Musorujsag
Élő Eredmények

Vettel: Ijedtség az utolsó körökben – elsöprő érzelmek a dobogón

Sky Sports, Motorsport.com, Speedweek
Meghatottan, érzelmes hangon beszélt Sebastian Vettel első ferraris győzelméről a Maláj Nagydíj után. A német ugyanakkor tudja, ezen a vasárnapon talán a kezükre játszottak a körülmények is.
Sebastian Vettel (Fotó: Batchelor / XPB Images) Sebastian Vettel (Fotó: Batchelor / XPB Images)

Sebastian Vettelnek a sepangi volt pályafutása 40. győzelme – de az első a Ferrari színeiben. A négyszeres világbajnok utoljára a 2013-as évadzáró Brazil Nagydíjon állhatott a dobogó legfelső fokán – már csak emiatt is különleges volt számára a mai nap.

„Egyértelműen hiányzott a pezsgő és a dobogó legfelsőbb foka” – nyilatkozta. „Nagyszerű visszatérni ide egy annyira nehéz szezon után, mint a tavalyi, amikor nem boldogultam az autómmal. Idén az autó egyensúlya úgy fest, illik a stílusomhoz, de Kimiéhez is. Ami a stratégiánkat illeti, köszönettel tartozom a csapatnak. Amikor a Mercedesek bementek a boxba, kicsit meglepődtünk. Pénteken láttuk, hogy nem voltak valami elégedettek a közepes keverékkel, és Lewis kicsit szenvedett is az első etapban, így én igyekeztem nyomni, amit nagyon élveztem. Aztán tudtam, hogy a lehető legtovább életben kell tartanom a gumikat. A második etapomon nehéz volt, de végül az autó visszanyerte az egyensúlyát, és egész szép különbséget építettem ki az utolsó körökre.”

Vettel ugyanakkor úgy érzi, a Mercedesszel szembeni valós hátrányukat ezúttal elfedte a malajziai nagy hőség. „Ők talán szenvedtek a meleg miatt, jobban, mint várták. Mi nem küszködtünk annyira, mint vártuk. Ez a két tényező versenyképessé tett minket, és lehetővé tette, hogy nyílt csatában legyőzzük őket. A következő futamot egy teljesen másfajta pályán rendezik, ott várhatóan sokkal hűvösebb lesz. A Mercedes az év ezen szakaszában talán szenved kicsit a meleg miatt., de Kínában biztosan erősek lesznek. Általában ők diktálják a tempót, de ma a gyengeségüket kihasználva sikerült térdre kényszerítenünk őket. Meglátjuk, a következő futamon is lesz-e esélyünk ellenük.”

Vettel elárulta, a verseny utolsó köreiben kissé megrémítette a győzelem gondolata. „Ma jobbak voltunk a lágyabb keveréken. Már pénteken éreztük, hogy így lehet, de az ilyesmi mindig csak a versenyen derül ki. Nem kéne elmondanom, de az utolsó körökben besz**tam, mert egy csomó gondolat átfutott a fejemen. Ránéztem az autóm orrára, és arra gondoltam, »Hé, egy vörös autóban ülsz, és nyerni fogsz!«. Aztán azt mondtam magamnak, »Ne gondolkodj ezen! A végén még hibázol! Nem szabad most elterelni a figyelmedet!« Aztán amikor átmentem a célvonalon, az egyszerűen elképesztő volt.”

Vettel elmondása szerint ma még nem is igazán tudja felfogni, mit is jelent számára az első ferraris siker. „Amikor a dobogón álltam és körülnéztem, föl sem tudtam fogni, amit látok. Most már tudom, mit érzett Michael és Fernando korábban a győzelmeikor, amikor látta ennek a társaságnak az arcát.”

„Ez egy álom. Michael volt a hősöm gyerekként. Számunkra – és itt mindenkiről beszélek, aki Németországban gokartozott – ő volt az, akire felnéztünk. Amikor minden évben jött és kezet fogott velünk, hogy vessen ránk egy pillantást, az nekünk a világot jelentette. Ezért gondolom úgy, hogy ma még talán nem is értem igazán, mi is ebben annyira különleges. Nagyon érzelmes pillanat ez” – utalt barátjára és elődjére, Michael Schumacherre, aki öt bajnoki címet nyert a Scuderiával.

 

„Sebastian tökéletes volt ma, és tegnap is táncolt az esőben”

Az olaszoknak egyébként a mai volt az első győzelmük a 2013-as Spanyol Nagydíj óta. Nem csoda hát, hogy a csapattagok közül többen megkönnyezték a mai sikert. „Nagyon boldog vagyok, hogy ilyen hamar győzelmet szereztünk!” – nyilatkozta a csapatfőnök, Maurizio Arrivabene. „Rendkívül keményen dolgoztunk Maranellóban; nem hiszek abban, hogy ez egyéni siker volt, hiszen mi egy csapat vagyunk és szuperboldogok vagyunk! Két futamgyőzelmet ígértem, és most itt van az egyik. Előny lenne, hogy ilyen hamar győzni tudtunk? Néha ez inkább hátrány – viszont most hihetetlenül boldog vagyok a srácok miatt!”

„Ez egy csodás nap, kétségtelen” – fogalmazott a technikai igazgató, James Allison a Sky Sportsnak. „Egyszerűen fantasztikus, az egész tavalyi szezonban nem nyertünk futamot. Mindenki nagyon keményen dolgozott, ez ennek a gyümölcse. Talán egy kicsivel gyorsabbak voltunk a Mercedesnél, de nagyon szoros volt, és a biztonsági autó segítségünkre volt. De végső soron a gumik nálunk jól bírták ma, és az autó is elég gyors volt.”

„Ezt nem is lehet szavakba önteni, nagyon érzelmes pillanat. Egy versenyzőtől semmi mást nem várhatunk, mint hogy gyors legyen. Sebastian és Kimi személyében pedig találtunk két versenyzőt, akik mindig is gyorsak voltak. Esetükben ha panasz van, az csakis az autó miatt lehet, és ma nem hibáztak. Sebastian tökéletesen vezetett ma, és tegnap is táncolt az esőben. Neki köszönhetjük azt, hogy élhettünk a mai lehetőséggel” – méltatta a négyszeres bajnokot a brit szakember.

További tartalmak