Musorujsag
Élő Eredmények

Borkai Zsolt 50. születésnapját ünnepli

mti
Hétfőn ünnepli 50. születésnapját Borkai Zsolt olimpiai és világbajnok tornász, a Magyar Olimpiai Bizottság (MOB) elnöke.

„A társakhoz képest viszonylag későn kezdtem a tornát, ugyanis már majdnem hétéves voltam, amikor az általam sokat unszolt szüleim levittek egy edzésre” – emlékezett vissza sportpályafutása kezdetére. „Aztán hamar elment a kedvem, amikor láttam, hogy a többiek már cigánykerekezni is tudnak, de édesanyám egy este alatt megtanította ezt az elemet, így folytattam.”

Borkai Zsolt a tornászkarrierje kapcsán kiemelte Röck Samu mesteredző szerepét, aki „fanatikus” szakemberként járta az iskolákat Győrben, kereste a tehetséges gyerekeket, s többek között őt is kiválasztotta.

„Később aztán két fordulópont volt még a sportolói pályámban: 9-10 évesen egy nullapontos ugrás után úgy döntöttem, a könnyebb utat választom és labdarúgó leszek, de az edzőm szerencsére hamar visszavitt a tornacsarnokba. Aztán 14 évesen egy sérülés miatt nem tudtam elutazni egy versenyre, ami miatt elbizonytalanodtam, de aztán túltettem magam ezen és maradtam a tornánál.” – emlékezett a kezdetekre.

Borkai Zsolt pályafutásának csúcsát a lólengés 1987-es világbajnoki elsősége és 1988-as olimpiai aranyérme jelenti. Mint mondta, a vb-arany azért különösen kedves a számára, mert akkor Rotterdamban nyújtón bronzérmet szerzett, s így összetettben ötödik lett.

„Amikor elkezdtem a tornát, sosem gondoltam rá, hogy olimpiai bajnok akarok lenni, de ahogy közeledett a szöuli esemény, egyre inkább megértettem az ötkarikás győzelem jelentőségét. Mindemellett az is emlékezetes, hogy sérülten is sikerült győznöm, a magyarországi fogadtatás pedig fantasztikus volt, egy életre szóló élmény” – emlékezett.

Szöul, 1988. szeptember 24. Borkai Zsolt tornász, a lólengés olimpiai bajnoka örül győzelmének a XXIV. nyári olimpián. MTI Fotó: Németh Ferenc

A MOB elnöke azt mondta, sportvezetői karrierjéhez németországi edzősködése, a külföldön végzett szakmai munkája, valamint pontozóbírói tevékenysége „adta meg a kedvet”.

„MOB-alelnökként aztán belevetettem magam a dolgokba, később pedig minden egyéb folyamatában alakult ki, soha nem építettem magam tudatosan, ráadásul a polgármesteri poszt számomra mindig az elsőszámú volt, az a munkahelyem, a MOB-ot ma is társadalmi munkában vezetem. Azt mondják, hogy ha az ember azzal foglalkozhat, amit szeret, akkor az nem is igazán munka. Így vagyok a MOB-bal, a sporttól kaptam ugyanis a legtöbbet, ebből pedig a mai napig sokat tudok profitálni” – tette hozzá Győr fideszes polgármestere.

Az olimpiai bizottságot 2010 óta vezető Borkai Zsolt az elmúlt öt évből a sportszövetségekkel közösen kidolgozott rendszert, a 16 kiemelt sportágnak elnyert kormánytámogatást, valamint a 2012-es londoni olimpia magyar sikereit emelte ki. Előbbit azért, mert mint mondta, nagyon büszke rá, utóbbit pedig azért, mert sportvezetőként egészen másképp élte meg a hazai sportolók szereplését, mint korábban versenyzőként.

Budapest 2024-es olimpiai pályázatával kapcsolatban jelezte, a MOB komoly szakmai munkát végzett, népszerűsítette és most is népszerűsíti az ötkarikás játékok hazai rendezésének gondolatát, s a szervezet kizárólag sportszakmai szempontból közelíti meg mindezt. Hangsúlyozta a Fővárosi Közgyűlés és az Országgyűlés támogatását, s jelezte, hogy a Nemzetközi Olimpiai Bizottságnak a pályázattal kapcsolatban a MOB a „kontaktja”, a szervezet pedig tovább folytatja szakmai tevékenységét.

Budapest, 2015. augusztus 4. Borkai Zsolt, a Magyar Olimpiai Bizottság (MOB) elnöke beszél a 100 nap múlva kezdődő 2016-os riói olimpiával kapcsolatban tartott sajtótájékoztatón Budapesten, a MOM Kulturális Központ kupolatermében 2015. augusztus 4-én. Mellette Szabó Bence, a MOB főtitkára (b) és Simicskó István, az Emberi Erőforrások Minisztériumának sportért felelős államtitkára. MTI Fotó: Illyés Tibor

 Borkai Zsolt portréja:

Születési idő, hely: 1965. augusztus 31., Győr

Sportág: torna

Klubjai: Rába ETO, Budapesti Honvéd

Legjobb eredményei: 

– olimpiai bajnok (lólengés – 1988, Szöul)

– világbajnok (lólengés – 1987, Rotterdam)

– világbajnoki bronzérmes (nyújtó – 1987, Rotterdam)

– Európa-bajnok (nyújtó – 1985, Oslo)

– Európa-bajnoki bronzérmes (ugrás – 1985, Oslo)

– tizenkilencszeres magyar bajnok

– kétszer, 1987-ben és 1988-ban az év tornásza

Díjai: A Haza Szolgálatáért Érdemérem arany fokozata (1987), A Magyar Népköztársaság Csillagrendje (1988), Fair-play díj (1988, a díjat az olimpiai férfi tornászcsapat kapta)

Sportvezetői tevékenysége: a MOB tagja (1989-), a Győr-Moson-Sopron-megyei Sportbizottság elnöke (1999-2002), a MOB alelnöke (2009-2010), a MOB elnöke (2010-)

Közéleti tevékenysége: a győri Béri Balogh Ádám Honvéd Középiskola és Kollégium igazgatója (1999-2006), Győr polgármestere (2006-), országgyűlési képviselő (2010-2014)

 

 

További tartalmak