Musorujsag
Élő Eredmények

Kiderült, ki mentette meg a Marussiát

BBC, Motorsport-Total
Egy ír befektető, Stephen Fitzpatrick áll a Marussia/Manor megmentése mögött – tudta meg a BBC. Az energiavállalatot működtető üzletember a hírek szerint elkötelezett rajongója a Forma–1-nek.
A 2014-es Marussia (Fotó:  Photo4 / XPB Images) A 2014-es Marussia (Fotó: Photo4 / XPB Images)

A 37 esztendős észak-ír Stephen Fitzpatrick, az Ovo energiaipari cég alapítója mentette meg a Marussia/Manor-istállót az ellene még múlt év októberében indított csődeljárástól – írja BBC. A brit lap szerint a vállalkozó saját pénzéből finanszírozza majd a kiscsapat működését (mintegy 50 millió dolláros befektetésről van szó). Noha korábban arról szóltak a hírek, hogy Manor iránt a Sainsbury’s nevű szupermarketlánc első embere, Justin King is érdeklődött, a BBC úgy tudja, ő nem befektetőként vesz részt az istálló működtetésében.

Fitzpatrick egyébként elkötelezett Forma–1-rajongó hírében áll, és már régóta szeretett volna a királykategória résztvevője lenni. Korábban a Forma–E-ben tervezett szerepet vállalni, ám miután októberben a Marussia a csőd szélére jutott, meglátta a lehetőséget. A kiscsapat négy hónapon át egyeztetett vele, mire megállapodásra jutottak.

Az üzletembernek végül sikerült egyezségre jutnia a motorbeszállító Ferrarival, valamint a csapat technikai partnerével, a McLarennel is a korábbi együttműködésük folytatásáról – annak ellenére, hogy irányukban az elmúlt hónapokban jelentős tartozásokat halmoztak fel. A Scuderiától a Manor egy évvel ezelőtti erőforrásokat fog kapni, míg a wokingiak segítségükért cserébe állítólag saját versenyzőjük egyikét ültetnék az egyik autójukba. Will Stevens szerződtetését a Manor e hét elején jelentette be, a német Motorsport-Total szerint csapattársa pedig a McLaren tartalékversenyzője, Kevin Magnussen lehet. Más források Stoffel Vandoorne-t is esélyesnek tartják erre a pozícióra.

Ahhoz, hogy a Manor valóban részt vehessen a 2015-ös bajnokságban, mindenekelőtt el kell készülnie az idei szabályoknak megfelelő új autójával Ausztráliára. Bennfentesek szerint a munkálatok jól haladnak, már csak az FIA kötelező töréstesztjét kell sikerrel teljesíteniük. Erre jövő kedden kerülhet sor.

További tartalmak