Musorujsag
Élő Eredmények

Ők csak versenyezni akarnak

Motorsport, Autosport
A Red Bull orosz versenyzője, Danyiil Kvjat és a Toro Rosso spanyol újonca, Carlos Sainz is csak az idei szezonra és a hátralévő megmérettetésekre akar összpontosítani, noha a bikások sorsa és ezáltal az ő pozíciójuk továbbra is bizonytalan.
Danyiil Kvjat (Fotó: Price / XPB Images) Danyiil Kvjat (Fotó: Price / XPB Images)

Bár hivatalos bejelentés még nem érkezett, minden valószínűség szerint az orosz és a spanyol pilóta is megtarthatja versenyzői ülését a 2016-os évadban, ám azt továbbra sem vehetik biztosra, hogy a Red Bull a következető szezonban is képviselteti magát a királykategóriában. A cég vezetői ugyanis már hetekkel ezelőtt egyértelművé tették: ha nem kapnak versenyképes erőforrásokat, elhagyják a Forma-1-et, ahol jelenleg két csapattal képviseltetik magukat.

A cég első embere, Dietrich Mateschitz az Orosz Nagydíj előtt kijelentette, október vége felé döntést hoz a Forma-1-es projekt jövőjéről, néhány héten belül tehát pont kerülhet a találgatások végére. A téma természetesen a hétvégi megmérettetés hivatalos sajtótájékoztatóján is szóba került, hiszen az eseményen a mezőny egyetlen orosz pilótája is részt vett.  „Keringenek különböző pletykák a sajtóban, és teljesen egyértelmű, hogy nem túl kellemes úgy hallani őket, hogy a saját csapatodról szólnak” – kezdi mondandóját a korábbi GP3-as bajnok.

„Nekem azonban az a feladatom, hogy a lehető leggyorsabban vezessem a versenyautómat, és igazából én is csak erre szeretnék összpontosítani. Az a másik dolog folyamatosan a levegőben lóg, és más embereken múlik. Én maximálisan megbízom ezekben az emberekben, és ebben az esetben csak rájuk tudok támaszkodni” – folytatja a fiatal orosz, aki tehát továbbra is bízik abban, hogy a Red Bull dűlőre jut valamelyik gyárral, és megszerzi a hőn áhított ütőképes erőforrást.

Carlos Sainz (Fotó: Charniaux / XPB Images) Carlos Sainz (Fotó: Charniaux / XPB Images)

A délutáni sajtótájékoztató alkalmával hasonló gondolatokat fogalmazott meg a Toro Rosso spanyol újonca is. „Azért vagyunk itt, hogy vezessünk, és hogy kihozzuk a maximumot a versenyautónkból” – szögezi le Sainz. „A csapat most keményebben dolgozik, mint valaha, hiszen tényleg találni szeretnének valamit a következető évre, viszont a fejlesztések miatt nagy szükség lenne már a megoldásra. Én továbbra is bízom abban, hogy találnak valamilyen megoldást és végül tető alá kerül a megegyezés” – teszi hozzá a 20 éves sportember.

„Most nem tehetünk mást, minthogy várakozunk. Türelmesnek kell lennünk, és bíznunk kell a Red Bullban, bíznunk abban, hogy a lehető legjobb döntést hozzák majd a márka és a két csapat számára. Mi egyébként semmit sem tehetünk. Itt ülünk, és maximálisan megbízunk bennük! Korábban is elmondtam már, hogy a Red Bull nagyon sokat tett a Forma-1-ért, a Forma-1 pedig visszaadhatna valamit abból, amit a Red Bulltól kapott. Én továbbra is magabiztos vagyok, remélem, a következető évben is itt leszünk” – zárta gondolatát a spanyol pilóta.

A hétvége kezdete előtt a Red Bull tapasztaltabb pilótája, Daniel Ricciardo is elmondta véleményét a kialakult helyzetről. „Nem aggódom, inkább remélek! A csapattunk versenyezni akar, és versenyképes akar lenni; számunkra ez jelenti az igazi kihívást. A Red Bull és a Toro Rosso is ott akar lenni a rajtrácson. Most is csak 20 autó van a mezőnyben, szóval jó lenne feltölteni a rajtrácsot. A sport számára is jó, ha a mezőnyben maradunk és versenyképesek leszünk. Ezért hiszem továbbra is, hogy tényleg maradunk. Több lóerővel jobb pozícióba kerülhetünk. És ez az, amire vágyunk, a riválisaink pedig élveznék a versengést” – nyilatkozta a háromszoros futamgyőztes.

Daniel Ricciardo (Fotó: Charniaux / XPB Images) Daniel Ricciardo (Fotó: Charniaux / XPB Images)

További tartalmak