Musorujsag
Élő Eredmények

Néhány Forma-1-es csapat az Európai Bizottsághoz fordul?

Sunday Express
Brit sajtóértesülések szerint néhány csapat fontolóra vette, hogy panaszt emel a sport vezetői ellen az Európai Bizottságnál, miután egyes alakulatok nemcsak több pénzt kapnak a bevételek elosztásakor, hanem nagyobb hatalommal is rendelkeznek.
Lewis Hamilton, Sebastian Vettel, Kimi Räikkönen és Nico Rosberg (Fotó: Charniaux / XPB Images) A Bahreini Nagydíj rajtja (Fotó: Charniaux / XPB Images)

Miután két kiscsapat ellen is csődeljárás indult, és több egyelt is jelezte, hogy hamarosan hasonló problémákkal szembesülhet, tavaly novemberben egy brit politikus, Anneliese Dodds is kapcsolatba lépett az Európai Bizottság versenyjogi osztályával. Aggályai elsősorban a kisebb alakulatok pénzügyi helyzetével voltak kapcsolatosak: az egyébként is gondban lévő csapatok ugyanis a kereskedelmi bevételek elosztásakor még mindig lényegesen kevesebb pénzhez jutnak, mint nagyobb riválisaik.

Dodds meg akarta tudni, jogos-e az, hogy a bevételek 46 százalékát három alakulat – a Ferrari, a McLaren és a Red Bull – kapja, és az, hogy a királykategória egyik legfontosabb döntéshozó testületében, azaz a Stratégiai Csoportban mindössze hat istálló képviseltetheti magát. A Times információi szerint a bizottság komolyan vette Dodds levelét, sőt az illetékesek több csapatvezetővel és szakemberrel is elbeszélgettek, később azonban a Forbes már arról írt, hogy a vádakat lesöpörték az asztalról. Ám könnyen előfordulhat, hogy a történet ezzel még nem ért véget!

A Sunday Express legutóbbi cikke szerint az ügy hamarosan új lendületet kaphat, több – természetesen meg nem nevezett – Forma-1-es alakulat ugyanis fontolóra vette, hogy hivatalosan is panaszt emel az Európai Bizottságánál, ezzel folytatva azt, amit Dodds néhány hónappal ezelőtt elkezdett. A lap egy, az Európai Parlamenthez közeli forrásra hivatkozva azt írja, hogy a versenypolitikáért felelős európai biztos Margrethe Vestager már jelezte az említett csapatoknak, hogy az ügy csak akkor folytatható, ha formálisan is panaszt emelnek a bizottságnál.

Noha az Express brüsszeli forrása szerint a csapatok valóban komolyan gondolkodnak azon, hogy megfogadják Vestager javaslatát (azaz elindítják az ügyet), egyelőre nem tűnik valószínűnek, hogy végül hivatalosan is panaszt emelnek a vezetőség ellen, hiszen, ahogyan azt az informátor is megjegyezte az idézett cikkben: „Az érintett csapatok nem akarják zátonyra futtatni a hajót, szóval szerintem ez az ügy hamar le fog zárulni!” 

További tartalmak