Musorujsag
Élő Eredmények

Button érti Alonso kirohanásának lélektanát

ESPN
Jenson Button kiállt Fernando Alonso mellett, s megvédte őt a szuzukai megnyilvánulásai kapcsán ért bírálatoktól. Szerinte csapattársa kritikái általában építő jellegűek a csapat szempontjából.
Jenson Button (Fotó: Moy / XPB Images) Jenson Button (Fotó: Moy / XPB Images)

A szuzukai verseny leintését követően a McLaren ügyvezető igazgatója, Ron Dennis úgy fogalmazott, nem volt éppen konstruktív Fernando Alonso részéről, hogy éppen Japánban, s a Honda vezérkarának füle hallatára ócsárolta erőforrásukat. Sokan kritizálták is rádiós megnyilvánulásai miatt a kétszeres bajnokot, ám csapattársa, Jenson Button szerint nem helyes egy versenyzőt az efféle kijelentései alapján megítélni.

„Ez nehéz helyzet, mivel nagyon felfokozott állapotban vagyunk, amikor az autóban ülünk. Leginkább itt érezzük otthon magunkat, és ha nem úgy mennek a dolgok, ahogyan szeretnéd, olykor olyasmiket mondhatsz, amiket nem kéne. Ha kimondtad, talán a csapat sem túl boldog, de ha ez ki is megy az élő közvetítésben, az teljesen más” – magyarázta 2009 bajnoka az ESPN-nek. „Tisztában vagyunk vele, hogy kimegy a közvetítésbe, de olykor a verseny hevében egyszerűen kitörnek belőlünk az érzelmek. És az ilyesmit úgy kiengedni, hogy közben nincs bekapcsolva a rádiód, nem könnyű, mivel ilyenkor úgy érzed, meg kell osztanod valakivel, mit is érzel.”

Button elárulta, Alonso a Hondával való beszélgetések során sem rejti véka alá érzéseit, de mindig építő szándékkal kritizál. „Nagyon sok mindent elmondunk nekik. Ilyenkor nincsenek jelen a kamerák, de mindig kicsúsznak dolgok a szánkon, ha felfokozódik a hangulat. Fernando és én is keményen dolgozunk, nem csak ücsörgünk a háttérben, és tűrjük a fájdalmat. Talán általában nem így mondjuk el, de a véleményünk nagyon hasznos a csapat fejlődése szempontjából. Elég nehéz, amikor védtelen vagy a versenyen, csak körözgetsz, a többi autó meg könnyedén elmegy melletted, miután keményen dolgoztál az időmérőn és a rajtnál is. Ezt jól kell kezelned, és amikor kiszállsz, el kell mondanod a csapatnak, hol kellene még fejlődnünk. De fontos, hogy érzelmeket mutatunk, mert ez annak a jele, hogy nagyon is érdekel minket és nagyon is szeretjük ezt a sportot” – zárta gondolatát Button.

 

További tartalmak