Musorujsag
Élő Eredmények

A dél-koreai FIFA-elnökjelölt szerint aláássák a választást

MTI
A Nemzetközi Labdarúgó Szövetség (FIFA) elnöki posztjáért induló dél-koreai Csung Mong Jun szerint az ázsiai konföderáció (AFC) aláássa a választást, mert kéretlen leveleket küld a tagországainak, amelyeket arra szólít fel, hogy Michel Platinit támogassák.

Csung csütörtökön közleményt adott ki, s ebben azt állította, az AFC a levelekben arra kérte a tagjait, töltsenek ki egy formanyomtatványt, amelyben ígéretet tesznek rá, hogy a jövő évi tisztújításon az európai szövetség (UEFA) francia elnökére voksolnak majd.

A dél-koreai jelölt szerint mindez ellentétes a FIFA választási irányelveivel, valamint „aláássa a szavazás becsületességét”.

„A tagországok közül a legtöbb, így Kína, Japán, Mongólia, India és Szingapúr megkapta ezt a levelet, amely a Koreai Köztársasághoz és Jordániába ugyanakkor nem jutott el” – írta Csung, s hozzátette, egy ehhez hasonló levelet az afrikai konföderáció tagországai is megkaptak.

epa04857180 Former FIFA Vice President Chung Mong-joon, from South Korea, speaks to reporters on his plans to visit the US and earn support for his campaign to run for FIFA president at the Incheon International Airport, South Korea, 23 July 2015. Chung, who served as FIFA's No. 2 man from 1994 to 2011, expressed his intent to run for the top position at an upcoming election scheduled for February 2016. He has been a vocal critic of the world's football governing body since several officials were implicated in corruption scandals.  EPA/YONHAP SOUTH KOREA OUT Csung Mong Jun – fotó: EPA/Yonhap

A dél-koreai milliárdos jelezte, értesítette a FIFA választási bizottságának tagjait, s az ügy kivizsgálását kérte tőlük.

Legutóbb a nigériai Segun Odegbami jelentette be, hogy harcba száll a FIFA elnöki posztjáért. Korábban Csungon és Platinin kívül a játékosként világbajnoki bronzérmes brazil Zico, a libériai Musa Bility, valamint a trinidadi David Nakhid jelezte, hogy szívesen lenne a nemzetközi szövetség elnöke.

A tisztújításra azért van szükség, mert a május 29-ei szavazáson ötödik ciklusára megválasztott Joseph Blatter június 2-án lemondott posztjáról. Akkor jelezte, hogy rendkívüli közgyűlés összehívását kezdeményezi, de az új vezető megválasztásáig ő látja el az elnöki teendőket.

A május végi kongresszus nyitónapját megelőzően, május 27-én hét magas rangú FIFA-tisztségviselőt tartóztattak le korrupció, zsarolás, csalás és pénzmosás vádjával. Velük együtt összesen 14 FIFA-tisztségviselőt és cégvezetőt vádolt meg az amerikai igazságügyi minisztérium bűnszövetkezet működtetésével, amelyhez több mint 150 millió dollárnyi vesztegetési pénz futott be.

Az új elnök megválasztására február 26-án kerül sor.

További tartalmak