Musorujsag
Élő Eredmények

Risztov semmit nem bíz a véletlenre - pszichológus segíti az olimpiai bajnok mentális felkészülését

Riskó Márton/telesport.hu
Risztov Éva a múlt hétvégi balatonfüredi világkupán ismét bebizonyította, hogy a hosszútávúszás élmezőnyébe tartozik, hiszen a 10 km-es viadal erős mezőnyében a második helyen végzett. Az elkövetkezendő három évben három rendkívül fontos esemény vár az olimpiai bajnok versenyzőre: idén a július végén kezdődő kazanyi világbajnokságon, jövőre a Rio de Janeiró-i nyári olimpián, 2017-ben pedig a budapesti vizes világbajnokságon áll rajthoz.

– Mennyire elégedett a balatonfüredi világkupán szerzett ezüstérmével? – kérdezte a telesport.hu munkatársa Risztov Évától.

– Teljes mértékben, hiszen sikerült kvalifikálnom magam a július végén kezdődő kazanyi világbajnokságra. Négy héttel a vb előtt ez a siker ad egy kis plusz motivációt, és annak is örülök, hogy megnyertem a magyar bajnokságot.

Risztov 3 Fotó: TMC Management

– Mire lehet képes a világbajnokságon?

– Egyelőre nem ismerem a helyet, a pályát és a vizet. Azt sem tudom, hogy folyóban vagy tóban kell versenyeznem a vb-n. Az edzéseken, amennyire lehet, felkészülök a versenyre, de a körülményekkel csak a helyszínen fogok szembesülni, márpedig ezekkel is meg kell küzdenem.

 

– Milyen körülmények nehezítik a hosszútávúszók dolgát?

– Rengeteg tényező van, ami meghatározó. A Balaton például, ahol legutóbb versenyeztem, nagyon fekszik nekem, mert édesvíz, és általában alig vannak rajta hullámok. A hétvégén azonban nagyon hideg volt a víz, ami komoly megpróbáltatás volt. Nehéz eltölteni két órát 20 fokos vízben, miközben az edzéseken steril, 27-28 fokos medencében úszunk. Bizonyos versenyeken előfordul, hogy sós a víz, viharos szél és nagy hullámok vannak. Ezekre is fel kell készülnünk. Bízom benne, hogy Kazanyban hasonló körülmények lesznek, mint a Balatonon. Úgy tudom, hogy a világbajnokságon is édesvízben rendezik a versenyt.

 

– Augusztus 30-án lesz 30 éves. A medencés versenyzőknél ezt már idős kornak tartják. Hosszútávúszóként meddig versenyezhet?

– A 30 év valóban soknak hangzik, bár Cseh Lacival egyidős vagyok, és ő is nekifut még a jövő évi riói olimpiának, pedig ő medencében versenyez. A hosszútávúszóknál azért jóval tovább kitolódik a korhatár. A német Angela Mauer például már 40 éves, és még mindig a világ legjobb tizenöt versenyzője között van. A magasabb kor előny is lehet, hiszen a rutin és a higgadtság is sokat számít a versenyeken. Azt azért én is érzem, hogy már lassabban regenerálódom, és sok minden nehezebben megy, mint egy 20 évesnek. Ettől függetlenül még a riói olimpia után is folytatni szeretném a versenyzést, hiszen 2017-ben ugye Budapesten lesz a vizes vb, és hazai pályán mindenképpen szeretném megmutatni magam.

Risztov Éva - fotó:  MTI/EPA/Michael Kappeler

Risztov Éva – fotó: MTI/EPA/Michael Kappeler

– Néhány hónapja arról lehetett olvasni, hogy álláshirdetésben keres pszichológust. Sikerült megtalálnia a megfelelő szakembert?

– Rengetegen jelentkeztek a felhívásra. Mindegyik levelet elolvastam, és választottam egy pszichológust. Nemrégen kezdtünk együtt dolgozni, és egyelőre úgy tűnik,  jól működik a kettőnk közti kapcsolat. Az úszás is csapatmunka, a fizikai felkészülésben az edző, a mentális felkészülésben a pszichológus, a regenerációban a masszőr segít. Ha valamelyik területen hiányosság van, azt pótolni kell. Úgy gondolom, hogy a pszichológus jótékony hatással lehet rám, ha az általa mondottakból kiveszem a számomra legfontosabbakat.

 

– Abban a szerencsés helyzetben vagyunk, hogy van még egy kiváló nyílt vízi úszónk, Olasz Anna, aki önnél jóval fiatalabb. Hogyan látja kettejük rivalizálását?

– Azt gondolom, hogy a magyar hosszútávúszás az olimpiai bajnoki címemmel kezdett fontossá válni. A 2012-es londoni olimpia előtt a Magyar Úszó Szövetség nem fogadta el sajátjának a szakágat, most viszont már a hosszútávúszás egyértelműen benne van a rendszerben. Nekem is nagyon fontos, hogy ne egyversenyzős legyen a szakág, hanem mások is jöjjenek fel a legjobbak közé. Azt hiszem, hogy a hosszútávúszás nagy lehetőség azoknak, akik medencében nem lehetnek világklasszisok, itt viszont akár olimpiai bajnoki címig is eljuthatnak. A legjobbat mindig meg akarják verni, és ha ez sikerül, vagy akár csak megszorítják, az nagy dolognak számít. Összességében azonban mindannyian a magyar úszósportért dolgozunk.

További tartalmak