Musorujsag
Élő Eredmények

Alonso előnyben? Button megérti…

F1i
A McLaren brit pilótája, Jenson Button elárulta, csapattársa, Fernando Alonso a következő versenyen már a Honda továbbfejlesztett erőforrását használhatja, miközben ő továbbra is a régebbi verzióval köröz majd. A „hátrányba kerülő” világbajnok nem neheztel csapatára.
Jenson Button (Fotó: Price / XPB Images) Jenson Button (Fotó: Price / XPB Images)

A japánok megmaradt zsetonjaik kijátszásával korszerűsítették erőforrásuk égésterét, turbófeltöltőjét és hőenergia-visszanyerő rendszerét. Alonso már az Orosz Nagydíj első szabadedzésén pályára vihette ezeket az új fejlesztéseket, a második gyakorlás előtt azonban a McLaren egy korábbi specifikációjú hajtóegységet szerelt autójába (ezért 25 rajthelyes büntetése mellé kapott még egy 10 rajthelyes hátrasorolást). A spanyol pilóta a tervek szerint ezzel teljesíti a hétvége további részét.

A csapattárs elárulta, versenykörülmények között is a kétszeres világbajnoki próbálhatja ki először a továbbfejlesztett erőforrást, majd gyorsan hozzátette, noha ezzel „hátrányba kerül”, nem neheztel csapatára, hiszen mindenki profitál abból, hogy az újítások gyorsan pályára kerülnek. „Ezt valójában nem erre a versenyhétvégére szántuk” – idézi Button szavait az F1i. „De igen, a következető versenyen ő ezt használhatja, én viszont nem. De be kellett raknunk az egyik autóba, hogy meglássuk, mennyit jelent, mielőtt én is megkapom a következető verseny utáni futamon” – teszi hozzá.

Jenson Button sisakja (Fotó: Price / XPB Images) Jenson Button sisakja (Fotó: Price / XPB Images)

Button Oroszországban azt is elintette, hogy a McLaren már egyfajta tesztként tekint a soron következető megmérettetésekre, a csapat ugyanis elsősorban a 2016-os évadra összpontosít, és arra, hogy jövőre javítani tudjon teljesítményén. „A csapat meg szeretné tartani az egyenlőséget, viszont a mi helyzetünkben egyszerűen szükség van arra, hogy beépítsük ezeket az erőforrásokat, és adatokat gyűjtsünk a jövőre, a következő évre. Szóval, a következető futamok igazából tesztek lesznek a csapat számára. És bizony nem lesznek egyszerűek” – magyarázza.

A McLaren versenyzői többször egyértelművé tették már, nem várnak komoly előrelépést a szezon utolsó futamaitól, hiszen a pályák sem kedveznek majd autóiknak. Button természetesen most sem változtatta meg nézőpontját, igaz, az egyik viadaltól azért egy kicsivel többet vár. „Azt hiszem, Austin lehet az egyetlen futam, ahol esélyünk nyílik arra, hogy elfogadható eredményt szerezzünk. Persze a folytatásban is mindent megteszünk majd, hogy kihozzuk magunkból a maximumot, de szükségünk lesz a tesztelésre, és arra, hogy olyan dolgokat tegyünk, amit nem tennénk meg egy áltagos szezonban. Meg kell győződnünk arról, hogy minden a helyén lesz a következő évre!” 

Jenson Button (Fotó: Charniaux / XPB Images) Jenson Button (Fotó: Charniaux / XPB Images)

További tartalmak