Musorujsag
Élő Eredmények

Hamilton Senna nyomában: Annyira szürreális, olyan, mint egy álom…

Reuters
A Mercedes brit pilótája, Lewis Hamilton egyre közelebb kerül hősének, Ayrton Sennának az eredményeihez; ezt rendkívül szürreálisnak tartja, sőt néha elgondolkodik azon, hogy egy nap majd felébred, és rádöbben, valójában teljesen hétköznapi munkát végez.
Lewis Hamilton (Fotó: Xpbimages.com) Lewis Hamilton (Fotó: Xpbimages.com)

A címvédő Belgiumban megszerezte pályafutása 80. dobogós helyezését, ezzel pedig beérte példaképét, a tragikus sorsú brazil bajnokot, aki szintén nyolcvanszor látogatgatott el az eredményhirdetés helyszínére. A tizenegy versenyhétvége során 10 rajtelsőséget és 6 futamgyőzelmet szerző Hamilton a harmadik világbajnok címhez is egyre közelebb kerül, a szezon végén tehát – ha tartani tudja lendületét – ebben a tekintetben is beérheti hősét.

„Ez az egész annyira szürreális” – mondja a brit, amikor a Reuters munkatársa emlékezteti, egyre közelebb kerül Senna eredményeihez. „Emlékszem, hogy ötévesen az ő versenyeit néztem, és arra is emlékszem, hogy amikor először ültem gokartba, olyan akartam lenni, mint ő. Sokszor elmondtam, hogy egy nap szeretném azt elérni, amit ő elért. És, ha belegondolok abba, hogy a harmadik bajnoki címért harcolok, és annyi dobogós helyezésem van, mint neki… ez olyan, mint egy őrült álom! Egyszer felébredek, és rájövök, hogy egy gyorsétteremben dolgozom, vagy egy szemeteskocsit vezetek”

Hamilton ekkor gyorsan megjegyzi, semmi baja sincs az említett foglalkozásokkal – és azokkal az emberekkel, akik ezeket űzik –, hiszen édesapja is több műszakban dolgozott, hogy finanszírozni tudja gokartos pályafutását. Most viszont, hogy a csillogó magánrepülők, a hírességek világában él, és hol Monte-Carlóban, hol pedig Coloradóban ébred, rendkívül távolinak érzi fiatalkorát, és „rendre meg kell csípnie magát”, hogy rádöbbenjen, ez a valóság, nem pedig egy álom.

A listavezető hamarosan futamgyőzelmek tekintetében is utolérheti példaképét, sőt abban az esetben, ha Olaszországban majd Szingapúrban is őt intik le elsőként, a sors furcsa fintoraként 161. Forma-1-es futamán érheti utol Sennát, aki pont ennyi megmérettetésen vett részt, mielőtt pályafutása idő előtt véget ért azon a tragikus San Marinó-i Nagydíjon. Ha folytatni tudja időmérős sorozatát, Hamilton egy rekordot is beállíthat (majd meg is dönthet), eddig ugyanis csak Senna tudott zsinórban nyolc rajtelsőséget szerezni egy versenyévadon belül; a címvédő most hatnál tart.

A kvalifikációnak egyébként sokak szerint kulcsszerepe van Hamilton idei tündöklésében, az esetek többségében ugyanis a rajtelsőség megszerzése elengedhetetlenül fontos volt a márkatárs legyőzéséhez. „Hatalmas a kontraszt a tavalyi évhez képest, amikor több alkalommal is elveszítettük a rajtelsőséget és hátrébbról kellett startolnom. Most minden nagyszerű az időmérőkön. Persze Rosberg továbbra is nagyon gyors, és képes arra, hogy felzárkózzon, szóval továbbra is veszélyt jelent, viszont az időmérős tempó most olyan, amilyennek lennie kell” – magyarázza Hamilton, aki tavaly ebben a tekintetben alulmaradt a csapattárssal szemben.

A Mercedes pilótáinak küzdelme most Monzában folytatódik, a pályán, ahol tavaly kezdetét vette Hamilton öt versenyen át tartó győzelmi sorozata. Látva az ő és a stuttgarti alakulat lendületét ezúttal is a címvédő számít első számú esélyesnek, a verseny előtt azonban ismét ellátogat néhány helyre. „Imádok repülni!” – mondja az utazások, kirándulások kapcsán. „Nem szeretek egy helyben ülni. Ha hazamegyek, meghalok az unalomtól. Szeretek mozogni, szeretek különböző helyeken lenni, és különböző embereket látni. Egészen biztos, hogy utazgatok majd egy kicsit!”  

További tartalmak