Musorujsag
Élő Eredmények

Hamilton Bahreint is bevette, Räikkönen másfél év után ismét dobogón!

Boxutca
Lewis Hamilton Kína után Bahreint is bevette: a brit a pole-ból rajtolva nyerte a villanyfényes futamot. Kimi Räikkönen okos taktikával, Nico Rosberg hajrában elkövetett hibájával lett második – a 2013-as Dél-koreai Nagydíj óta először állhat dobogóra. Sebastian Vettel hibái után csak ötödik lett.

Motor Racing - Formula One World Championship - Bahrain Grand Prix - Race Day - Sakhir, Bahrain

Lewis Hamilton végig uralma alatt tartotta a Bahreini Nagydíjat, a végén azonban ráijesztett a technika.

A brit világbajnok és csapattársa Nico Rosberg a végsőkig kicentizett előnyt őrizgettek a futam utolsó szakaszában a nagyot hajrázó ferraris Kimi Räikkönen előtt, amikor másfél körrel a leintés előtt mindkettejük autójában meghibásodott az elektronikus hátsó fékrendszer. Rosberg elvesztette a pozícióját, amikor az utolsó előtti körben rövid látogatást tett az első kanyar bukóterében, ám Hamiltonnak sikerült az első helyen átgurulnia a célvonalon.

A pole pozícióból induló címvédő sikeresen kivédte ellenfelei támadásait a rajtnál; a mercedesest a két ferraris, illetve Rosberg követte – Räikkönennek sikerült megelőznie a kissé beragadó másik Ezüstnyilat.

A tavalyi világbajnokság sokat kritizált ezüstérmese azonban ezúttal nem adta fel egykönnyen, és az első körökben nem csupán visszaelőzte finn ellenlábasát, hanem még Sebastian Vettelt is letudta a második pozícióért. Utóbbi manővert a futam során még kétszer végrehajtotta, mindannyiszor a célegyenes végén előzve, miután Vettel kétszer is eléje került a bokszkiállások folyamán.

A négyszeres világbajnok az utolsó ilyen alkalommal túl szélesre vette az utolsó kanyart, kicsúszott, és a pálya való visszatérése közben megsértette az első vezetőszárnyát. A kényszerű légterelőcsere miatt beiktatott harmadik kiállás után Vettel a williamses Valtteri Bottas mögött találta magát, aki hiba nélkül védte, s őrizte meg az ajándékba kapott negyedik helyét a kockás zászlóig.

Räikkönen az első etap végén leszakadt üldözőitől, és eltérő gumistratégiával próbálkozott – a többiekkel ellentétben ő az utolsó körök nagy hajrájára hagyta a gyorsabb, lágy keverékű abroncsokat.

A hatodik helyen az a Daniel Ricciardo zárt a Red Bull-lal, akinek Hamiltonhoz hasonlóan nem igazán volt ellenfele a futam során – leszámítva a technikát. A háromszoros futamgyőztes ausztrál autójában ugyanis a leges-legutolsó kanyarból való kigyorsítás közben robbant fel a Renault-motor, látványosan nagy füstfelhőbe burkolva ezzel a célegyenest. Akárcsak Hamiltonnak, Ricciardónak is még épphogy sikerült átcsorognia a célvonalon.

A Red Bull-os már a rajtnál megörökölte a hatodik helyet, midőn Felipe Massa a másik Williamsszel képtelen volt elindulni a felvezető körre. A brazil a szabályok értelmében a szervizútról eredt a többiek után, s dolgozta fel magát egészen a 9. pozícióig. Az utolsó körökben aztán végül még veszített egy pozíciót a pocsék időmérőjét követően szintén eredményes felzárkózást bemutató orosz Danyiil Kvjat ellenében.

A kétszeres világbajnok Fernando Alonso tizenegyedikként célba érkezve éppen csak lemaradt a pontszerző helyekről a McLaren-Hondával, ám csapattársa, az élete egyik legrosszabb versenyhétvégéjén túleső Jenson Button – az e hétvégi negyedik műszaki hibája miatt – már a rajtrácsra sem tudott felsorakozni.

Idei harmadik futamgyőzelmével Hamilton 93-ra növelte a pontjai számát, és immár huszonhét egységgel előzi meg a második helyezettet, Rosberget (aki a pontversenyben is átvette ezt a pozíciót Vetteltől).

A világbajnokság az európai szezonnal folytatódik Barcelonában, ám csupán három hét múlva, május 10-én.

A Bahreini Nagydíj végeredménye:

1. Lewis Hamilton (Mercedes) 1:35:05,809 mp

2. Kimi Räikkoöen (Ferrari) +3,380 mp

3. Nico Rosberg (Mercedes) +6,033 mp

4. Valtteri Bottas (Williams-Mercedes) +42,957 mp

5. Sebastian Vettel (Ferrari) +43,989 mp

6. Daniel Ricciardo (Red Bull-Renault) +1:01,751 mp

7. Romain Grosjean (Lotus-Mercedes) +1:24,763 mp

8. Sergio Perez (Force India-Mercedes) +1 kör

9. Danyiil Kvjat (Red Bull-Renault) +1 kör

10. Felipe Massa (Williams-Mercedes) +1 kör

11. Fernando Alonso (McLaren Honda) +1 kör

12. Felipe Nasr (Sauber-Ferrari) +1 kör

13. Nico Hülkenberg (Force India-Mercedes) +1 kör

14. Marcus Ericsson (Sauber-Ferrari) +1 kör

15. Pastor Maldonado (Lotus-Mercedes) +1 kör

16. Will Stevens (Manor-Ferrari) +2 kör

17. Roberto Merhi (Manor-Ferrari) +3 kör

Kiesett

Max Verstappen (Toro Rosso-Renault) 36. kör

Carlos Sainz (Toro Rosso-Renault) 31. kör

További tartalmak