Musorujsag
Élő Eredmények

Mégis lehet valami a Ferrari-Bottas pletykákban?

Speedweek
Jó esélyt lát Kimi Räikkönen szerződésének meghosszabbítására, ám nem zárja ki Valtteri Bottas érkezésének lehetőségét sem a Ferrari csapatfőnöke, Maurizio Arrivabene. De létezhet-e előszerződés Bottas és a Scuderia között?
Valtteri Bottas és Kimi Räikkönen (Fotó: Charniaux / XPB Images) Valtteri Bottas és Kimi Räikkönen (Fotó: Charniaux / XPB Images)

Olaszországban a múlt héten kapott szárnyra az a pletyka, mely szerint a Ferrari máris előszerződést kötött Valtteri Bottasszal. Noha a finnhez közel álló források cáfolták ezt a hírt, a Williams jelenlegi versenyzőjének 2016-os Maranellóba érkezésére pedig egyelőre kevés esély mutatkozik, Maurizio Arrivabene mostani nyilatkozata kapcsán tovább folytatódtak az ezzel kapcsolatos találgatások.

A Ferrari csapatfőnöke a Bild am Sonntagnak nyilatkozva elsőként kiemelte, nagy az esély Kimi Räikkönen 2016-os szerződéshosszabbítására. „Ha így folytatja, hosszabbítunk vele egy évet. De a teljesítmény önmagában csak egy dolog, azon is sok múlik, hogy Seb és ő hogyan tudnak együttműködni. Időnként például együtt szoktak utazni, szóval az efféle dolgok is hatással vannak a döntésünkre” – fogalmazott a német lapnak Arrivabene.

Majd amikor konkrétan Bottasról kérdezték, hozzátette: „A szezon előtt megfogadtam, hogy nem hazudok a médiának, de még elég korán van ahhoz, hogy erre a kérdésre pontos választ tudjak adni.”

Egyes lapok ennek kapcsán máris arról kezdtek el találgatni, talán valóban létezik előszerződés az olaszok és Bottas között, ám a finn csak 2017-től lehet a vörösöké. A finn MTV3 televízió kommentátora, Oskari Saari ugyanakkor a Speedweek megkeresésére határozottan kizárta ezt a lehetőséget. „Elég jó forrásaim vannak. A Williamsnek opciós joga van Bottas szerződésének következő évre való meghosszabbítására, és ez tiltja, hogy bármiféle előszerződéseket kössön más istállókkal. Természetesen az emberek nem mindig követik a szabályokat, de én biztos forrásoktól tudom, hogy ő nem akarja elkötelezni magát, amíg a Williams nem hozta meg a döntését, éljen-e az opciós jogával” – fogalmazott a finn.

„Természetesen Bottas Ferrarihoz szerződését nem lehet teljes mértékben kizárni, még ha őt a Mercedes sportigazgatója, Toto Wolff menedzseli is. Nem titok, hogy a Ferrarinak opciós joga van Räikkönen szerződésének meghosszabbítására. Tehát ha ők nem kívánják vele folytatni, bizonyára megvizsgálják a legjobb lehetőségeket. És Valtteri az egyike ezen lehetőségeknek. De most tudomásom szerint még nem írtak alá előszerződést.”

Egy másik lehetőség a Ferrari számára a hírek szerint Lewis Hamilton lehetne, akit az elmúlt hetekben szintén hírbe hoztak az olaszokkal, miután a Mercedesszel továbbra sem írta alá új kontraktusát. Arrivabene a brit érkezéséről szóló pletykákra most határozott választ adott. „Mi szükségem lenne Hamiltonra, ha van egy olyan nagyágyúm, mint Vettel? Akkor inkább már egy tehetséges fiatalt keresnék, és őt ültetném Sebastian mellé.”

 

További tartalmak