Musorujsag
Élő Eredmények

A Red Bull védencének sorsfordító versenye

motorsport.com
A balszerencsés kezdés után végre fordul a szerencséje? A Red Bull orosz versenyzőjének, Danyiil Kvjatnak hosszú hetekig kellett várnia idei első tiszta versenyére, ami saját elmondása szerint a bahreini viadal volt; a fiatal pilóta sorsfordítónak nevezte a múlt vasárnapi futamot.
Danyiil Kvjat (Fotó: Xpbimages.com) Danyiil Kvjat (Fotó: Xpbimages.com)

Nem úgy indult a 2015-ös év, ahogyan az Kvjat és a Red Bull eltervezte: Ausztráliában a rajtrácsra sem állhatott fel, miután autója már az egyik bemelegítő körön megállt, Malajziában, bár célba ért a verseny során fékproblémák hátráltatták, Kínában pedig az erőforrás meghibásodása miatt kellett megállnia. A kezdés Bahreinben sem tűnt biztatónak, hiszen ezúttal az időmérőn akadtak problémái, másnap azonban autója jól működött, így a tizenhetedik helyről feljöhetett a kilencedikre.

„A felzárkózás nem volt rossz, főleg ha azt nézzük, honnan indultam” – mondja a korábbi GP3-as bajnok a motorsport.com munkatársának. „Azt hiszem, többé-kevésbé irányítás alatt tudtuk tartani a futamot, köszönhetően a stratégiánknak. Tehát a felzárkózás jó volt, az ehhez hasonló versenyek pedig mosolyt csalnak az arcomra. Sikerült eljutnunk a célig, a dolgok jól alakultak és sok hasznos információval, valamint visszajelzéssel gazdagodtunk” – magyarázza.

A Bahreini Nagydíj után egy kisebb szünet következik, a csapatok azonban ez alatt az idő alatt is gőzerővel dolgoznak, hiszen több újítással is készülnek az évad első európai versenyére. Kvjat szerint a Red Bullnak a következő hetekben a kapott adatokat is alaposan ki kell elemeznie. „Most meg kell néznünk, hol tudunk még javulni; mely területeken. Ez nagyon fontos lesz, mert Ausztrália és Kína után sajnos nem sokat tanulhattam. Azt mondanám, hogy megbízhatóság szempontjából ez volt az első tiszta futamom; most pedig elkezdhetünk a helyes irányba haladni” – hangsúlyozza.

Noha a Red Bull problémái eddig elsősorban a Renault erőforrásával voltak kapcsolatosak, Kvjat nem szeretné csak a franciákat hibáztatni. Elmondása szerint a folytatásban a bikásoknak is javítaniuk kell, és neki is sokat kell még tanulnia a királykategóriáról. „Nem szeretnénk ígéreteket hallani [a Renault-tól], hanem magát a fejlődést szeretnénk látni. A csapatnak és a motorszállítónak is előre kell lépnie. A Renault-val közösen kell dolgoznunk, valamint javítanunk kell a karosszérián is. Ami engem illet; nekem is elemeznem kell, hol tudok még előrelépni. Persze ez egy hosszú folyamat, de nagyon sok dolog van függőben, szóval reméljük, hogy hamarosan előállhatunk valamivel” – zárja gondolatát.

További tartalmak