Musorujsag
Élő Eredmények

A Mercedes dilemmája a megosztott stratégiával: Győzelem vagy belső feszültség?

Auto Motor und Sport, Motorsport-Total
Okulva a Maláj Nagydíjon történtekből, a Mercedes a jövőben kész gyakrabban eltérő stratégiát választani két versenyzőjének. Ennek ugyanakkor komoly hatása lehet Lewis Hamilton és Nico Rosberg párharcára.
Nico Rosberg (Fotó: Xpbimages.com) Nico Rosberg (Fotó: Xpbimages.com)

Több tényező vezetett a Mercedes malajziai vereségéhez – az egyik az volt, hogy a csapat mindkét autójával eltérő taktikát választott, mint a győztes Sebastian Vettel. Noha a stratégák számításai szerint a Ferrari akkor is nyert volna, ha a címvédő gárda nem hozza ki egyszerre mindkét versenyzőjét kerékcserére a biztonsági autó érkezésekor, Lewis Hamiltonnak vagy Nico Rosbergnek a pályán maradással nagyobb esélye lett volna legyőzni őt.

„Utólag nyilvánvaló, hogy nem ment minden tökéletesen” – ismerte el Rosberg Kínában. „Most már több információval rendelkezünk, így változtathatunk. Mindenekelőtt a második autó került hátrányba ezzel a stratégiával – és ez én voltam. Sok időt veszítettem vele. Ha kint maradhattam volna, talán lett volna esélyem a győzelemre. Ezen mindenképp változtatni kell. De utólag persze mindig okosabb az ember.”

Tény, miután Rosberg közvetlenül Hamilton mögött áll ki a boxba, több másodpercet várnia kellett, mire sorra került, ráadásul a boxutcai forgalom is hátráltatta, így kiállása után két hellyel hátrébb csúszott, s jóval tovább tartott neki a fölzárkózás, mint Hamiltonnak.

Az ideális persze az lett volna, ha egyiküknek sem kell átverekednie magát a mezőnyön, hogy üldözőbe vegye Vettelt. Toto Wolff, a csapat sportigazgatója is belátja ezt, aki kijelentette, a jövőben hasonló helyzetben eltérő stratégiára állítják két versenyzőjüket. „Folyamatosan figyelembe vettük annak lehetőségét, hogy megosszuk a stratégiákat a győzelem érdekében. Ez viszont okozott már bizonyos problémákat. Ilyenkor pedig mindig a csapatra kezdenek mutogatni, és azt kérdezik tőlünk, miért csináltuk ezt. A Ferrari úgy tűnik, eléggé felzárkózott ránk. És ha mindenképp szükség lesz rá, megosztjuk a stratégiákat, ha ezzel nyerhetünk” – nyilatkozta a Sky Sportsnak az első kínai szabadedzést követően.

Nico Rosberg szerint teljesen érthető a csapat ezen álláspontja – még akkor is, ha később ebből adódhatnak problémák. „A helyzet nagyon egyszerű: a csapat mindent elkövet, hogy nyerjen. Ha ez azt jelenti, hogy meg kell osztani a stratégiát, hogy jobb esélyünk legyen a sikerre, akkor ezt fogjuk tenni. Tavaly már láttunk ilyesmit Magyarországon. Ott a két autó eltérő taktikán volt, hogy nyerni tudjunk” – fogalmazott Rosberg.

Más kérdés, hogy a hungaroringi taktikázás miatt támadt némi feszültség a csapaton belül (ráadásul végül a győzelem sem lett meg). Miután az eggyel többször kiálló Rosberg ugyanis utolérte Hamiltont a verseny közepén, az istálló arra kérte a britet, engedje el csapattársát, ám ő ezt nem tette meg. Rosberg elégedetlen volt, úgy érezte, ezzel vesztette el az esélyét a sikerre, ám a csapat megvédte Hamiltont.

„Ha a Ferrari továbbra is nyomást gyakorol ránk, gyakrabban megtörténhet, hogy eltérő taktikát követünk. Természetesen a versenyző szempontjából ez nem jó, de az elöl haladó szándékosan nem kaphat rosszabb stratégiát. Olykor persze megesik, hogy az elméletileg rosszabb taktika lesz a jobb” – magyarázta Rosberg.

 

További tartalmak