Musorujsag
Élő Eredmények

Pár nap és eldőlhet a Német Nagydíj sora

DPA
Hamarosan eldől lesz-e Német Nagydíj a 2015-ös versenyévadban, a Forma-1 Menedzsment (FOM) első embere, Bernie Ecclestone ugyanis március első hétvégéjét jelölte meg határidőként. A brit sportvezető egyébként továbbra sem hisz abban, hogy meg tud egyezni a szervezőkkel.
A 2014-es Német Nagydíj eredményhirdetése Hockenheimben (Fotó: Herweg / XPB Images) A 2014-es Német Nagydíj eredményhirdetése Hockenheimben (Fotó: Herweg / XPB Images)

Az eredeti tervek szerint idén a Nürburgring látta volna vendégül a királykategória mezőnyét, a versenypálya tulajdonosainak azonban továbbra sincs érvényes szerződésük a Forma-1 Menedzsmenttel. Miután a nemzetközi sajtóban megjelentek a pálya anyagi gondjaival kapcsolatos hírek, kézenfekvőnek tűnt, hogy a futamot 2015-ben is Hockenheimben rendezik – erre egyébként Bernie Ecclestone is utalt az év korábbi szakaszában. Később azonban kiderült, hogy a brit milliárdos a másik német pálya vezetőivel sem tudott egyezségre jutni.

Hockenheim szerződése ugyanis – a néhány éve életébe lépő rotációs rendszer értelmében – a 2016-os évre szól, ezen pedig az illetékesek egyelőre nem szeretnének változtatni, hiszen magasnak találják a rendezési díjat; főleg ha három egymást követő évben kell kifizetniük azt. A pálya helyzetét csak rontja az a tény, hogy a futam iránti érdeklődés csökkent az elmúlt években, a futam körüli bizonytalanságnak köszönhetően pedig idén is kevés jegy fogyott.

Ez a bizonytalanság hamarosan véget érhet, néhány napon belül ugyanis pont kerül az ügy végére – legalábbis Ecclestone elmondása szerint. „Természetesen, ez a hétvége” – felelte a FOM vezetője a DPA hírügynökség munkatársának azon kérdésére, hogy mi a határideje a futam jövőjével kapcsolatos kérdések tisztázásának. A 84 éves üzletember továbbra sem tűnik magabiztosnak (korábban egy levélben már utalt arra, hogy idén elmarad a futam). „Én nem vagyok biztos abban, hogy [a futam] meg fog valósulni” – jelentette ki a sportvezető.

Abban az esetben, ha törlik a Német Nagydíjat, az ország 1960 óta először marad Forma-1-es megmérettetés nélkül, igaz maga a futam 2007-ben sem szerepelt a világbajnokság menetrendjében, az Európai Nagydíjnak azonban akkor a Nürburgring adott otthont. A verseny kiesése sokak szerint rendkívül furcsán venné ki magát, hiszen két meghatározó pilótának (Sebastian Vettel és Nico Rosberg) és a jelenlegi címvédő alakulatnak (a Mercedesnek) sem lenne hazai futama. Ecclestone korábban azt is elmondta, hogy ha a futam elmarad, nem fogja pótolni azt egy másik viadallal.

További tartalmak