Musorujsag
Élő Eredmények

Az új elnök nem vár azonnali sikereket a Ferraritól: bajnoki cím 2018-ban

motorsport.com
A 2015-ös szezon kezdetén a Ferrari a Red Bull-lal lesz harcban – véli az olasz gyár első embere, Sergio Marchionne. A tavaly kinevezett szakember nem vár azonnali sikereket csapatától; most úgy érzi, a vörösök legközelebb 2018-ban szerezhetnek bajnoki címet.
Sebastian Vettel (Fotó: Batchelor / XPB Images) Sebastian Vettel (Fotó: Batchelor / XPB Images)

Nehéz versenyévadon van túl a Ferrari Forma-1-es alakulata, 2014-ben ugyanis a csapat 1993 óta először maradt futamgyőzelem nélkül. A kiábrándító szezont egy lényegesen pozitívabb tesztidény követte: a vörösök biztató eredményeket érteke el a felkészülési időszak alatt, néhány szakember pedig – versenypályától függően – már a Mercedes mögé, a rendkívül szorosnak tűnő üldözőboly elejére helyezi az olaszokat. Egyelőre a csapat vezetői is magabiztosnak tűnnek.

Az alakulat első embere, Maurizio Arrivabene például legutóbb azt hangsúlyozta, hogy a Ferrari elégedett lehet felkészülésével, és maga az autó is ütőképesebbnek tűnik elődjénél, a csapatnak viszont a folytatásban is két lábbal kell a földön állnia és keményen kell dolgoznia. Hasonlóan látja a helyzetet az elnök, Sergio Marchionne is. „Az autó kész, a versenyzők izgatottak! Amikor pályára gurulunk a Red Bull-lal leszünk egy szinten. Nem akarok túlzottan optimista lenni, de túl kritikus sem. A csapat nagyon jól dolgozott, a többit pedig majd meglátjuk, amikor pályán leszünk!”

A Ferrari legutóbb 2008-ban örülhetett konstruktőri, 2007-ben pedig egyéni világbajnoki címnek. Bár az elmúlt években több alkalommal is közel kerültek ahhoz, hogy ismét megszerezzék a győztesnek járó trófeát, rendre be kellett érniük a második helyezéssel. 2014-ben viszont ennek az eredménynek sem tudtak a közelébe kerülni, így a gyártó komoly átszervezésbe kezdett: az elmúlt 12 hónapban rengeteg szakember és mérnök távozott és több új dolgozó érkezett.

A csapat tehát formálódóban van, a 2014-es év második felében kinevezett elnök pedig nem vár azonnali sikereket annak dolgozóitól. „Hogy a 2018-as évben megnyerhetjük-e a világbajnoki címet? 2018-ban természetesen igen! De ha ez lehetséges, akkor természetesen már sokkal korábban meg szeretnénk tenni” – idézi a motorsport.com a hatvankét éves spotvezető szavait, aki az előd, Luca di Montezemolo távozása óta több alkalommal is kijelentette, hogy lépésről lépésre szeretne haladni, viszont mindenképpen vissza akarja juttatni a Ferrarit a királykategória trónjára.

További tartalmak