Musorujsag
Élő Eredmények

Räikkönen élvezi, hogy a Ferrari versenyzője lehet

Ferrari
Nem szeretne komolyabb jóslatokba bocsátkozni a Ferrari finn világbajnoka, Kimi Räikkönen. Noha bízik a csapatnál végbemenő szerkezeti átalakítás eredményességében, és abban, hogy új márkatársával közösen jobb eredményeket érhet el, egyelőre csak a tesztekre koncentrál.
Kimi Räikkönen (Fotó: Ferrari) Kimi Räikkönen (Fotó: Ferrari)

Räikkönen 2014-ben tért vissza a Ferrarihoz, eredményei azonban elmaradtak a várttól: tizenkettedik lett az összetett pontversenyben, míg márkatársa, Fernando Alonso a hatodik helyen végzett. A spanyol szinte folyamatosan finn riválisa előtt végzett, aki több alkalommal is elismerte, nem tudott megfelelően alkalmazkodni az új szabályokhoz, és az autó sem passzolt vezetési stílusához. Reményei szerint 2015-ben minden jobbra fordul, azaz kifizetődő lesz a csapat átalakítása, a mérnökök pedig egy, a stílusához jobban illő autóval állnak elő – első benyomásai egyelőre pozitívak.

„Az új autó jól néz ki, más, mint az, amit 2014-ben használtunk” – mondta Räikkönen a Ferrari hivatalos oldalának. „Mivel jól mutat, gyorsnak kellene lennie, de még várnunk kell a tesztekig, hogy kiderítsük, mire képes. De az első benyomásom pozitív az autóról. Az üléspozíció nem változott túl sokat a tavalyi szezonhoz képest. Egy kicsivel azért jobb, mert több helyem van, ami alapvetően pozitív, persze azzal is tisztában vagyunk, hogy lesznek még változások, amikor pályára lépünk, de ez általában így megy, a lényeg az, hogy mindent az ellenőrzésünk alatt tudjunk tartani” – folytatja.

Az interjú során természetesen a 2014-es évad is szóba került, és az is, miben bízik Räikkönen az új szezon kezdete előtt. „Sokat tanultunk a tavalyi évben, noha igencsak nehéz időkön mentünk keresztül és voltak olyan versenyek is, melyeken balszerencsések voltunk. De az ember életében mindig vannak ilyen évek, amikor minden egy kicsit nehezebb, viszont úgy érzem, tavaly sok dolgot megértettünk, és most megfordíthatjuk a szerencsénket. Csapatként erősebbnek kell lennünk, mégpedig lépésről lépésre haladva. Most még nem lehet megmondani, hol leszünk, de egyértelmű, hogy erősebb hétvégére van szükségünk. Száz százalékot kell nyújtanunk, csapatként kell dolgoznunk és folytatnunk kell az építkezést. Nekem személy szerint nincsenek különösebb céljaim, még nem tartunk ott, hogy ezeket megfogalmazhassuk. Most a tesztekre összpontosítok!”

A mezőny korelnöke 2015-ben egy új csapattárs mellett bizonyíthat, a McLaren-Hondához igazoló Alonsót ugyanis a Red Bull négyszeres világbajnoka, Sebastian Vettel váltja. Räikkönen köztudottan jó kapcsolatot ápol a német versenyzővel, kinek tehetségét is elismeri, így tehát nem meglepő, hogy már várja a közös munka kezdetét. „Tegnap találkozunk először a tavalyi szezon vége óta, szóval érdekes volt először együttműködni vele. Biztosra veszem, hogy meg fogjuk érteni egymást, a célunk pedig közös, előre szeretnénk vinni a Ferrarit. Szerintem egymást is motiválni fogjuk” – kezdi a finn, majd az interjú készítője megjegyzi, ők ketten együtt öt világbajnoki címmel rendelkeznek. „Ez igaz, de ennek a nagy részét ő szerezte! Fantasztikus pályafutás van mögötte, de én is igyekszem majd jól teljesíteni. Remélhetőleg együtt visszajuttathatjuk a Ferrarit oda, ahová való!”

A finn ötödik ferraris szezonjára készül, tehát már jól ismeri a vörösöket (igaz 2010 és 2013 között más csapatoknál, más szériákban versenyzett), és mint elmondta, örül annak, hogy a csapat pilótája lehet. „Korábban is versenyeztem már itt, szóval az emberek nagy részét nagyon jól ismerem. Persze most komoly változások történtek, de úgy érzem helyes döntéseket hoztunk. Igaz, még mindig nagyon sokat kell dolgoznunk – mindenkinek a Ferrarinál. Élvezem, hogy ezekkel az emberekkel dolgozhatok, és hogy része lehetek ennek a csapatnak. Most persze normálisak tűnik, hogy itt vagyok, de kívülről nézve valóban ez a legkomolyabb történelemmel rendelkező csapat, az egyik legjobb, ahol versenyzőként lehetsz” – zárja gondolatait a húszszoros futamgyőztes.

További tartalmak