Musorujsag
Élő Eredmények

Alonso szkeptikus a Ferrari fejlődésével kapcsolatban

F1Reports, Motorsport-Total
A tavaly még a Ferrarinál versenyző Fernando Alonso nincs meggyőződve arról, hogy volt csapata képes lesz hosszabb távra konzerválni Malajziában győzelmet érő teljesítményét.
Fernando Alonso (Fotó: Batchelor / XPB Images) Fernando Alonso (Fotó: Batchelor / XPB Images)

Miután Sebastian Vettel a vártnál gyorsabban, már a 2015-ös szezon második versenyén győzelemre vezette a Ferrarit, egyre többször hallhatjuk ismétlődni a kérdést: vajon még mindig nem bánja-e Fernando Alonso, hogy idő előtt felbontotta szerződését a Scuderiával, és csatlakozott az eddig inkább csak szenvedő McLarenhez. Ha másképpen dönt, a hétvégi futamot talán Alonso is megnyerhette volna – ám a spanyol nem „ájult el” a Scuderia formája láttán. „A Ferrari fejlődött, igen. De eleget ahhoz, hogy rendszeresen le tudja győzni a Mercedest? Nem hinném” – nyilatkozta a kétszeres bajnok az El Mundónak.

Alonso Malajziában egyébként hangsúlyozta (igaz, még csütörtökön, Vettel győzelme előtt), egyáltalán nem bánta meg, hogy elhagyta a Ferrarit, mert meglátása szerint hosszabb távon a bátor és agresszív fejlesztési stratégiát választó McLarennek sokkal komolyabb esélye lehet a Mercedes-uralom megtörésére, mint bármely más alakulatnak.

Más kérdés, hogy a Ferrari jelenleg jobban áll, mint a wokingiak. A paddockban viszont többen is úgy vélik, Sebastian Vettelék kiugróan jó hétvégi teljesítménye elsősorban a maláj hőség eredménye volt – s ily módon ez a hétvége inkább kivételt jelentett, mintsem iránymutatást a szezon további részének alakulására. „Mihelyst melegszik az idő, a Mercedesnek gondjai támadnak a hátsó gumikkal. Ez a 2010 és 2013 közötti problémáikra emlékeztet engem” – idézte az Auto Motor und Sport Pat Symondst, a Williams technikai igazgatóját. A lap ugyanakkor megemlíti, hogy ha Kína emiatt ismét a Mercedes terepe is lehet, Bahreinben a Ferrari ismét bízhat egy jó eredményben.

Nico Rosberg máris figyelmeztetett: csapatának gyorsan reagálnia kell, s ki kell találnia, miként kerülhetik el a hasonló fiaskót a jövőben. „Ezen a héten visszautazom Angliába, ahol leülünk a csapattal, és levonjuk a következtetéseket. Vettel tempója eléggé ijesztő volt, teljesen váratlanul jött. Különösen az érdekelne, miért volt ennyi gondunk a gumikkal” – írta a Bild oldalán vezetett blogján.

Csapattársa, Lewis Hamilton mindeközben azt is kiemelte, hogy olasz ellenfelük nem csupán az erőforrás terén léptek nagyot előre, de az aerodinamika terén is. „Le a kalappal előttük, remek munkát végeztek. Nem számítottunk rá, hogy ennyire gyorsak lesznek. Sokan beszélnek a hajtóegységükről, és arról, mennyire gyorsak (az egyenesekben), de végső soron az autójuknak és a motorjuknak együtt kel ilyen jónak lennie” – vélekedett a kétszeres bajnok.

 

További tartalmak