Musorujsag
Élő Eredmények

Vettel: Monaco mindig tartogat meglepetéseket!

Formula1.com
Sebastian Vettel úgy érzi, Monacóban közelebb kerülhetnek a Mercedeshez. A német a Forma–1 hivatalos honlapjának adott interjúban a pálya különlegességéről, a csütörtök tanulságairól és a bajnoki esélyekről beszélt.
Sebastian Vettel (Fotó: Batchelor / XPB Images) Sebastian Vettel (Fotó: Batchelor / XPB Images)

Monaco mindig különleges. Le tudnád írni, te milyennek érzed?

Sebastian Vettel: Igen, a pályán és azon kívül is különleges. Minden ízlést kielégíthet. Én versenyezni jövök, de van, aki a csillogás miatt. Nincs még egy verseny, amelyet ilyen mértékű csillogás jellemez. És a pálya is nagy kihívást jelent – nem csak délutáni séta vezetni rajta, ezt elhihetik nekem! Ráadásul itt számít leginkább az időmérő edzés, melynek kulcsszerepe lehet a vasárnapi eredményben is.

És hogy látod a helyzeteteket azok után, hogy úgy fest, a Mercedesé lehet az első sor?

Vettel: Természetesen nem örülhetünk ennek – sem annak, hogy ők a legesélyesebbek az első sorra, sem a hátrányunknak velük szemben. Ahogy Maurizio (Arrivabene, a Ferrari csapatfőnöke) a közelmúltban elmondta: a célunk nem az, hogy a dobogón végezzünk, hanem hogy csökkentsük a lemaradást. Nagyon keményen dolgozunk ezért. Barcelonában voltak újításaink, és abban bíztunk, hogy ezzel közelebb kerülhetünk, de nem sikerült. Mondhatják, hogy alulteljesítettünk, de itt fordulhat a kocka.

A bajnokság állását elnézve nem tartasz attól, hogy már minden eldőlt?

Vettel: A kockás zászlóig, amíg még van matematikai esély, semmi sincs eldöntve. Mi nagyot léptünk előre az előző szezonhoz képest, ennek örülhetünk. A hangulat jó, és amennyire tudom, teljesen megváltozott 2014 óta. Ez tehát pozitívum. De való igaz, hogy a célunk a bajnoki győzelem, és jó irányba haladunk.

Mindig is hangoztattad, hogy a versenyző komoly különbséget jelenthet. Még hiszel ebben?

Vettel: Igen. Természetesen nem mindig és nem minden körülmények között, de itt szerintem ez igaz. Nincs sok lehetőséged hibázni, és az időmérőn tökéletes kört kell összeraknod.

Monaco statisztikailag nem kedvez a Ferrarinak. Miben bízol ezen a hétvégén?

Vettel: Nem tanulmányoztam a Ferrari itteni statisztikáit. De a múlt még nem jelenti automatikusan, hogy mindig ugyanaz fog történni. Esélyt kell adni a változásnak!

Mennyit számít, hogy csütörtök délután nem sokat tudtatok körözni? A Mercedes mindig erős, de aki fel akar zárkózni, annak minden kör fontos lehet.

Vettel: Természetesen kár érte, de mindenki ugyanebben a cipőben jár. Őszintén szólva az autót jónak éreztem, meglátjuk, mi történik szombaton.

1,1 másodperccel maradtál el Lewis Hamiltontól a második szabadedzésen. Ez reprezentatív eredmény?

Vettel: Nos, ez csak vasárnap fog kiderülni – addig csupán találgatni tudunk. De elnézve a napot, azt kell mondanunk, hogy itt közelebb kerülhetünk. Talán a pálya természetének is köszönhető ez, hiszen az itteni versenyen mindenki közelebb kerül a másikhoz. Valójában Monacót nem tekinthetjük mérvadónak.

Tanultatok valamit a csütörtöki napból?

Vettel: Őszintén szólva nem túl sokat. Szerettünk volna kipróbálni pár dolgot a második edzésen – aztán jöttek volna a hosszú etapok –, de az eső miatt senki sem tehette. Kár, hogy nem kaptunk képet a szuperlágy abroncsokról sem, de vasárnap bizonyára melegebb és naposabb lesz az idő. Szombaton majd minden kiderül. Szerintem izgalmas időmérő vár ránk – Monaco pedig mindit tartogat meglepetéseket!

További tartalmak