Musorujsag
Élő Eredmények

Rosberg: Most nem a pontverseny a legfontosabb

Auto Motor und Sport
Noha egyik szemét rajta tartja a pontverseny állásán, Nico Rosberg még nem foglalkozik azzal, hogy Lewis Hamilton 27 egységgel többet gyűjtött az első négy megmérettetés alatt. Elmondása szerint most az a legfontosabb, hogy le tudja győzni márkatársát.
Nico Rosberg (Fotó: Charniaux / XPB Images) Nico Rosberg (Fotó: Charniaux / XPB Images)

Nem úgy indult a 2015-ös évad, ahogyan azt Rosberg eltervezte, az első négy versenyen ugyanis rendre kikapott csapattársától, aki ezúttal az időmérő edzéseken is folyamatosan gyorsabbnak bizonyult, noha tavaly a német pont ezen a téren tudott Hamilton fölé kerekedni. Rosbergnek tehát gyorsan reagálnia kell, ha közelebb akar kerülni ellenfeléhez, a címvédő ugyanis már most huszonhét pontos előnnyel rendelkezik, amit jelenlegi formáját látva hamarosan még tovább növelhet.

A német azonban nem foglalkozik ezzel a lemaradással, most ugyanis elsősorban arra kell rájönnie, hogyan tudja legyőzni Hamiltont a folytatásban. „Fél szemmel természetesen figyelem a világbajnokság állását, de most nem ezen van a hangsúly” – mondta az Auto Motor und Sport egyik munkatársának. „Ő [Hamilton] könnyedén az irányítása alatt tudja tartani a versenyeket. Az etapok elején lassabban megy, majd elhúz. Azonos autóval, nem sokat tehetsz ellene” – teszi hozzá.

Nem elég, hogy Hamilton remek formában kezdte a 2015-ös évet, Rosbergnek az első versenyeken a Ferrari pilótáival is meggyűlt a baja – kiváltképpen a legutóbbi Bahreini Nagydíjon, ahol kétszer kellett visszavennie pozícióját Sebastian Vetteltől, aki a kiállások után rendre elé került a pályán. „Ez egyrészről remek dolog volt, másrészről viszont butaság, hiszen két alkalommal is le kellett előznöm. Egyszer teljesen rendben van, de mindkét kiállás után végrehajtani ugyanazt a manővert?” – teszi a fel a kérdést a nyolcszoros futamgyőztes.

Annak, hogy Vettel két alkalommal is honfitársa elé tudott kerülni, az volt az egyik legfőbb oka, hogy a Ferrari szerelői jóval gyorsabban végeztek a kerékcserével, mint a Mercedes csapata: Rosberg cseréi 3,2 és 3,7 másodpercig tartottak, míg Vettel esetében az átlag 2,8 másodperc volt. A Mercedes pilótája most elmondta, miért maradtak el a vörösöktől. „Ennek az volt az egyik oka, hogy a főszerelőm hazarepült. Ő nagyon fontos tagja a csapatnak, és sajnos nem tudjuk minden pillanatban megfelelően pótolni” – magyarázza a 29 éves sportember.

A Ferrari az első négy versenyen lényegesen közelebb tudott kerülni a Mercedeshez, mint a 2014-es évben (sőt Malajziában az olaszok szerezték meg a futamgyőzelmet), éppen ezért Rosberg szerint a címvédőnek a folytatásban is oda kell figyelnie Vettelékre. „Voltak aggodalmaink, de a csapat nagyszerű munkát végzett [a múlt hét végén, Bahreinben]. Pénteken a Ferrari gyorsabb volt, a futamon viszont a mi tempónk volt jobb, viszont már közelebb voltak hozzánk. Kimi [Räikkönen] mindössze három másodperccel marad el Lewistól a befutónál, tehát a folytatásban mindenképpen javulnunk kell még” – zárja gondolatát Rosberg.

További tartalmak