Musorujsag
Élő Eredmények

Vettel nem unalmas többé – állítja Lauda

ESPN
A Forma-1 egészének és Sebastian Vettel megítélésének is jót tett a múlt vasárnap aratott futamgyőzelem – jelentette ki a Mercedes gyári alakulatának tanácsadója, Niki Lauda. Az osztrák klasszis szerint a Ferrari győzelme ébresztőt fúj a stuttgartiaknak, de ebben nincs semmi meglepő.
Sebastian Vettel (Fotó: Batchelor / XPB Images) Sebastian Vettel (Fotó: Batchelor / XPB Images)

Miután a Mercedes pilótái kettős győzelemmel kezdték az évet, sokan biztosra vették, hogy a következő versenyek is a címvédő dominanciájáról szólnak majd, Malajziában azonban megtört a német istálló tavaly szeptember óta tartó sikersorozata. Az első helyet Sebastian Vettel szerezte meg a Ferrarival, aki a 2013-as Spanyol Nagydíj után elsőként tudott győzelmet szállítani az olasz alakulatnak. Lauda, aki három bajnoki címéből kettőt a Ferrari pilótájaként szerzett – most viszont a Mercedesnél dolgozik tanácsadóként –, úgy érzi, a siker a sportnak és a pilótának is jót tett.

„Azonnal átmentem Maurizióhoz [Arrivabene, a Ferrari csapatvezetője – a szerk.] és szívből gratuláltam neki” – idézi Lauda szavait az ESPN Forma-1-es oldala. „Ő egy ellenfél, és a verseny jobb, ha több ellenfeled van. Abban az esetben pedig, ha a Ferrari nyer, Bernie Ecclestone sem panaszkodhat amiatt, hogy Vettel unalmas, hiszen Vettel már nem unalmas többé” – utalt a FOM első emberének azon nyilatkozatára, melyben a jelenlegi címvédőt, Lewis Hamiltont dicsérte. Vettelt eközben azzal vádolta, hogy nem tesz eleget a Forma-1 népszerűsítéséért, mivel zárkózottabb a britnél, aki mivel több rendezvényen is részt vesz, az autósportok világán kívül is ismertté vált.

„Azt hiszem, ez az eredmény magának a Forma-1-nek is jót tett, az emberek ugyanis sokat panaszkodnak a sport képéről. Én nem, de mások igen” – teszi hozzá a 66 éves szakember, kinek kollégája, Toto Wolff vasárnap úgy fogalmazott, hogy a Ferrari győzelme ébresztőt fújt a Mercedesnek. Lauda egyetért fiatalabb honfitársával, elmondása szerint azonban nincs semmi meglepő abban, ha egy csapatnál megszólal a riasztó, azt pedig, hogy a stuttgartiak megfelelően reagálnak majd, ő személy szerint biztosra veszi.

„A sportban ez teljesen normális, ha nem nyersz folyamatosan, akkor a riasztó hirtelen megszólal, viszont ez vészjelző hangosan fog szólni, mindenki hallani fogja és reagálni fog a történtekre, ami egyébként szintén természetes. Szereztünk egy második és egy harmadik helyet, az előző futamot pedig megnyertük, szóval a világ nem fog összedőlni egy Vettel-siker után, de tény, hogy most gyorsabbak voltak. Most nem lehetett legyőzni őket. A stratégiájuk tökéletes volt, Vettel jól dolgozott és a gumik is jól bírták. Mi háromszor álltunk ki. Miért? Mert az abroncsok így érték el a teljesítményük maximumát. A Ferrari nem vette őket annyira igénybe” – zárta gondolatait Lauda.

További tartalmak