Musorujsag
Élő Eredmények

Massa szerint ez Räikkönen legnagyobb problémája

motorsport.com
Kimi Räikkönen elsősorban a Ferrarinál rá nehezedő nyomással küzd – állítja a finn klasszis korábbi csapattársa, Felipe Massa. A brazil pilóta szerint a 2007-es világbajnoknak ki kell tisztítania a gondolatait és csak arra kell figyelnie, hogy a lehető legjobb teljesítményt nyújtsa.
Motor Racing - Formula One World Championship - British Grand Prix - Preparation Day - Silverstone, England Felipe Massa (Fotó: Gibson / XPB Images)

A Ferrari versenyzője nehéz hétvégéken van túl (Kanadában elveszített egy biztosnak tűnő dobogós helyezést, Ausztriában pedig már az első körben hibázott), a csapatot irányító Maurizio Arrivabene pedig több alkalommal is világossá tette, Räikkönennek teljesítenie kell, ha 2016-ban is a vörösöknél akar versenyezni. Miközben a finn pilóta jövője továbbra is bizonytalan – ő maga sem tudta megmondani, mi lesz a szerződésével – a sajtóban egyre több „helyettes” neve merül fel.

A Ferrarinál nyolc évet lehúzó Felipe Massa számára ismerős a helyzet, a 2013-as szezon során ugyanis folyamatosan távozásáról cikkeztek, miközben eredményei elmaradtak a várttól. „Nem túl kellemes ebben a szituációban lenni; ezt mindenképpen meg kell jegyezni” – mondta a korábbi csapattárs a Brit Nagydíj sajtónapján. „Kimi egyik problémája itt van” – magyarázza, miközben a fejére mutat. „Nagyon nem egyszerű ebben a helyzetben lenni. Egyértelmű, hogy sokkal inkább szenved a nyomás miatt, mint bármi más miatt” – folytatja.

„Mindenki azt mondja, ő a Jégember, de igazából nem teljesen ilyen. Ő is szenvedhet a nyomás miatt, és ezt néhány eredménye nagyon jól példázza. Most nyugodtak kell maradnia, és arra kell törekednie, hogy a lehető legjobban teljesítsen. Egyértelmű, hogy egy hatalmas tehetségről beszélünk, aki sokkal jobban tud teljesíteni, mint ahogy most teljesít. Szerintem ezzel mindenki tisztában van. Ez csak rajta múlik. Lehet, a csapat most egy másik pilótát keres. Van pár név a listájukon, de én nem tudom. Nem tartom valószínűnek, hogy oda fogok igazolni, szóval ez nem az én gondom” – magyarázza a tizenegyszeres futamgyőztes, aki három évig volt a finn csapattársa.

A brazil szerint elsősorban a csapatra irányuló kiemelt médiafigyelem teszi nehézzé a Ferrari pilótáinak dolgát. „A csapat támogat téged [a versenyzőjét], de itt most nemcsak a csapatról van szó. A Ferrari egy nagy cég, szóval minden áldott nap szerepelsz a hírekben, jó vagy rossz értelemben egyaránt. Néha ez hátráltatja a versenyzőt, és néha a csapatnak sem segít a pilóták ellenőrzésében. Ugyanakkor tudjuk, hogy a Ferrari az a Ferrari. Az egyik legnagyobb és leghíresebb Forma-1-es csapat, szóval borítékolható, hogy itt nagyobb nyomás nehezedik az ember vállára. A nehéz pillanatokban én is éreztem a nyomást! Mindig kell valami változás, hogy lehiggadhass; én ezt tettem és örülök, hogy a megfelelő helyre kerültem. Ez [a váltás] jót tett nekem” – zárta gondolatát.

További tartalmak