Musorujsag
Élő Eredmények

Webber ismét bírált – Maldonadónak nincs helye az F1 mezőnyében?

Sky Sports, ESPN
A Pastor Maldonadóhoz hasonló „fizetős pilótáknak” nem kellene a királykategória mezőnyében lenniük, ha teljesítményük nem jogosítja fel őket a maradásra – jelentette ki a korábbi Forma-1-es versenyző, Mark Webber, aki ismét a jelenlegi rajtrács minőségét bírálta.
Pastor Maldonado (Fotó:  XPB Images) Pastor Maldonado (Fotó: XPB Images)

A BBC hétfőn készített interjút a Red Bull korábbi versenyzőjével, aki komoly kritikával illette a királykategória középmezőnyét, ami szerinte sohasem volt annyira gyenge, mint napjainkban. Elmondta, az élversenyzők szintjét megfelelőnek tartja, a kisebb alakulatoknál azonban rengeteg „fizetős pilótát” találunk, noha ezeknél a csapatoknál is komolyabb kalibereknek kellene lehetőséget kapniuk. Webber most, a Sky Sportsnak adott nyilatkozatában még konkrétabban fogalmazott.

„Tudjuk, hogy a mezőny elejének a minősége rendben van” – kezdi a kilencszeres futamgyőztes. „Én továbbra is a fizetős versenyzőkre gondolok, akik eldöntik, hogy melyik csapatnál akarnak versenyezni, megérkeznek az alakulathoz, és ott is maradnak. Pastor [Maldonado] például azt mondta, még nem döntötte el, hová megy. De, hogyan működik a többi sport esetében? Barátom, ha nem teljesítesz, akkor már el is tolhatod a biciklidet” – teszi hozzá.

„Ne értsenek félre, hiszen mindig is voltak fizetős versenyzők a Forma-1 mezőnyében, de amikor 2002-ben elkezdtem, vagy mondjuk 2010-ben, vagy az 1990-es években nagyobb volt a merítési lehetőség a középmezőnyben. Mégpedig azért, mert a srácok, akik ott versenyeztek, elsősorban az eredményeik [melyeket a kisebb kategóriákban értek el] miatt kerültek be, és nem azért, mert egy kormányzat állt mögöttük” – magyarázta Webber utalva a venezuelai állami olajtársaságra, ami hosszú évek óta támogatja Maldonado pályafutását.

Azt ausztrál pilóta később igyekezett egyértelművé tenni, hogy Maldonado csupán egy példa volt, hiszen véleménye szerint a jelenség nem csak vele hozható összefüggésbe. „Igen, vannak még páran. Sokkal lendületesebben, profibban és céltudatosabban kellene kezelniük ezt a sportot. Nem úgy kellene hozzáállniuk, hogy «ó csak ellátogatok a következő versenyre és ott megyek egyet». Pastort használtuk példaként – vannak páran, akiknek nem kellene ott lenniük. Sokkal éhesebbnek kellene lenniük [a sikerre]. A legjobb srácokat akarod látni, akik elszántak, folyamatosan összpontosítanak, profik valamint éhesek, és akiknek ez az egész nagyon sokat jelent” – zárja gondolatát.

További tartalmak