Musorujsag
Élő Eredmények

Alonso kétségei: Mennyit ér ma egy versenyző szava?

Crash
Az üzleti érdekek és a gyártók rivalizálása miatt nem számít eléggé a versenyzők véleménye manapság a Forma–1-ben – véli Fernando Alonso.
Fernando Alonso és Jenson Button (Fotó: Charniaux / XPB Images) Fernando Alonso és Jenson Button (Fotó: Charniaux / XPB Images)

Mit ér manapság egy versenyző véleménye? Fernando Alonso 2001 óta tagja a száguldó cirkusz mezőnyének, a 2015-ös rajtrács egyik legtapasztaltabb és legsikeresebb versenyzőjének számít, ám úgy érzi, még ha ő mond valamit, időnként az is súlytalan a sportág döntéshozóinak körében.

Pedig immáron hónapok, évek óta komoly vita folyik arról, milyen irányba lenne érdemes terelni a sorozatot, és miközben a csapatok és a sportág irányítói nem győzik túllicitálni egymást az újszerű ötletekkel, addig az autóban ülő főszereplők sokszor legfeljebb csak elszenvedői az általuk meghozott döntéseknek. Elég csak példaként említeni a 2014-ben bevezetett dupla pontokat, melyeket a mezőny tagjainak nagy része ellenzett ugyan, ezen véleményüknek csupán kevesek mertek hangot adni – s ha meg tették, sem értek el vele semmit.

„Ez elég kemény. Versenyzőként olyan helyzetben vagy, hogy nagyon sok mindent kérhetsz, de annyiféle érdek játszik közre – az üzlet, a gyártók érdekei –, hogy azok sokkal erőteljesebbek a versenyzők véleményénél” – panaszkodott 2005 és 2006 bajnoka a Crash.net-nek.

Szavait pedig igazolni látszanak azon kritikák is, melyeket időnként a 2014-es szabályváltozások kapcsán hallhatunk egyes versenyzők részéről. Sebastian Vettel már tavaly év elején kijelentette, nehezére esik megbarátkozni az új V6-os, a korábbiaknál halkabb, erőtlenebb motorokkal, miközben Lewis Hamilton még a közelmúltban is célozgatott arra, neki is hiányoznak a korábbi ordító erőforrások. Miként azt sem lehet véletlen, hogy miközben halmozza a futamgyőzelmeket jelenlegi Mercedesével, amikor álomautókról beszél, elsőként kevesebb elektronikát és szélesebb gumikat emleget.

Bár szerinte a döntéshozók úgysem hallgatnak rájuk, némi hiányérzet Alonsóban is van a jelenkor autói kapcsán. Azt azonban hangsúlyozta, ettől függetlenül még mindig szeret a Forma–1-ben versenyezni. „Az autók mások, lassabbak, nehezebbek. Kínában tíz másodperccel voltunk lassabbak, mint 2004-ben. És ha ennyivel lassabban mész, nem érzed ugyanazt. Másfelől viszont a sportág lényege mit sem változott, egymás ellen küzdünk, igyekszünk legyőzni a másikat, okosabbnak lenni náluk. Amikor gokartozom, az is élvezem, hiába megyünk csak ötvennel. Bármilyen gyors is vagy, a küzdelmet mindig élvezed” – fogalmazott Alonso.

További tartalmak