Musorujsag
Élő Eredmények

Amerikai szenátorok elvennék az oroszoktól a 2018-as vb-t

mti
Levélben fordult a Nemzetközi Labdarúgó Szövetséghez amerikai szenátorok egy csoportja, arra kérve a szervezetet, hogy Moszkvának az ukrán válságban játszott szerepe és Ukrajna területi egységének folyamatos megsértése miatt vegye el Oroszországtól a 2018-as labdarúgó világbajnokság rendezési jogát.

A levélben az amerikai törvényhozás felsőházának 13 tagja, köztük John McCain és Ron Johnson republikánus szenátorok, valamint a demokrata párti Richard Durbin a FIFA elnökének azt írta, hogy egy oroszországi labdarúgó világbajnokság „nem kívánt támogatást” jelentene Vlagyimir Putyin elnök „rezsimjének”. A politikusok azt javasolták Sepp Blatter elnöknek, hogy a FIFA tartson rendkívüli kongresszust, és bocsássa szavazásra a kérdést.

Az űrben mutatták be a 2018-as, oroszországi világbajnokság hivatalos logóját. Fotó: EPA/FIFA Az űrben mutatták be a 2018-as, oroszországi világbajnokság hivatalos logóját. Fotó: EPA/FIFA

Levelükben a szenátorok rámutattak arra, hogy több mint 40 ország léptetett érvénybe szankciókat Oroszországgal szemben, beleértve a 2014-es torna részvevőinek csaknem felét. A 2018-as labdarúgó világbajnokság azonban gazdasági megkönnyebbülést jelentene Moszkva számára – vélekedtek.

„Csaknem egy teljes év telt el azóta, hogy országjelzés nélküli orosz katonák és az Oroszország által támogatott szakadárok hozzáláttak Ukrajna feldarabolásához” – emlékeztettek. Hozzátették, hogy levelüket abban a reményben küldték el kedden, hogy véget érjen az ukrán válság, és 2018-ban sikeres világbajnokságot lehessen rendezni.

A FIFA szóvivője az AP amerikai hírügynökségnek írt levelében megjegyezte: „A történelem bizonyította, hogy a sportesemények bojkottálása vagy épp az elszigetelés politikája nem a leghatékonyabb módja a problémák rendezésének”. Delia Fischer szerint a világbajnokság rendezése katalizátora lehet az emberek és a kormányok közötti építő párbeszédnek, és segíthet haladást elérni. A FIFA hiszi, hogy változásokat tud elérni a világban, de a futball nem lehet megoldás valamennyi problémára, különösen nem a világpolitikai jellegűekre – fogalmazott.

További tartalmak