Musorujsag
Élő Eredmények

Víz alatt Austin – az FIA még hezitál

Speedweek, Adam Cooper
Továbbra is a káosz jellemzi az austini időjárást. Egyre kevesebb esély mutatkozik arra, hogy szombaton versenyautók hajtsanak a pályára – de az FIA még nem döntött a program módosításáról.
Eső az Amerikai Nagydíj 2. szabadedzésén (Fotó: Photo4 / XPB Images) Eső az Amerikai Nagydíj 2. szabadedzésén (Fotó: Photo4 / XPB Images)

Patrícia tovább tombol Mexikó térségében, s az eddigi legerőteljesebb viharának nyilvánított hurrikán Texas, Austin időjárását is alapvetően meghatározza. Az igazán nagy vihar még a péntek délutáni órákban érkezett meg az Amerikai Nagydíj helyszínére, ahol aztán némi bizonytalankodás után az FIA törölte is a második szabadedzést. A pályán ált a víz, a látási viszonyok borzalmassá váltak, ráadásul a villámok is fenyegették.

Végül ez utóbbira hivatkozva fújták le a körözést. A versenyzők érdekvédelmi szövetségének elnöke, Alexander Wurz elmondta, ők a megbízhatósági világbajnokság mezőnyével már éltek át hasonló helyzetet. „Tavaly a WEC-ben szintén erős esőzések voltak. És itt van egy helyi szabály, miszerint ha a vidéken villám csap le, a pályabírók nem foglalhatják el a helyüket a pályán az állásaikban – akár húsz percig is eltarthat” – magyarázta.

A helyzet azonban ennél jóval súlyosabb, s a ha lehetséges, szombat reggelre csak még tovább romlott. Helyi beszámolók szerint az eső és a vihar mit sem csillapodott tegnap óta. „A versenypályát még nem árasztotta el a víz, de kritikus vezetni rajta. Bárki is úgy tervezi, hogy végigmegy rajta, ússzon óvatosan!” – viccelődött a Speedweek tudósítója, miután közölte, teljesen elázva érkezett meg a pálya sajtóközpontjába. A Force India egyik alkalmazottjának bejegyzése is árulkodó volt az austini helyzetről. „Valakinek nincs tartalék jet skije? Vagy kölcsönbe egy légpárnás hajó?” – tette fel a kérdést.

A hírek szerint továbbra is heves villámlások kíséretében ömlik a csapadék, a helyi időjárást és útviszonyokat figyelő szervezet pedig máris figyelmeztetett: ha lehet, mindenki kerülje el az utakat, és inkább maradjon otthon. A Sky Sports azt írta, Austin belvárosát már elöntötte a víz, miután az már a csatornákból is visszafelé folyik. A hatóságok azt kérték a lakosságtól, ha lehet, vasárnapig ne is mozduljanak ki.

Az FIA viszont mindeközben még bizonytalankodik. Miközben péntek este még arról szóltak a hírek, helyi idő szerint reggel 7 órakor (magyar idő szerint 14 óra) megvizsgálják a helyzetet, s eldöntik, kell-e módosítani a programon, s ha igen, miként, egyelőre csupán annyit jeleztek, döntésüket „később” hozzák meg. Vajmi kevés esély mutatkozik azonban a mai versenyzésre: hírek szerint a pálya egyes részein is áll a víz, a parkolókat is alig lehet megközelíteni, s mivel a helyzet az előrejelzések szerint nem fog változni a nap folyamán, jó esély van az időmérő vasárnapra halasztására.

További tartalmak