolhat a bajnoki cím megszerzéséért.

„Hiszem, hogy képes vagyok rá! Mint már mondtam, szerintem közelebb leszünk a Mercedeshez és harcolhatunk is velük, és úgy érzem, képes leszek erre [a bajnoki cím elhódítására] ha megfelelő esélyt kapok. Sokszor megkérdezték már, mire számítok idén úgy, hogy én leszek az első számú versenyző, de itt az eredmények számítanak. Ha Danyiil elkezd versenyeket nyerni, akkor onnantól kezdve ő lesz új élversenyző! Szerintem nagyon gyors lesz. Még én is fiatalnak érzem magam, de ő egy még ifjabb generáció tagja, és úgy érzem, megfelelő eredményeket tesz majd le az asztalra, noha kevesebb tapasztalattal rendelkezik, mint Sebastian Vettel” – folytatja az ausztrál.

A Red Bull és Ricciardo célja tehát az, hogy beérje a Mercedes gyári alakulatát, a fiatal pilóta szerint azonban a többi ellenfélről sem szabad elfeledkezni – ő például izgatottan figyelni a McLaren megújulását. „A Williams ismét erős lehet, a McLaren-Hondával kapcsolatban pedig egyelőre rengeteg a kérdőjel” – mondja az Autosportnak. „Tényleg izgatott vagyok, és érdekel, miként teljesítenek majd. Egyértelmű, hogy a csapatban ott van a lehetőség arra, hogy erős eredményeket érjen el. Valószínű, hogy a legtöbbek őket figyelik majd, és a legtöbben arra lesznek kíváncsiak, mit tesznek majd le az asztalra. A lehetőség a Ferrari számára is adott. Tavaly gyenge szezont zártak, és a jelek egyelőre nem arra utalnak, hogy egy másodpercet találnak majd, a McLaren viszont megteheti ezt a Honda segítségével” – zárta gondolatát a 25 éves sportember.

További tartalmak