Musorujsag
Élő Eredmények

Ilyen is van: A Red Bull bizakodó a Renault fejlesztései láttán

Motorsport.com
Pozitívan nyilatkozott a Red Bull a Renault-ról. Rég számolhattunk már be hasonlóról, azonban az osztrákok hazai futamuk óta végre előrelépésekről adtak hírt motorfronton.
Daniel Ricciardo (Fotó: XPB Images) Daniel Ricciardo (Fotó: XPB Images)

A 2014-es tesztidény óta tart a Red Bull és a Renault mélyrepülése, mely a korábban bajnoki címek egész sorát begyűjtő páros kapcsolatán is mély nyomokat hagyott. Miután az osztrákok gyengélkedése elsősorban a francia gyártó megbízhatatlan és gyenge erőforrásainak köszönhető, a Red Bull gyakran igen keményen bírálta partnerét, amely szerintük az idei évben előrelépés helyett inkább csak még jobban lemaradt a Mercedestől.

A motorerőt középpontba helyező kanadai és osztrák hétvége különösen nehéz volt a szebb napokat is látott duó számára, azonban a Spielberget követően látott fejlesztések most mégis némi reménysugarat jelentenek Christian Horneréknek. A csapatfőnök legalábbis ezúttal a megszokottnál pozitívabban nyilatkozott idei kilátásaikról. „Vannak bizonyos tényezők, amelyek bizakodásra adnak okot” – jelentette ki Horner a Motorsportnak egy szerdai médiaeseményen. „De hogy ez mit hoz majd a pályán? Ez most olyan, mint amikor a szélcsatornából a pályára mész. De mindenesetre láttunk néhány biztató eredményt a próbapadon.”

A Renault jó ideje fáradozik erőforrásai megerősítésén, azonban az év eleji megbízhatósági problémáik miatt kicsit elmaradtak a fejlesztés terén. Pedig a belső égésű motor javításánál még segítséget is kaptak: Mario Illien, az Ilmor motorguruja tavaly óta dolgozik az égéstér és a hengerfejek hatékonyabbá tételén, s koncepcióját a Renault a hírek szerint már teszteli is.

Horner mindazonáltal tisztában van azzal, hogy a motoroknál a fejlesztések jóval lassabb ütemben haladnak, mint más területeken. „A színfalak mögött keményen dolgoznak, és érdekes koncepcióval álltak elő. A gond csak az, hogy a motorok világában minden olyan lassan történik. Egy hengerfejet először egymagában tesztelsz, és csak azután próbálod ki azt V6-os formában. Ők jelenleg még csak az egyedüli hengerfejen dolgoznak, ami azt jelenti, hogy a V6-os formától még hónapokra vagyunk. Azonban reménykedünk, hogy még az év vége előtt viszontlátunk ebből valamit” – nyilatkozta a csapatfőnök.

Végül pedig hangsúlyozta: hiába tűnik úgy, hogy ez az évük már oda, továbbra sem állhatnak le a 2015-ös fejlesztésekkel. „Úgy érezzük, jó lenne még az idei évben bevetni egyes újításokat (a motor terén), mivel így legalább megismerjük azok jellemzőit. A valóságban az idei évünkről már mindenképp lemondhatunk, ezért a legfontosabb, hogy most konstruktív módon használjuk fel az időnket, és jobb csomagot állítsunk össze a következő évre” – zárta gondolatát Horner.

 

További tartalmak