Musorujsag
Élő Eredmények

Vettel: A Ferrariban óriási lehetőségek rejlenek

Speedweek, F1-Insider
Edzéselsőséggel kezdte ferraris karrierjét Sebastian Vettel. A német a jerezi nyitónap végén új csapatáról, a Ferrari-motorról, de még új sisakjáról és autója nevéről is nyilatkozott.
Sebastian Vettel (Fotó: Charniaux / XPB Images) Sebastian Vettel (Fotó: Charniaux / XPB Images)

Sebastian Vettel érte el a legjobb időt a 2015-ös felkészülési idény első tesztnapján. A mai jerezi gyakorlás volt az első, amit a német a Scuderia aktuális autójával teljesített. „Minden csapatnál más. Ezt már akkor érzékeltem, amikor a Red Bullhoz mentem a Toro Rossótól. És a Ferrari megint más kávéház. A Ferrari olasz csapatként persze közelebb áll a Toro Rossóhoz” – nyilatkozta Vettel, amikor első benyomásairól kérdezték. „De könnyű dolgom volt: az emberek tárt karokkal fogadtak. Az olaszok nagyon szívélyesek – ismerjük őket. Ennél a csapatnál is ez a helyzet. De persze nemcsak enni és nevetgélni fogunk, keményen is dolgozunk!”

Vettelt már az első maranellói látogatása is lenyűgözte. „Az egész helyben van valami varázslatos. Korábban is voltam persze ott, de most minden egyes ajtó kitárult előttem. Egészen különleges érzés ez. Mindenki számára megtiszteltetés ott dolgozni. De ha minden szép is, akkor is keményen kell dolgozni. Még én is tudnék pár dolgon javítani az előző évhez képest.”

Vettelt arról is faggatták, milyennek érzi a Ferrari-motort a Renault erőforrásához képest, ám ő diplomatikus választ adott. „Egyik gyártóval szemben sem lenne sportszerű, ha erre válaszolnék. Tehát inkább megtartom magamnak a véleményem” – mondta a négyszeres bajnok.

Az új Ferrariról már szívesebben beszélt. „Nehéz az összehasonlítás, mivel a 2014-es autóval nem mentem. És elég sok minden más volt, mint amúgy szokott. Az autó viszont egészen jónak tűnik. Az elmúlt hetekben sok időt töltöttem a gyárban. A csapatban óriási lehetőségek rejlenek. Nyilván sok munka vár ránk, és máról holnapra nem áll össze minden. Bizonyos szakemberek jöttek, mások mentek, megint mások új pozícióban dolgoznak – tehát időre van szükség ahhoz, hogy minden működjön. De az alapok jók.”

Miután figyelmeztették, példaképének, Michael Schumachernek öt évébe telt, mire felért a csúcsra a Ferrarival, Vettel hárította a közte és honfitársa közti párhuzamot. „Én most az új autóval foglalkozom, szeretném a legjobbat kihozni belőle. Aztán idővel majd úgy alakítjuk, ahogy nekem jó. Ha csak megközelítőleg lennék annyira sikeres, mint Michael, már az hatalmas dolog lenne” – mondta.

Vettel ma új bukósisakját is bemutatta a nagyközönségnek. Az eddig dizájnját hétvégéről hétvégére változtató német a sima fehér, német trikolorral ellátott megoldásról elmondta: „Ez az első dizájnom az elmúlt tizenöt évből, amin nincs rajta a Red Bull felirata. Valami egyszerűt akartam, ami mellett ki is tarthatok egy darabig.”

Végül pedig arról is beszélt, szokásához híven adott-e már nevet új autójának. „Még nincs név. Általában inkább spontán, a szerelőkkel közösen döntünk. Tehát majd ha Ausztráliában leszünk!” – intette türelemre a sajtó munkatársait a négyszeres bajnok.

További tartalmak