Musorujsag
Élő Eredmények

McLaren: Barcelonában jöhetnek az első pontok!

Autosport
Megszerezné első idei pontjait a három hét múlva megrendezendő Spanyol Nagydíjon a McLaren-istálló. A csapat bahreini formajavulása után egyre bizakodóbb.
Fernando Alonso (Fotó: Charniaux / XPB Images) Fernando Alonso (Fotó: Charniaux / XPB Images)

Fernando Alonso a 11. helyen ért célba a vasárnapi Bahreini Nagydíjon – mindössze alig négy másodperccel elmaradva az utolsó pontszerző helyen célba csapó Felipe Massa mögött. A McLaren Kína után annak ellenére látványosat gyorsult, hogy autójukon a csapat elmondása szerint nem voltak különösebb újítások. A kétszeres bajnok már szombaton is jól szerepelt, hiszen idén először bejutott az időmérő második szakaszába, s aztán másnap is versenyben volt a Toro Rossókkal és Sauberekkel.

Miután az év első európai versenyére, Barcelonára a McLaren jelentős újításokkal készül a karosszéria és az erőforrás terén, Éric Boullier versenyigazgató szerint már nem túlzó célkitűzés számukra, hogy azon a hétvégén megszerezzék első idei pontjukat. „Most tizenegyedikek lettünk, s ha mindaz megvalósul, amit a Honda Barcelonára ígér, többé már nem kapunk kört és harcba szállhatunk a pontokért” – jelentette ki magabiztosan a francia az Autosportnak. „Az időmérős tempónk még mindig elég messze van a többiekétől, így továbbra is a Q2 lehet csak a célunk, ám a bahreini tizenegyedik helyünk után a versenyen már a pontzónában akarunk célba érni.”

Noha Fernando Alonso a hétvégén úgy nyilatkozott, a fejlesztések híján némiképp váratlanul érte őt csapata bahreini előrelépése, Boullier szerint minden úgy alakult, ahogy arra számítottak. Jóllehet, autójuk végsebessége a Honda-erőforrás miatt továbbra is jelentősen elmarad a többiekétől. Alonso az időmérőn 15 km/órával volt lassabb a legjobb csúcssebességet elérő Felipe Massánál.

Arai Jaszuhisza, a japánok sportigazgatója azonban úgy véli, Spanyolországban ezen is sikerül majd változtatniuk. „Az egyenesekben még mindig van némi hátrányunk a többiekkel szemben az erőhiány miatt, és ezt a végsebességeken is látni. De ez hamarosan változni fog. Ezen a hétvégén előreléptünk, a relatív teljesítményünk jobb lett, azaz jobb, mint az előző versenyeken” – nyugtázta elégedetten.

A barcelonai verseny nem csupán a McLaren és a Honda, de Alonso számára is fontos állomás a szezonban – a spanyol kiemelte, szeretne jól teljesíteni hazai versenyén. De erre még jobb esélyt szerinte majd az erőforrások közti különbségeket jobban elfedő Monaco kínál majd. „Két fontos verseny áll előttünk. A Spanyol Nagydíj a hazai futamom, Monaco pedig különleges. Monacóban kevésbé számít a motorerő, így ott jobban teljesíthetünk. Szóval nagyon összeszedettnek kell lennünk most.  Ez a három hét meghatározó lesz. Szerintem jönni fognak az eredmények” – bizakodott Alonso.

A csapatnak előrelépnie persze nem csupán a teljesítmény terén kell. Jenson Buttont Bahreinben mindhárom nap technikai problémák hátráltatták, minek következtében gyakorlatilag sem az időmérőn, sem a versenyen nem vett részt.

 

További tartalmak