Musorujsag
Élő Eredmények

Elterelésre kell menniük a kokainozó kajakosoknak

hirado.hu
Azzal, hogy a rendőrség is megkezdte a vizsgálódást a kokainozáson ért kajakosok, Csipes Tamara és Dombvári Bence ügyében, adódik a kérdés: vajon milyen büntetőügyi következményei lehetnek a két sportoló droghasználatának? A hirado.hu dr. Katzirz Béla ügyvédtől érdeklődött a lehetséges büntetésről.

„Ha beismerik a tettüket, és csekély mennyiségről van szó, akkor nem büntethetőek, de egy éven belül féléves elterelésen kell részt venniük.  Priuszuk sem lesz” – mondta dr. Katzirz.

Az ügyvéd hozzátette, hogy a drogfogyasztást az új Btk. elég szigorúan bünteti. A drogfogyasztás önálló elkövetési magatartás lett, vagyis ha nem ismerik be a tettüket, csekély mennyiség esetén az vétségnek minősül. Ez kétéves szabadságvesztéssel járna, az eljárást azonban egy évre felfüggeszthetik, ha a gyanúsítottak egy éven belül 6 hónapos elterelésen vesznek részt, ahol megismerkednek a droghasználat következményeivel. Az elterelés akkor vehető igénybe, ha a gyanúsítottaknak két éven belül nem volt elterelésük, és más kábítószerrel kapcsolatos büntetést sem kaptak.

Ha Csipes és Dombvári elismeri a drogfogyasztást, akkor gyanúsítottként nem kötelesek vallomást tenni az ügyben – árulta el dr. Katzirz.

További tartalmak