Musorujsag
Élő Eredmények

Ennyiért fúj Kassai Viktor, ha felkérik egy BL-meccsre - az UEFA-tól kapott gázsi valóban mesés

telesport.hu
Nagyjából másfél millió forintnak megfelelő összeg ütheti a markát egy jó nevű játékvezetőnek, ha rábíznak egy Bajnokok Ligája-mérkőzést.

Az Európai Labdarúgó Szövetség munkatársunknak küldött tájékoztatása szerint az európai kupákban érdekelt bírók juttatásai négy részből tevődnek össze: a napidíjból, az utazási hozzájárulásból, a meccspénzből és a besorolás szerinti bónuszból.

A napidíj egységesen 200 euró a játékvezetők és az összes asszisztens számára. Mivel a „bíróknak” meccsnap előtt meg kell érkezniük a helyszínre, és csak másnap hagyják el azt, ezt az összeget három napra kapják, így 600 euróval lehet számolni.

A mérkőzés helyszínére a repülőjegyet, valamint a rendező városban az utazást és a szállást az UEFA állja, viszont a játékvezető saját országán belüli utazásaira 200 eurós átalányt fizet az európai szövetség. Ez alatt azt kell érteni, amíg a bíró otthonról eljut a repülőtérre, majd a meccs másnapján onnan haza, így szerencsés esetben ebből a 200 euróból spórolhat is, nem kell túl sokat költenie.

Kassai Viktor - fotó: MTI/EPA/Alberto Estevez Kassai Viktor – fotó: MTI/EPA/Alberto Estevez

A harmadik pillér a meccspénz.

Ezt csak a játékvezetők és a vonal melletti asszisztensek kapják, a kispadoknál segédkező hivatalos személynek nem jár. A meccspénz már nem fix összeg, attól függ, hogy milyen sorozatban és a sorozat mely szakaszában rendezik az adott mérkőzést.

A játékvezetőknek 700, az asszisztenseknek 250 euró jár a Bajnokok Ligája első két selejtezős köréért, valamint az Európa Liga-meccsekért egészen a nyolcaddöntőkig. Ezer eurót fizet az UEFA a játékvezetőknek a BL-találkozókért a harmadik selejtezős körtől kezdve és az EL-meccsekért a nyolcaddöntőtől. Az asszisztensek ebben a kategóriában 350 eurót kapnak.

A legtöbb a besoroláson múlik

Az európai kupaporondon szerepet kapó játékvezetők juttatásainak negyedik összetevője a mérkőzésenként járó bónusz, amelynek mértéke attól függ, hogy az adott játékvezető melyik besorolási osztályban szerepel az európai szövetségnél. Az elit csoport tagjai 3500, a második kategóriába tartozók 2500 eurót kapnak meccsenként.

Az elit kategóriában egyébként a magyar játékvezetők közül jelenleg egyedül Kassai Viktor szerepel, aki a BL mostani kiírásában két csoportmeccset és egy selejtezőt, az EL-ben pedig egy csoportmérkőzést vezetett. A második vonalnak tagja Bognár Tamás – Kassai egyik állandó segítője – és Vad II. István, utóbbi szintén két BL- és egy, a 16 közé jutásért rendezett EL-meccsen jutott szóhoz játékvezetőként.

Az UEFA bírókra vonatkozó előírása külön kitér arra, hogy a játékvezető nem fogadhat el 300 eurónál nagyobb értékű ajándékot a mérkőzésben bármilyen szempontból érdekelt szervezettől vagy személytől. A szabályzat arról is rendelkezik, hogy a játékvezető „semmilyen körülmények között” nem tarthatja meg egyik meccslabdát sem.

További tartalmak