Musorujsag
Élő Eredmények

Bajnokai indítottak támadást a McLaren-Honda ellen – de hová vezet mindez?

Sky Sports
Kőkemény kritikát kapott a Honda – saját pályáján, saját versenyzőitől. Felszínre került a valóság? Nem fog-e visszaütni a nyílt támadás? És mit szóltak hozzá a főnökök? Egyre nagyobb a feszültség Woking környékén…
Max Verstappen és Jenson Button (Fotó: XPB Images) Max Verstappen és Jenson Button (Fotó: XPB Images)

„GP2-es motor, GP-es motor! Ahhh!” „Ez eléggé kínos! Nagyon kínos!” – a futam közben Fernando Alonso és Jenson Button ilyen és ehhez hasonló rádióüzenetekben adták a világ tudtára, kezd elfogyni a türelmük a Hondával szemben. A japánok számára már az is elég kellemetlen volt, hogy két autójukat egymás után előzgették meg a középmezőny autói a saját pályájukon – a két rutinos világbajnok éles kritikája pedig cseppet sem könnyítette meg a helyzetüket.

Fernando Alonso (aki végül 11. lett) a futamot követően már valamivel higgadtabban nyilatkozott, ám elárulta, cseppet sem lelte örömét a mai versenyben. „Nos, a pályán egyértelműen nem sok mindent tudok élvezni. Elég bosszantó, amikor úgy előznek meg minket, ahogyan. Van, hogy valakinek komolyabb gondjai vannak az autójával, túl későn fékez, elvéti az ívet, hibázik, és még így is megelőz, mégpedig már az egyenes közepén, nem is a féktávon! És ez bosszantó, főleg amikor egy csoportban haladunk. A vezetést önmagában még élvezem, de amikor másokkal együtt haladunk, az nagyon bosszantó” – nyilatkozta a Sky Sportsnak.

Majd azért hozzátette, hite még mindig nem rendült meg abban, hogy hosszabb távon sikeressé válik a McLaren. „Igen, határozottan hiszem. Ez az egyetlen csapat, amely képes lehet kihívójává válni a Mercedesnek. De még nem most. Most még nehéz időszakban vagyunk, hiszen nincs meg a fegyverünk a velük való csatához. Viszont mindenki nagyon keményen dolgozik, igyekszik elmélyedni a problémákban, hogy megoldást találjon a jövő évre, de amikor minden vasárnap ott mész a mezőnnyel, az igen nehéz és bosszantó.”

Csapattársa, Jenson Button elmondta, versenyzőként elég nehezen éli meg, hogy nem látja a fényt az alagút végén, s nem tudja, hová vezet a McLaren-Honda projektje. „A csapat nagyon sok mindenen változtathat a következő évre. A szezon során nincs lehetőségünk megváltoztatni dolgokat, amiket szeretnénk, de jövőre lesz, és emiatt a csomagunk is komoly előrelépést jelenthet majd – de hogy így lesz-e, csak jövőre derül ki. Versenyzőkként mindkettőnk számára nehéz időszak ez. Most le kell ülnünk, és meg kell néznünk, mi várható. Szerintem pozitív dolgok, de az idei év hátralévő része nem lesz jó.”

Jenson Button (Fotó: Batchelor / XPB Images) Jenson Button (Fotó: Batchelor / XPB Images)

Az üzenet egyértelmű volt – de nem üt-e vissza?

S hogy mit szólt a csapat vezetősége a két bajnok futam alatti kifakadásaihoz? Éric Boullier versenyigazgató a versenyzők és a motorpartner közötti hídemberként igyekezett jó diplomata lenni. „Mindkét versenyzőnk frusztrált volt, amikor versenyzel, tele vagy adrenalinnal. Elég egyenes megjegyzések voltak, és nem is tudok rájuk mit mondani. A legnagyobb nehézséget a feladatomban most az jelenti, hogy mindenkit motiváltan tartsunk. De mit mondhatnék? Tudjuk, mit csinálunk a háttérben, az elmúlt két hét elég érdekes volt számunkra. Sok időt töltöttünk Japánban, és ezek alapján bízom benne, hogy ennek jó vége lesz – ha nem is rövid, de hosszú távon mindenképp.”

„Le kell ülnünk a két versenyzőnkkel, és ki kell elemeznünk a helyzetet. Az elmúlt két hétben sokat üléseztünk, és megértettük, mi várható középtávon” – tette még hozzá. Majd a kérdésre, tart-e attól, hogy bármelyik bajnokuk, netán mindkettő hátat fordít nekik, határozott nemmel felelt.

Ron Dennis, a McLaren első embere mindeközben elárulta, nem feltétlenül örült annak, hogy Alonso és Button a saját pályáján ment neki a Hondának. „Hozzájárultunk a frusztráltságához. Nem gondolom, hogy kéne ezt kommentálnom, de nem volt valami konstruktív a részéről” – mondta, amikor Alonso üzenetéről kérdezték. „ Itt vagyunk Szuzukában, Japánban, a Honda pályáján, itt a Honda elnöke, a vezetőség, három fontos személy, akik elhatározták, hogy bajnokságot nyerünk, és a Honda javulási görbéje nem olyan jó, mint gondolták, de ettől még elkötelezettek. Jó partnerek vagyunk, és végigcsináljuk ezt a nehéz időszakot, a tanulási folyamatot, hogy bajnokok lehessünk. Ha nem lesz a miénk a legjobb motor, sosem nyerünk bajnokságot.”

Hacsigo Takahiró, a Honda ügyvezetője a futam előtt még mosolyogva beszélgetett Ron Dennisszel (Fotó: Batchelor / XPB Images) Hacsigo Takahiró, a Honda ügyvezetője a futam előtt még mosolyogva beszélgetett Ron Dennisszel (Fotó: Batchelor / XPB Images)

A Japán Nagydíjon két dolog kiderült. A McLaren két versenyzőjét igencsak megviselték az elmúlt kilenc hónap történései, s talán nem alaptalanok azok a pletykák, melyek arról szólnak, hogy a két veterán újragondolná karrierjét. Másfelől pedig egyre inkább úgy tűnik, a McLaren és Honda között távolról sincs meg még az a harmónia, ami a sikerhez kellene.

Johnny Herbert már csak amiatt is kontraproduktívnak tartja Alonsóék beszólásait. „Szerintem ez buta dolog volt a rádióban, mivel tönkreteszi a csapaton belüli hangulatot. Rendben, ez nehéz, igen, frusztráltak, de könyörgöm, miért mondják ezt ki? Miért nem foglalkoznak magával a vezetéssel, menjenek körbe-körbe, aztán beszéljék meg zárt ajtók mögött” – tanácsolta nekik. Majd kiemelte, a versenyzők vélhetően szándékosan ráncigálták az oroszlán bajszát. „Ez egy egyértelmű üzenet volt. De ez romboló hatású. Itt a McLaren és a Honda kapcsolatáról beszélünk, és ilyen szempontból pont ezekre a dolgokra nem lenne szükség. Ez a kapcsolat folytatódni fog, ezért saját magad érdekében sem szabadna rontani rajta” – mutatott rá a volt versenyző.

 

 

További tartalmak