Musorujsag
Élő Eredmények

Vettel: Egy 2012-es titkos tárgyalástól a Ferrari üléséig

F1-insider,
Sebastian Vettel először adott hosszabb interjút a Ferrari versenyzőjeként az olasz La Gazzetta dello Sport című napilapnak. A német a beszélgetés során részletesen elmesélte, hogy került a Scuderiához, milyen emlékeket őriz a vörösökről, de említést tett a számára legfontosabb személyekről is.
Sebastian Vettel (Fotó: xpbimages.com) Sebastian Vettel (Fotó: xpbimages.com)

Az olasz La Gazzetta dello Sport címlapjáról ma Sebastian Vettel mosolygott vissza az olvasóra. A sportlap alig több mint egy héttel az első 2015-ös futam előtt a Ferrari újdonsült versenyzőjét faggatta arról, hogyan került kapcsolatba a Scuderiával.

Vettelről régóta tudható, hogy gyerekkorában nagy rajongója volt Michael Schumachernek – s az ő révén szerette meg az olasz csapatot is. Elmondása szerint először egy versenyhétvége során nyílt alkalma testközelből is „belekóstolni” a Ferrari-istálló légkörébe. „2003-ban jártam először a Ferrari garázsában. Michael vezetett akkoriban, és a Nürburgringen történt. Én a Forma–BMW-ben versenyeztem. Már az is megtiszteltetés volt számomra, hogy egyáltalán benézhettem. Még csak tizenöt éves voltam, minden teljesen új volt számomra, senkit sem ismertem a csapatnál” – emlékezett vissza első Ferrari-élményei egyikére Vettel.

Majd arról is beszélt, mikor került először kapcsolatba a vörösökkel versenyzőként. „Az első komolyabb beszélgetésem Stefano Domenicalival történt. Ez még a Toro Rossó-s időszakban volt, 2008-ban. Már akkor beszélgettünk a közös jövőről. Luca di Montezemolóval is megismerkedtem. Aztán egész idő alatt kapcsolatban maradtunk, de soha nem volt szó komoly, szerződéssel kapcsolatos tárgyalásokról.”

Legalábbis egészen 2010-ig, amikor komolyabb egyeztetéseket is folytatott a csapattal – de alá végül nem írt semmit. Két évvel később, 2012-ben aztán egy titkos tárgyaláson is részt vett az akkori elnök Luca di Montezemolóval – akkoriban egyre komolyabb tervek szövődtek, s azt sem volt véletlen, hogy az olasz sajtó egyre többet találgatott Vettel érkezéséről.

Erre végül aztán az előző szezonig várni kellett. „2014-ben történt pár változás a Ferrarinál. Domenicali ment, Mattiacci érkezett, később pedig Montezemolo sem volt már ott. Marco Mattiaccival és Montezemolóval kezdtem az egyeztetéseket a múlt nyáron. Amikor úgy éreztem, hogy készen állok a váltásra, elkezdtem beszélgetni olyan személyekkel, akik már ismerték a Ferrarit. Többek között Sabine Kehmmel is, mert sajnálatos módon Michaellel már nem tudtam a Ferrariról beszélni” – utalt Vettel a korábban Maurizio Arrivabene által is elmesélt történetre, melyből kiderült, Schumacher menedzsere volt a közvetítő a csapat és Vettel között a vezetőség cseréje után.

„Amikor kiderült, hogy Sergio Marchionne lesz az elnök, természetesen ő jelentette a biztos pontot a tárgyalásunk során. A döntő viszont az üzenet volt: együtt akarunk nyerni. És hogy az volt a benyomásom, hogy a Ferrari mindenképp akar engem. Aztán elég gyorsan ment minden, mivel két szempont is egybevágott. Egy szerződésbe foglalt kitételnek köszönhetően elhagyhattam a Red Bullt 2014 végén, emellett pedig úgy éreztem, ez a megfelelő pillanat számomra a váltáshoz.”

Vettel Schumacher egykori rajongójaként persze már régóta készült lélekben arra, hogy a Ferrari versenyzője legyen. „Már évekkel ezelőtt beszélgettünk Michaellel a Ferrariról. Azt mondta, a legkülönlegesebb a csapatban az ottani atmoszféra. De ekkor engem még szoros szálak fűztek a Red Bullhoz is, és hálás voltam azért, hogy lehetőséget adtak nekem. Emiatt a váltás szóba sem jöhetett.”

A négyszeres bajnok elárulta, egymaga bonyolította le a tárgyalásokat a Scuderiával, miután menedzsere F1-es pályafutása kezdete óta nincs. „Van pár ember, aki segít nekem, de a tárgyalásokat magam folytatom. Soha nem találtam valódi menedzsert, ezért mindent nekem kellett megtanulnom. Végső soron úgyis én írom alá a saját szerződésemet, ezért ez így is van rendjén.”

Vettelnek ettől függetlenül azért van hová fordulnia tanácsért. „A legtöbbet párommal beszélgetek. Ő áll hozzám a legközelebb. És a szüleim tanácsát is sokszor kikérem, ez is magától értetődő. No meg a barátokét.”

„A szüleimnek elsősorban a kezdetekkor volt jelentős beleszólása a pályafutásom alakulásába. Aztán ahogy egyre idősebb lettem, annál kisebb lett a szerepük. Édesapámnak elismerésem jeléül ajándékoztam is egy Ferrarit. De a szüleim még mindig azt tekintik a legszebb ajándéknak, amikor velük lehetek.”

A Ferrari versenyzőjét végül arról is faggatták, nem került-e szóba a Red Bullnál, hogy esetleg Adrian Neweyval együtt érkezzen Maranellóba. A brit szakembert ugyanis hozzá hasonlóan már évek óta próbálta elcsábítani a csapat, és sokat is pletykáltak érkezéséről. „Newey? A csapatban kulcspozíciót töltött be. Jó ötletei voltak, és sikerült összetartania az embereket. De vele soha nem beszélgettünk arról, hogy egyszer közösen menjünk a Ferrarihoz” – árulta el Vettel.

További tartalmak