Musorujsag
Élő Eredmények

Rosberg második esélye: Alig várom a Lewis elleni visszavágót!

Speedweek, ESPN, Auto Motor und Sport
Nico Rosberg úgy érzi, ő és a Mercedes is jól felkészült a 2015-ös bajnokságra. Újabb sikerekre számít, s már alig várja, hogy visszavágjon Lewis Hamiltonnak!
Nico Rosberg (Fotó: Price / XPB Images) Nico Rosberg (Fotó: Price / XPB Images)

Noha a Mercedes köridőket tekintve a téli felkészülés nagy részében megbújt a mezőnyben, az utolsó héten elért körrekordjuk, valamint ellenfeleik is azt sugallják, hogy továbbra is ők a bajnokság toronymagas esélyesei. A németek gyakorlatilag minden fontos statisztikában az élen állnak: ők teljesítették a tél folyamán a legtöbb kört és kilométert, és Barcelonában senki sem volt képes gyorsabb körökre náluk – holott még azt is megengedték maguknak, hogy a riválisokkal ellentétben lemondtak a szuperlágy gumi használatáról.

Nem csoda tehát, hogy az utolsó tesztnap végén Nico Rosberg elégedetten összegezte felkészülésüket. „Összességében elégedett vagyok a teszteken elvégzett munkánkkal. A fejlesztés terén remek munkát végeztünk, ezért nagyon optimistán várom az első futamot. Jó az autónk, otthonosan érzem magam benne. Gyorsak voltunk, sikerült megfutnunk a leggyorsabb kört, reméljük, így folytatjuk” – idézte a Speedweek Rosberget.

„Egész jó nap volt ez a teszteléshez, a körülmények következetesek voltak, és talán a tél folyamán ez volt a legmelegebb napunk. Nagyjából végig azonos mennyiségű üzemanyaggal köröztünk, de különböző beállításokkal és gumiprogrammal. Klassz volt. A végén a lágy gumin teljesítettem egy hosszabb etapot is, mert Melbourne-ben a lágy gumit fogjuk használni. Problémás lesz, mert elég gyorsan kopik, talán ez jelenti most a legnagyobb kérdőjelet. De összességében jól bánunk a gumikkal.”

A Mercedes a tavalyi problémák után idén télen kiemelten nagy figyelmet fordított a megbízhatóságra. Noha munkájuk nem mindig volt zökkenőmentes, a német elárulta, nincs olyan terület, amely miatt aggódnának. „Igazából semmi sem aggaszt. Nem problémaként írnám le, de tény, hogy óriási kihívást jelent kellően megbízhatóvá tenni az autót, de ez nem csak ránk vonatkozik. Tavaly egy-két alkalommal voltak nehézségeink a megbízhatósággal, 2015-ben szeretnénk javítani ezen. De jó úton járunk.”

Rosberg a tesztek során mindenkinél több, összesen 759 kört, azaz 3463 kilométert teljesített – s ezzel csapattársát, Lewis Hamiltont is lepipálta. „Sosem tudsz eleget gyakorolni. A teniszjátékosok minden nap kimehetnek a pályára, hogy órákon át gyakoroljanak. Nekünk versenyzőnként hat napunk van a tél folyamán. Természetes, hogy ebből az időből a lehető legtöbbet akarod kihozni. Az első tesztnap során még éreztem, hogy kissé berozsdásodtam. Most viszont már minden remek.”

A tavalyi ezüstérmes emellett annak is örülhet, hogy az ő neve mellé került az elmúlt két hét leggyorsabb köre is – ezen a téren szintén maga mögé utasította csapattársát. „Jobb a leggyorsabbnak lenni, mintha a tabella sűrűjében kéne keresgélned a nevedet. Természetesen ez nem számít bele a bajnokságba, de azért jó érzés” – ismerte el Rosberg.

Végül pedig arról is beszélt, hogy eltökélt szándéka visszavágni tavalyi bajnoki vereségéért. „Nem volt nehéz újra munkába állni. Ezért is jelentkeztem be már az utolsó futam után az abu-dzabi tesztre. Egy kis előnyt akartam kovácsolni belőle erre a szezonra. Most kapok egy második esélyt, és már alig várom a Lewis elleni visszavágót” – mondta Rosberg.

Főnöke, Toto Wolff mindeközben óvatosságra intett. „A tesztekből mindig nehéz bármit is kiolvasni. Jónak tűntünk, most az a cél, hogy a versenyhétvégén bizonyítsunk. De szükségünk van némi szkepticizmusra is – a félig üres pohár mentalitására. Ettől függetlenül szerintem optimisták lehetünk.”

A Mercedes nem titkolt szándéka, hogy 2015-ben is megőrizze domináns helyzetét. Wolff szerint hosszabb távon azonban csak úgy maradhatnak sikeresek, ha mindig előre gondolkodnak. „Előre kell tekintened, látnod kell, mi várható a jövőben, mi történik a szabályokkal, jól helyt kell állnod a politikai játszmákban, és rá kell jönnöd arra is, milyen technológiákra fókuszálj a jövőben” – adta meg a siker receptjét az osztrák.

További tartalmak