Musorujsag
Élő Eredmények

A 2015-ös év komoly próbatétel lesz Ricciardo számára?

AAP
Érdekes lesz megfigyelni, hogyan viseli a rá nehezedő nyomást Daniel Riccardo, a 2015-ös szezon kezdete előtt ugyanis mindenki azt várja, hogy ő vezeti majd a Red Bull első számú alakulatát, az évad tehát egy igazi próbatétel lesz az ausztrál számára – jelentette ki David Coulthard.
Daniel Ricciardo (Fotó: xpbimages.com)  Daniel Ricciardo (Fotó: xpbimages.com)

A Red Bull korábbi versenyzője szerint nem kétséges az, hogy Ricciardo 2014-ben bebizonyította, helye van a mezőny legjobbjai között, hiszen nemcsak tartani tudta a lépést négyszeres világbajnok csapattársával, hanem több alkalommal le is győzte Sebastian Vettelt. Ricciardo tehát letette névjegyét, 2015-ben viszont újabb kihívásokkal kell szembenéznie. Most ő a csapat első számú pilótája, hiszen a Ferrarihoz távozó Vettel helyét a második F1-es szezonjára készülő Danyiil Kvjat vette át. Coulthard úgy érzi, a fiatal orosz adott esetben nyomás alá helyzeti márkatársát.

„Érdekes lesz látni, hogyan fog megbirkózni azzal, hogy most már ő a csapat vezetője” – idézi a skót exversenyző szavait az AAP. „Mindenki arra számít, hogy le fogja győzni Danyiil Kvjatot, de vajon hogyan viselné azt, ha ő kapna ki a csapattárstól? Ha a szezon során többször alulmaradna a márkatárssal szemben” – folytatja Coulthard, majd elismeri, hogy Ricciardo tavalyi teljesítménye alaposan meglepte. A tizenháromszoros Forma-1-es futamgyőztes nyilatkozata során külön kiemelte a 25 éves ausztrál egyik képességét, amit ő különösen meggyőzőnek talált.

„Elsősorban az szúrt szemet, ahogyan a test-test elleni küzdelmek során viselkedik, igazán ösztönös volt. Ez egy olyan képesség, amit korábban nem vettem észre rajta. Tudtam, hogy megfelelő a sebessége és azt is, hogy ő a megfelelő ember az első számú alakulat számára. De mindemellett nagyszerűen kezelte a szabálymódosításokat, az előszezon nehézségeit, azt, hogy a csapata szinte folyamatosan szenvedett a teszteken és azt is, hogy Ausztráliában dobogóra állhatott, az eredményét azonban később elvették tőle. Tényleg úgy tűnt, mintha már tavaly ő vitte volna hátán a csapatot, és Vettelnek sem volt ellenszere rá” – magyarázza a negyvenhárom éves szakember.

Coulthard nemcsak Ricciardo pályán nyújtott teljesítményét tartja figyelemreméltónak, hanem az ausztrál versenyző személyiségét is. Elmondása szerint a háromszoros futamgyőztes jelenleg az egyik legnagyobb karakter a bokszutcában. „A pályán kívül ő a Forma-1 egyik legfényesebb csillaga. Igazi showman lett belőle, köszönhetően az állandó mosolyának. Függetlenül attól, hogy nyer-e világbajnoki címeket – hiszen ez még mindig a jövő zenéje – neki is helye lehet a sport nagyjai között, abból a szempontból, hogy mennyi energiát hozott magával a királykategóriába!”

Végül a barcelonai tesztek eredménye is szóba kerültek, a Williams, a McLaren és a Red Bull korábbi pilótája azonban nem akar komolyabb jóslatokba bocsátkozni, az ott elért időeredményeket ugyanis nem tartja teljesen mérvadónak – főleg az Ausztrál Nagydíj eredményével kapcsolatos találgatások esetében. „Nagyon nehéz lenne megmondani [hogyan alakulnak az erőviszonyok a szezonnyitón]. Nem hiszem, hogy láttuk a végső specifikációjú versenyautókat, vagyis azokat, amelyekkel a csapatok majd pályára gurulnak. Továbbá a barcelonai pályán nagyon nagy szerepe van az aerodinamikának, a melbourne-i aszfaltcsík más” – zárja gondolatait Coulthard.

További tartalmak