Musorujsag
Élő Eredmények

Ricciardo: A Mercedes más kategóriát képvisel – minden tekintetben!

Globo
A Red Bull nemcsak a Renault erőforrásával küzd, hiszen az RB11-es karosszériája is elmarad a legjobbtól, azaz a Mercedes gyári alakulatától – ismerte el a csapat ausztrál versenyzője, Daniel Ricciardo. Az 1997-es év világbajnoka eközben a bikások kritikáiról és fenyegetéséről beszélt.
Daniel Ricciardo (Fotó: Xpbimages.com) Daniel Ricciardo (Fotó: Xpbimages.com)

Borzalmasan indult az osztrák alakulat 2015-ös éve, Ricciardo ugyanis már az első verseny előtt elveszítette egyik belső égésű motorját, csapattársa, Danyiil Kvjat pedig részt sem vehetett a futamon, miután autója megállt az egyik bemelegítő körön. A szezonnyitó után Christian Horner, a Red Bull Forma-1-es csapatának irányítója komoly kritikákkal illette a Renault-t, mondván a franciák erőforrása semmit sem fejlődött, a vezethetőség pedig rosszabb lett, mint 2014-ben volt.

A csapat technikai igazgatója, Adrian Newey eközben kijelentette, a Red Bull elsősorban a Renault erőforrása miatt nem szállhat harcba a győzelmekért, a karosszéria ugyanis önmagában még mindig a legjobbak közé tartozik. Erre a kijelentésre a Renault is reagált: a gyár F1-es motorrészlegének vezetője szerint az a bizonyos karosszéria sem tökéletes. A Maláj Nagydíj helyszínén kisebb meglepetésre a csapat ausztrál versenyzője is hasonlóan nyilatkozott.

„A Mercedeshez a jelenlegi helyzetben senkit sem hasonlíthatunk! Sem az erőforrás, sem pedig a karosszéria tekintetében, ők ugyanis most más kategóriát képviselnek” – mondta a pályán tartózkodó újságíróknak. „Ha a karosszériát nézzük, akkor nagyjából azon a szinten lehetünk, amelyen a Ferrari és a Williams. Néha tenned kell egy lépést hátra, hogy ezt követően kettőt előre léphess! Amikor megkapjuk azt a csomagot, amit majd Barcelonában fogunk használni, akkor már minden sokkal jobb lesz” – fogadkozott a háromszoros futamgyőztes.

Azt Ricciardo sem szeretné titkolni, hogy a gyenge kezdés után már nem nevezhető felhőtlennek a Renault és a Red Bull kapcsolata. „Igen, vannak feszültségek, viszont a csapaton belüli hangulat még mindig nagyon jó” – magyarázza, majd azokról a kritikákról is beszél, melyeket csapata kapott a már említett megjegyezések után, sokak szerint ugyanis a hadakozás helyett a Red Bullnak dolgoznia, fejlesztenie kellene. „A kritika teljesen normális a Forma-1-ben, sőt ez általában konstruktív!”

A szezonnyitó után a Red Bull azt is elhintette, hogy adott esetben elhagyhatja a királykategóriát, ami miatt szintén sok támadás érte, többen ugyanis egyszerű fenyegetésként értelmezték az istálló tanácsadójának szavait. Jacques Villeneuve szerint azonban ezt a lehetőségét sem zárhatjuk ki. „Ez is benne van a pakliban” – mondta az 1997-es év világbajnoka a Globónak. „És hiányoznának? Nem igazán” – teszi hozzá a kanadai, majd a Mercedes-uralomról is szól. „A Forma-1-ben mindig is volt dominancia. Tavaly is a Mercedes uralta a sportot, mégis jó volt a bajnokság! Előttük a Red Bull tette ugyanezt és a Ferrari, a McLaren, valamint a Williams is. A dominancia nem olyan rossz dolog!”

További tartalmak