Musorujsag
Élő Eredmények

Eldőlt vagy lesz fordulat? A Hamilton-Rosberg párharc – a szakértők szemével

Autosport
Hoz-e fordulatot a háromhetes szünet? Van-e még esélye Nico Rosbergnek, vagy Lewis Hamilton már végleg fölébe kerekedett csapattársának? Az első négy futam után volt versenyzők, szakértők értékelték a Mercedes-versenyzők párharcát, s latolgatták az esélyeket a folytatásra.
Lewis Hamilton és Nico Rosberg (Fotó: Moy / XPB Images) Lewis Hamilton és Nico Rosberg (Fotó: Moy / XPB Images)

Négy futam, négy pole, három győzelem, nulla vereség a csapattárstól, bajnoki elsőség – Lewis Hamilton aligha képzelhette volna jobbnak 2015-ös idénye kezdetét. Mint ahogy Nico Rosberg sem igen számíthatott ennél rosszabb nyitányra. Miközben a két Mercedes-versenyző egy éve kiélezett csatát vívott egymással a bajnoki címért, most mintha egyoldalúbbá vált volna kettejük küzdelme. Az egyetlen reménysugárt Rosberg bahreini versenye jelentheti a kettejük parázs ütközeteit váró rajongó számára: a német Szahírban végre bátornak, lendületesnek és eltökéltnek mutatkozott.

Sir Jackie Stewart amondó, a lehető legjobbkor jött a hosszú szünet Rosberg számára, aki Spanyolországban mindent elölről kezdhet. „Úgy vélem, a mostani helyzet lehangolja őt, hiszen Lewis annyira kiegyensúlyozottan teljesít. De ez nem fog örökké tartani. Nico egy élversenyző, túl fogja tenni magát ezen. Eddig egymást követték a versenyek, most viszont több mint egy hétig lehetett távol a versenyzéstől. Ez segíthet kitisztítani a fejét, hogy rendbe tegye a gondolatait” – idézte az Autosport a háromszoros világbajnokot.

Stewart ugyanakkor kiemelte, az időmérőkön tavaly óta sokat javuló Hamilton még sosem vezetett ennyire összeszedetten, mint manapság. „Nincsenek megingásai. Nagyon összeszedett, és rendkívül komolyan veszi a versenyzést. Nem sokszor láttuk őt hibázni, nem tudom, képes-e még annál jobban vezetni, mint most. Elhiszi, hogy ő a leggyorsabb versenyző a pályán, lendületben van, és nagyon nehéz lesz legyőzni őt, ha így folytatja” – fogalmazott Stewart.

Lewis Hamilton és Nico Rosberg (Fotó: Charniaux / XPB Images) Lewis Hamilton és Nico Rosberg (Fotó: Charniaux / XPB Images)

1997 bajnoka, Jacques Villeneuve úgy véli, Rosberg csak egy módon törheti meg csapattársa lendületét. „Egy győzelem segítene neki megtalálni a régi formáját. De ennek a lehető leghamarabb be kell következnie” – figyelmeztetett Villeneuve.

A korábban több világbajnok csapattárs mellett is versenyző Felipe Massa viszont amondó, Rosberg már aligha lesz képes fordítani jelenlegi helyzetén. „Tavaly nehéz lett volna megjósolni, melyikük fog nyerni. Idén viszont Hamilton minden tekintetben erősebb Rosbergnél. Már ebben az évben is láthattunk vitákat közöttük, ami elsősorban pszichológiai szempontból volt érdekes. Ebből kiderült, hogy Rosberg sokkal jobban szenved, mint Hamilton. És a Forma–1-ben minden apró részletnek nagy jelentősége van” – vélekedett a brazil az UOL Esporténak.

Szkeptikusan látja Rosberg idei esélyeit a brit exversenyző, Sir Stirling Moss is. „Nem hiszem, hogy Nico valaha is képes lesz legyőzni őt. Lewis nyerni fog. Mindene megvan ehhez: a képességei, a tapasztalata” – vélekedett az „örök második”, aki négyszer lett ezüstérmes a bajnokságban.

Nico Rosberg és Sebastian Vettel cseppet sem unalmas bahreini csatája (Fotó: Charniaux / XPB Images) Nico Rosberg és Sebastian Vettel bahreini csatája (Fotó: Charniaux / XPB Images)

Könnyű dolga a német ex-F1-es Christian Danner szerint sem lesz Rosbergnek, ám ő még nem írná le honfitársa esélyeit. „Bármilyen magyarázatot ad Rosberg, nem, vagy félre fogják érteni. Egyet kivéve: ha a pole-ra állítja autóját, és onnan nyer. Erre képes is. De minden más hiábavaló. Ha a bajnoki reményeiről és a megítéléséről van szó, ezzel az egy módszerrel mentheti meg mindkettőt, semmi más nem fog működni” – utalt Danner a Motorsport Magazinnak adott interjújában arra, hogy a németet sok kritika érte a csapattársa versenyen mutatott lassú tempója miatti kínai kirohanása után.

Lewis Hamilton (Fotó: Batchelor / XPB Images) Lewis Hamilton (Fotó: Batchelor / XPB Images)

Danner ugyanakkor azt is kiemelte, Rosberg helyzetét nem könnyíti meg, hogy az idei Mercedes érezhetően Hamilton stílusának kedvez inkább. „Hamilton jobban boldogul a 2015-ös autóval, mint a 2014-essel. Az időmérőn bízik a kocsijában, mert az éppen azt csinálja, amit elvár tőle. Nico már elmondta párszor, hogy nem stimmelt az egyensúly, nem melegedtek fel megfelelően a gumik, és így tovább. A versenyen viszont más hátráltatja őt. Ha valaki elöl van, óriási az előnye. Úgy oszthatja be a versenyét, ahogy akarja. Rosbergnek teljesen igaza volt, amikor Kínában azt mondta, kényszerítették őt arra, hogy szélárnyékban autózzon, s ezért már nem maradtak tartalékai a gumikban. Ez valóban így volt. Lewis elöl volt, tiszta volt előtte az út, nem csúszkált, és úgy osztotta be az erejét, ahogy neki a legjobb volt” – fogalmazott, kiemelve, hogy Rosberg számára már csak emiatt is létfontosságú lenne megszerezni a pole-t.

További tartalmak