Musorujsag
Élő Eredmények

Kósa Lajos: Nézőbarát szabályozás kell a sportrendezvények esetében

MTI
Kósa Lajos szerint új, nézőbarát szabályozási környezetet kell teremteni a sportrendezvényeknél, mert úgy látja, "ma kifejezetten kényelmetlen labdarúgó-mérkőzésre járni", s ez elriasztja a szurkolókat a sportesemények látogatásától.

A fideszes honatya az Országgyűlés honvédelmi és rendészeti bizottságának csütörtöki ülésén hozzátette: a jogszabály-módosítási javaslatcsomag másik célja, hogy ezzel párhuzamosan a biztonság ne csökkenjen a sportpályákon.

A bizottság – amelynek elnöki tisztét Kósa Lajos tölti be – a módosítások parlamenti beterjesztése előtt széles körű egyeztetésbe kezdett, ennek keretében csütörtökön először az NB I-es labdarúgóklubok, a Magyar Labdarúgó Szövetség, a belügyminisztérium és a rendőrség képviselőit hallgatta meg a kérdéskörben. A politikus hozzátette: a következő lépésben az élvonalbeli csapatok drukkereinek véleményét is kikérik, beleértve azokat a szervezett szurkolói csoportokat is, amelyek az elmúlt idényben a szurkolói kártya bevezetése elleni tiltakozásul távolmaradtak a mérkőzések látogatásától.

Kósa Lajos az ülésen vitára bocsátotta a sportrendezvények biztonságáról szóló jogszabályok módosítására vonatkozó, az NB I-es klubok által közösen kidolgozott írásos javaslatokat. A testület elnöke mindenképpen szükségesnek tartja a sportrendezvények biztonságáról szóló 2004-es kormányrendelet hatályának szűkítését. A klubok ugyanis azt kezdeményezik, hogy az ne terjedjen ki az edző-, a felkészülési, valamint a versenyrendszeren kívüli mérkőzésekre. Kósa Lajos szerint meg kell szüntetni a szurkolók szervezett utaztatását az idegenbeli találkozókra, amely szerinte egy „kifejezetten nézőriasztó intézmény”. A fideszes képviselő a szurkolók erőszakos cselekedeteivel szemben nagyon rövid idő alatt, nagyon drasztikus fellépést látna helyesnek, mert úgy ítéli meg, hogy a jogalkotó – a Parlament – szándéka a valóságban sokszor nem valósul meg a jogalkalmazó – a rendőrség – részéről.

Az ülésen szóba került a szurkolói kártya is, amelyet a jobbikos Mirkóczki Ádám, valamint az MSZP-s Varga László is feleslegesnek tart. Előbbi arra hívta fel a figyelmet, hogy a varsói Legiánál éppen most szüntették meg a kártyát.

Kubatov Gábor országgyűlési képviselő, a Ferencváros elnöke ezzel nem értett egyet, s arra emlékeztetett, hogy a szurkolói kártya bevezetésére a szurkolói erőszak visszaszorítása miatt volt szükség.

Kubatov Gábor - MTI Fotó: Beliczay László Kubatov Gábor – MTI Fotó: Beliczay László

Kósa Lajos nem törölné el a kártyát, viszont szerinte ennek kapcsán az MLSZ olyan adatnyilvántartást vezet, mintha hatóság lenne, pedig valójában csak egy társadalmi szervezet, ezért ez ügyben kikérné az adatvédelmi ombudsman álláspontját is. Szerinte a sportrendezvények rendezésével és biztonságával kapcsolatos költségek elosztását is újra kell gondolni.

A honvédelmi és rendészeti bizottság ülésén részt vett Kontrát Károly, a belügyminisztérium parlamenti államtitkára, valamint Pap Károly országos rendőrfőkapitány is. Mindketten jelezték, hogy nyitottak a jogszabályi környezet módosítására, mert utóbbi szerint az „megérett a finomhangolásra”.

Az egyeztetés következő fázisában a szurkolókat hallgatja meg a bizottság, majd szakértők bevonásával kidolgozzák az érintett jogszabályok módosítására vonatkozó indítványt. Kósa Lajos úgy látja, a javaslatcsomag parlamenti vitája szeptemberre várható.

További tartalmak