Musorujsag
Élő Eredmények

Kemény Dénes: rosszul aludnék, ha az én szakmai tanácsom miatt szenvednénk vereséget

Riskó Márton/hirado.hu
Kemény Dénes immár két és fél éve a Magyar Vízilabda Szövetség elnökeként dolgozik. Bőven van tennivalója a férfi pólóválogatott egykori sikerkapitányának, aki a hirado.hu-nak azt is elmondta, máig ügyelnie kell arra, hogy ne adjon szakmai tanácsokat utódjának, a válogatottat jelenleg irányító Benedek Tibornak.

– Miközben ön és Paolo Borelli, az Európai Úszó Szövetség (LEN) elnöke aláírták Barcelonában a szerződést, amely szerint 2016-ban és 2017-ben Budapest adhat otthont a Bajnokok Ligája hatos döntőjének, az idei Final Sixben érdekelt két magyar csapat, az Eger és a Szolnok közül egyik sem jutott be a négy közé. Mennyire lepte meg, hogy magyar klub nélkül rendezték a barcelonai torna elődöntőjét?

– Nagyon meglepődtem, a Szolnok egyértelműen esélyes volt az elődöntőbe jutásra a tavalyhoz képest haloványnak tűnő Barceloneta ellen. A spanyol csapat azonban borzasztóan jól felkészült a Szolnokból, ráadásul az egész szezonban elaltattak mindenkit, a sorozat hajrájában pedig nagyon agresszívan játszottak. Ezzel még nem is lett volna baj, de a szolnokiak játéka nagyon visszaesett.

 

– Mit gondol, a 2016-os és a 2017-es budapesti tornán is előfordulhat, hogy a vártnál hamarabb búcsúznak a magyar klubok?

– A vízilabda pont olyan, mint a többi labdajáték. Hazai környezetben, a Margitszigeten a szurkolók támogatásával a holtpontokon is túljuthatnak a magyar csapatok. Az Eger már biztosan ott lesz 2016-os a Final Sixben, valószínűleg a Szolnok is, de akár még az OSC is bejuthat. A hazai közönség 2-3 gól pluszt tud hozni, ami nagyon sokat segíthet.

 

– Benedek Tibor szövetségi kapitány a napokban hirdette ki a világliga június végi szuperdöntőjére, illetve a júliusi-augusztusi kazanyi világbajnokságra készülő keretét, amelyből kimaradt három tapasztalt pólós, Szivós Márton, Tóth Márton és Decker Ádám. Mi az oka mellőzésüknek?

– Erre a kérdésre a szövetségi kapitány lenne hivatott válaszolni. Azt gondolom, hogy az említett játékosoknak nagyobb esélyük lesz bekerülni a 2016-os riói olimpiára utazó csapatba, ha most pihennek, mintha végig játszanák a nyarat. Úgy gondolom, Tibi nagyon jó döntést hozott. A 2008-as pekingi olimpia előtt, amikor még én voltam a kapitány, pihenőt kapott néhány nagynevű játékos, úgy, hogy akkor nem is tisztáztuk, miért maradtak ki a keretből. Végül jól sült el a dolog. Ilyen esetekben jók a játékosok reakciói, a pihenőt kapó vízilabdázók motiváltan, energiával telve térnek vissza, a helyükön szereplő fiatalok pedig megérzik a lehetőséget és ettől meglendülnek.

Kemény Dénes, a Magyar Vízilabda Szövetség elnöke, korábbi szövetségi kapitány (b) és Benedek Tibor, a magyar vízilabda-válogatott szövetségi kapitánya a vízilabda All Star Gálán a debreceni Sportuszodában 2014. november 16-án. A gálamérkőzésen Sydney, Athén és Peking olimpiai bajnok vízilabdázói csaptak össze a 2013-as barcelonai világbajnokságon aranyérmes magyar válogatott tagjaival. MTI Fotó: Czeglédi Zsolt Kemény Dénes, a Magyar Vízilabda Szövetség elnöke, korábbi szövetségi kapitány (b) és Benedek Tibor, a magyar vízilabda-válogatott szövetségi kapitánya a vízilabda All Star Gálán a debreceni Sportuszodában 2014. november 16-án. A gálamérkőzésen Sydney, Athén és Peking olimpiai bajnok vízilabdázói csaptak össze a 2013-as barcelonai világbajnokságon aranyérmes magyar válogatott tagjaival.
MTI Fotó: Czeglédi Zsolt

– Önnek rendkívül nagy tapasztalata van szövetségi kapitányként, hiszen hosszú ideig irányította a férfi válogatottat, amellyel többek között három olimpiai, két Európa-bajnoki és egy világbajnoki aranyérmet szerzett. Meg szokták beszélni a szakmai kérdéseket Benedek Tiborral?

– Ha igényli, elmondom a véleményem, de övé a felelősség. Inkább a szervezési dolgokban szoktunk egyeztetni, de ilyenkor könnyű dolgom van, hiszen Tibi sose csinál olyat, ami ne lenne indokolt, mindig a lehető leggazdaságosabb megoldást választja. Persze előfordul, hogy megfeledkezünk magunkról és szakmai területre tévedünk, de ez élvezetes és hasznos is lehet egyben. A kötetlen szakmai beszélgetésekről az is eszembe jut, hogy amikor idősebb Albert Flórián a szomszédom volt, esténként hosszasan beszélgettem vele a labdarúgásról. Ez nagyon nagy élményt jelentett nekem. Arra figyelnem kell, hogy nem szabad tanácsot adnom Tibinek, mert ha megfogadná és emiatt szenvednénk vereséget, akkor rosszul aludnék. Kásás Zoltán, a válogatott egykori szövetségi kapitánya megmondta, hogy ha rá hallgatok, akkor nem hallgatok senkire, mert akkor legalább tudom, hogy én hibáztam, enyém a felelősség. A válogatott életébe annyit szoktam beleszólni, hogy ha olyan bíró vezetné valamelyik fontos mérkőzést, aki irritálja a csapatot, akkor elintézem, hogy inkább az előttünk vagy az utánunk rendezendő meccsen ténykedjen.

 

– Hol tartanak a 2017-es budapesti vizes világbajnoksággal kapcsolatos előkészületek?

– Június második felében indító értekezletet tartunk, amelyre a LEN vezetői is Budapestre jönnek. Ezzel tulajdonképpen elindul a szervezői munka. Az is fontos, hogy tanácsokat kérjünk olyan szakemberektől, akiknek már van tapasztalatuk vb-rendezésben. Ilyen a spanyol Manuel Ibern, a 2013-ös barcelonai vb főszervezője, akihez régi barátság fűz, de szeretnénk beszélni a 2015-ös kazanyi világbajnokság házigazdáival is. Amit már most tudunk, hogy a 2017-es tornán a Margitszigeten hasonló körülményeket szeretnénk biztosítani, mint a tavalyi Európa-bajnokságon, ahol esti időpontokban, pótlelátókkal, televíziós közvetítéssel rendeztük a mérkőzéseket.

 

 

 

További tartalmak