Musorujsag
Élő Eredmények

Fa Nándor tíz kilót fogyott, de indul a Vendée Globe-on

hirado.hu/MTI
Befutott a célba keddre virradóra Fa Nándor és Conrad Colman a Spirit of Hungary nevű hajóval a Barcelona World Race földkerülő vitorlásversenyen.

Célba ért a Fa Nándor, Conrad Colman kettős a Spirit of Hungary fedélzetén a Barcelona World Race fölkerülő vitorlásversenyen. A duó kedd hajnalban 0 óra 59 perckor, hetedikként haladt át a célvonalon, tehát 110 nap, 10 óra, 59 perc és 40 másodperc alatt teljesítette a kétszemélyes földkerülő versenyt.

Székesfehérvár, 2014. március 23. Fa Nándor vitorlázó  Spirit of Hungary nevű, 18 méteres karbonvitorlásának a fedélzetén, Székesfehérváron 2014. március 23-án. Fa Nándor a hajóosztály világbajnoki sorozatában indul majd a vitorlással. A hároméves terv csúcspontja a 2016–17-es Vendée Globe szóló, nonstop földkerülő versenye lesz. A világhírű hajóépítő, Paulovits Dénes üzemében készült hajót Fa Nándor műhelyében fejezték be, a munka 16 ezer órát vett igénybe. MTI Fotó: Illyés Tibor Székesfehérvár, 2014. március 23.
Fa Nándor vitorlázó Spirit of Hungary nevű, 18 méteres karbonvitorlása fedélzetén, Székesfehérváron 2014. március 23-án. Fa Nándor a hajóosztály világbajnoki sorozatában indul majd a vitorlással. A hároméves terv csúcspontja a 2016–17-es Vendée Globe szóló, nonstop földkerülő versenye lesz. A világhírű hajóépítő, Paulovits Dénes üzemében készült hajót Fa Nándor műhelyében fejezték be, a munka 16 ezer órát vett igénybe.
(MTI-fotó: Illyés Tibor)

A magyar hajó fedélzetén a World Race mezőnyének legidősebb és legfiatalabb párosa versenyzett, Fa Nándor 61 évével a mezőny rangidőse, míg az új-zélandi Conrad Colman a maga 31 évével a legfiatalabb tagja volt . Kollár Lajos, a Magyar Vitorlás Szövetség elnöke a hirado.hu-nak azt mondta, a Fa-Coleman kettős Fa Nándor rutinjának és Coleman fiatalságának köszönhetően egyben a legtapasztaltabb és leglelkesebb párosa volt a Barcelona World Race-nek. „Fa Nándor és Conrad Coleman többször hangsúlyozta, hogy hatalmas a harmónia kettejük között” – utalt rá.

A kedd hajnalban célba érő Spirit of Hungaryn eltöltött több mint 110 nap megviselte Fa Nándort, hiszen a fedélzeten mostoha körülmények uralkodnak, magyon nagy a testi-lelki igénybevétel, állandó a hideg, a ruhák bepárásodnak, beáznak, ezért is hatalmas teljesítmény, hogy Fa Nándor teljesítette a távot és negyedszer is megkerülte a Földet. Kollár szerint a magyar hajós legalább tíz kilót fogyott a verseny alatt. A Magyar Vitorlás Szövetség elnöke a hirado.hu-nak azt mondta, a Spirit of Hungaryt nem csak a versenyzéssel együtt járó problémák sújtották, a magyar-új-zélandi duónak a többi egységnél több nehézséggel kellett megküzdenie.

Fa Nándor, Spirit of Hungary - Fotó: http://spiritofhungary.hu/ Fa Nándor, Spirit of Hungary – Fotó: http://spiritofhungary.hu/

„A verseny előtti sajtótájékoztatón azt mondtam, hogy a célunk a célba érés, és keményen meg is küzdöttünk érte” – mondta a verseny honlapján Fa Nándor. „Száz napon belüli időt szerettem volna, de sok problémánk volt az időjárással, ráadásul a hajót nem sokkal előtte bocsátottuk csak vízre, aminek meg is fizettük az árát. A tőkesúllyal volt a legtöbb gond, ezer mérfölddel a Horn-fok előtt már összepakoltuk vészhelyzet esetére a legfontosabb dolgokat, és kikészítettük a mentőmellényeket, ha bármikor el kell hagynunk a hajót” – olvasható a verseny honapján a magyar hajós beszámolója.

Az eredeti programban idén még két tengeri verseny szerepelt, a Rolex Fastnet Race és a Transat Jacques Vabre.

Fa Nándor a hirado.hu-nak elmondta, a verseny során rengeteg gondjuk volt, a hajó működésétől kezdve az időjárási körülményekig sok probléma sújtotta őket, a verseny nagy részén a nagy vitorlát nem is tudták használni, ellenben a déli vizeken nagyon jól ment a Spirit of Hungary, volt olyan nap, amikor 417 mérföldet tettek meg új-zélandi társával.

„A technikai problémák ellenére meg sem fordult a fejemben az, hogy feladjam. Ezt végig kell csinálni, magam miatt is, és vannak kötelességek is. Egy ilyen verseny nemcsak az én szervezetemet, hanem mindenkinek szervezetét megviseli, ez iszonyú munka, ennek ára van.”

A magyar hajós elégedetten nyilatkozott új-zélandi társával kapcsolatban , kiemelve, hogy fiatalsága ellenére remek társ volt a verseny során. „Conrad csak a profivilágban számít  kezdő vitorlázónak. Egy bátor, nagy tudású, ember, amikor őt választottam társnak, csak reménykedtem ebben. Csillagos ötöst érdemel. Conrad nyitott a további együttműködésre, de neki is van külön programja. Még a jövő zenéje, kivel fogok hajózni.”

Fa Nándor kifejtette, jelmondatuk a tolerancia és a türelem volt, s ezt ki is írták a kabin falára. Társáról elmondta, erősen emlékezteti 20 évvel korábbi önmagára, és bár voltak nézeteltéréseik, remekül tudtak együtt dolgozni. Ennélfogva úgy tekint már Colmanra, mint az öccsére.

„Meg kellett tudnom, hogy ugyanaz vagyok-e, mint 25 évvel ezelőtt” – jelentette ki a magyar hajós. „Meg akartam tudni, ki vagyok, és mennyi van bennem. A hajók teljesen mások ma már, a sebesség is megnőtt, rengeteg tanulnivaló van. Fizikailag, úgy érzem, készen állok a szóló földkerülésre, így nekivágok majd jövőre a Vendée Globe-nak.”

A saját fejlesztésű és építésű Spirit of Hungaryről elmondta, a hajó Barcelonában marad, ott készítik fel a folytatásra.

További tartalmak