Musorujsag
Élő Eredmények

Bahrein megakadályozza a Katari Nagydíjat?

crash.net
Miközben az illetékesek egyre biztosabbak abban, hogy Katar két éven belül vendégül láthatja a királykategória mezőnyét, a Bahreini Nagydíj szervezői kitartanak azon véleményük mellett, hogy a térség még nem készült fel egy újabb F1-es megmérettetés fogadására.
Kevin Magnussen Bahreinben (Fotó: Charniaux / XPB Images) Kevin Magnussen Bahreinben (Fotó: Charniaux / XPB Images)

Az már korábban kiderült, hogy a közeljövőben Katar is szívesen csatlakozna a Forma-1-es világbajnokság menetrendjéhez, a futam jövője azonban még mindig bizonytalan. Bár a Telegraph információi szerint már a küszöbön áll az ország bemutatkozásáról szóló megállapodás aláírása, a bahreini viadal rendezői továbbra is váltig állítják, a térség még nem készült fel egy harmadik futam rendezésére – ők pedig a hírek szerint vétójoggal is rendelkeznek.

Az ország 2004 óta része a Forma-1-es versenynaptárnak, melyben 2009 óta egy másik közel-keleti helyszín, Abu-Dzabi is szerepel. A két helyszín között nincs érdekellentét, a szervezők viszonya pedig baráti, hiszen a bahreini verseny a szezon elején, az abu-dzabi futam pedig az évad végén kerül megrendezésre, egy harmadik viadal – legyen az Katarban, avagy bárhol a közel-keleti térségben –azonban már okozhat nehézségeket, legalábbis bahreini aszfaltcsík ügyvezetője, Szalmán ibn Ísza Ál Halifa szerint. „A Forma-1-es kultúra folyamatosan fejlődik [a Közel-Keleten], ez a gyarapodás pedig az elmúlt években még következetesebbé vált” – idézi szavait a crash.net.

„Ez idő alatt örömmel fogadtuk az Abu-dzabi Nagydíjat, és teljesen világos volt számunkra, hogy a két pálya között nincs semmilyen rivalizálás, hiszen mi a szezon elején, ők pedig a szezon végén fogadják a Forma-1-et. Továbbá a versenyünk inkább a GCC [Öböl Menti Együttműködési Tanács] közönségére összpontosít, míg Abu-Dzabi sokkal inkább a nemzetközire. Viszont mi továbbra is úgy gondoljuk, hogy ez a térség még nem készült fel egy harmadik viadalra, igaz csak akkor tudunk pontosabb képet alkotni, ha több információval rendelkezünk majd erről a futamról. Viszont abban is biztos vagyok, hogy a jövőben változhat a helyzet, hiszen az érdeklődés folyamatosan növekszik” – folytatja.

Noha sokan biztosra veszik, hogy a bahreini futam rendezői – vétójoguknak köszönhetően – megakadályozhatják, avagy késleltethetik a katari viadal bemutatkozását, Szalmán ibn Ísza Ál Halifa ezt a témát nem szerette volna részletesebben kitárgyalni. „Ahogyan az a szervezők esetében elvárható, mi is folyamatosan kapcsolatban vagyunk a kereskedelmi jogok birtokosaival; igyekszünk választ találni a felmerülő kérdésekre. Azt nem kívánjuk kommentálni, hogy bizonyos kérdések részét képezik-e ennek a magánjellegű beszélgetésnek” – tette egyértelművé.

A Katari Motorsportszövetség (QMMF) első embere, Nászer el-Attija (aki nem mellesleg a Nemzetközi Automobil Szövetség alelnöki posztját is betölti) korábban már reagált a bahreini pálya ügyvezetőjének kijelentésére. Szerinte egy harmadik verseny a közel-keleti térségnek is jót tenne, a két helyszín közötti „rivalizálásnak” pedig pozitív hozadékai is lennének. Katar egyébként az utóbbi időben nemcsak a Forma-1-et vette fel kívánságlistájára: 2022-ben a jelenlegi tervek szerint náluk rendezik majd a labdarúgó-világbajnokságot, a közelmúltban pedig ők adtak otthont a férfi kézilabda-világbajnokságnak is, 2004 óta pedig az ország ad otthont a MotoGP egyik állandó állomásának.

További tartalmak