Musorujsag
Élő Eredmények

Rosberg: Vállalnom kellett a kockázatot

motorsport.com
Nico Rosberg nem tudta, hogy csapattársa is hibázott utolsó gyorskörén, óvatosabban azonban akkor sem vezetett volna, ha a Mercedes értesíti Lewis Hamilton kicsúszásáról, a leintés előtt ugyanis mindenképpen kockáztatnia kellett.
Nico Rosberg (Fotó: Charniaux / XPB Images) Nico Rosberg (Fotó: Charniaux / XPB Images)

Már az utolsó gyorskörök előtt is Hamilton állt az eredménylista élén, a címvédő azonban elkövetett egy hibát a pálya első szakaszán, miközben Rosberg javított addigi legjobbján, néhány pillanattal a leintés előtt tehát úgy tűnt, ez a kvalifikáció a német sikerével zárul. Az utolsó kanyarban azonban Rosberg is hibázott, így a márkatárs maradt a tabella élén, azaz ő szerezte meg a rajtelsőséget a szezon nyolcadik időmérő edzésén.

Később felmerült a kérdés, vajon tudta-e a német, hogy ellenfele már nem javíthat legjobbján, és ha nem, akkor nem járt volna-e jobban, ha a csapat tudtára adja, hogy Hamilton rontott. Rosberg az újságírók kérdésére elárulta, nem tudott Hamilton kicsúszásáról, helyzetén azonban ez a plusz információ sem változott volna, neki ugyanis vállalnia kellett a kockázatot. „Lewisénál jobb időt kellett futnom; akkor számomra az volt a mérce” – idézi szavait a motorsport.com. „A köre két tizeddel gyorsabb volt az én leggyorsabb időeredményemnél” – teszi hozzá.

„Az utolsó két kanyar előtt két tizeddel voltam jobb, mint az első gyorskörömön, tehát az eredményem nagyjából megegyezett Lewis eredményével. Szóval, itt már tudtam, hogy egy, vagy két századdal gyorsabbnak kell lennem, ami egyet jelentett azzal, hogy több kockázatot vállaltam az utolsó kanyarokban. Sajnos túlvállaltam magam, viszont szükség volt erre a kockázatvállalásra” – magyarázza a német, majd a kicsúszás okáról is szól. „Csak a belső kamerás felvételt láttam, szóval nem tudom egészen pontosan elmondani, mi lehetett az oka. Lehet, hogy vizes maradt a műfű, de az is lehet, hogy a pilóta fékezett későn; talán ez a legvalószínűbb” – mondja önkritikusan.

Noha a hiba nélkül nagyon jó esélye lett volna a rajtelsőség elhódítására, ez pedig kulcsfontosságú a Mercedes versenyzőinek küzdelmében, Rosberg már nem bánkódik a történtek miatt, és csak a holnapi megmérettetésre összpontosít, ahol reményei szerint az osztrák pálya Hamilton is „megvicceli majd”. „Folyamatosan nyomás alatt kell tartanom a holnapi verseny során, ahogyan azt Kanadában is tettem; de remélhetőleg most valamivel hidegebbek lesznek a fékek. Ha a rajtnál nem sikerül leelőzni, végig nyomást kell gyakorolnom rá, hátha elkövet egy hibát!”

További tartalmak