Musorujsag
Élő Eredmények

Coulthard: Hamilton kijelentése után érdekes visszagondolni a Mercedes viselkedésére

BBC
Ha Lewis Hamilton mond valamit, nem ok nélkül teszi. A korábbi Forma–1-es versenyző, David Coulthard nem tartja kizártnak, hogy a Mercedes ezúttal inkább Nico Rosberg mögé sorakozott fel, ugyanakkor ésszerűnek tartja a csapat mexikói taktikázását.
Nico Rosberg és Lewis Hamilton (Fotó: xpbimages.com) Nico Rosberg és Lewis Hamilton (Fotó: xpbimages.com)

Nincs könnyű helyzetben Lewis Hamiltonnal és Nico Rosberggel a Mercedes-istálló. David Coulthard éppen ezért kiemelte, minden elismerése a vezetőké, hogy eddig sikerült kezelniük két versenyzőjük rivalizálását – még ha az nem is egyelőre nem is vetekszik Alain Prost és Ayrton Senna, vagy éppen Nelson Piquet és Nigel Mansell párharcával. „Hamilton az F1 legnagyobb sztárja. Rosberg pedig egy nagyon tehetséges versenyző, akiről a mexikóihoz hasonló teljesítményei után úgy érzi az ember, nagy dolgokra képes még. Ha nem lenne Hamilton, kétszeres világbajnokot tisztelhetnénk benne” – állapította meg a skót a BBC-nek.

Coulthard a mexikói futamon történtekről is elmondta véleményét. Szerinte Hamilton taktikával való rádiós panasza leginkább azt bizonyítja, hogy a brit igazi nyerő típus. „Nem csak azért nyert három bajnoki címet és 43 futamot, mert az övé volt a legjobb autó – még ha most ez is a helyzet. Jól átlátja a versenyeket. Látta, hogy Rosberg kiáll, ő viszont elégedett volt a gumikkal. Tudta, hogy egy kiállással tervezték teljesíteni a versenyt, és akkor azt mondják neki: B-terv. A csapat egy körön át várt, de a versenymérnöke végül megoldotta. Minden tiszteletem Peter Bonningtoné ezért, mivel nem lehetett könnyű helyzet.”

Lewis Hamilton és Nico Rosberg (Fotó: xpbimages.com) Lewis Hamilton és Nico Rosberg (Fotó: xpbimages.com)

„Ilyen éneklést Hamilton esetében még nem láttam”

A skót szerint lehet valami Hamilton futamot követő nyilatkozatában, amikor arról beszélt a Mercedes ezen a hétvégén talán Rosberg győzelmét akarta jobban Austin után. „Kívülről könnyű belátni, hogy a Mercedes nem akart kockáztatni, és szerette volna fenntartani az egyenlő esélyeket. Ha hagyják Hamiltonnak, hogy egy kiállással menjen, és megnyerte volna a futamot, fennállt volna annak a veszélye, hogy törés keletkezik a csapaton belüli kapcsolatokban. Hamilton azóta elhintette, hogy a csapat Rosberget támogatta inkább. Én erről csak kedden olvastam, de ilyen kontextusban érdekes visszagondolni a Mercedes futam utáni viselkedésére.”

„Amikor a Suzi Perry (a BBC riportere – a szerk.) a garázs előtt interjúvolta Rosberget, a csapat egyes tagjai mögötte ünnepeltek: ’Nico, Nico, Nico!’ Ilyen éneklést Hamilton esetében még nem láttam – még ha nyilvánvalóan élvezik is, hogy nyerhetnek vele. Akkor csak azt hittem, Rosberg szerelői azok, de Hamilton megjegyzése óta elgondolkodtam: lehet, hogy a csapat kiadta, hogy mindenki ünnepeljen, ha Rosberg nyer. Kétlem, hogy Hamilton ilyesmit mondana, ha nem állnának mögötte tények. Nem az a pánikkeltő, vagy utasításra, vagy információkra alapozva nyilatkozik, és nem fantáziál úgy, mint bizonyos versenyzők szoktak.”

Nico Rosberg (Fotó: Batchelor / XPB Images) Nico Rosberg (Fotó: Batchelor / XPB Images)

Hogy tovább?

Coulthard szerint azzal, hogy Hamilton kétségbe vonta a csapat döntését, talán nem javított a helyzetén, viszont kiemelte, e mentalitás elengedhetetlen része a sikernek. „Aki minden döntést tiszteletben tart, nem próbálkozik eléggé minden területen. Van egy határ, amelyet a legjobb versenyző képes elérni, és ettől válik sikeressé. Hamilton pontosan tudni fogja, miért így jártak el. A megbeszélésekből azt is tudja majd, végig tudta volna-e csinálni azokkal a gumikkal, és ha az adatok azt mondják, hogy nem, akkor elismeri majd, hogy jó döntés volt. Ha viszont azt látja, hogy megcsinálhatta volna, azt fogja mondani: »Rendben, legközelebb mondjátok meg, hogy azért kell ezt csinálnom, hogy valakinek jó legyen, vagy hagyjátok, hogy magam döntsem el, szerintem mi a jó, és aztán hadd vállaljam annak következményeit is.«”

A skót szerint utóbbi esetben a Mercedes és versenyzője egy nagy dilemma előtt találja magát: el kell dönteniük, hogyan egyensúlyozzanak a mérnöki kiszámíthatóság és a kockázatvállalás között.

Nico Rosberg és Lewis Hamilton (Fotó: xpbimages.com) Nico Rosberg és Lewis Hamilton (Fotó: xpbimages.com)

Igazságtalanság? Így Schumacher ellen is édesebb volt a siker

Coulthard végül Rosberg sikerének jelentőségéről is értekezett, s kiemelte, bár kellet neki most a győzelem, önmagában ez még nem jelent ellenszert számára csapattársával szemben. „Jól megérdemelt siker volt, de – mint már sokszor elmondtuk –, ezt sokkal gyakrabban kellene végigcsinálnia. Mexikóban nem árulta el, változtatott-e a Hamiltonhoz való a hozzáállásán Austin után. Cáfolta, hogy a düh motiválná. És azt is, hogy agresszívebb lenne, mint máskor. A versenyzők nem olyan érzékenyek a külső megfigyelésekre. Viszont ha valamit igazságtalannak éreznek, az nagyon is eljut hozzájuk. Én például sokszor éreztem úgy, hogy Michael Schumacher a sportszerűség határait feszegetve csinált valamit – és amikor ezután 2001-ben legyőztem őt Franciaországban, az máris sokkal jobb érzés volt.”

A McLaren volt versenyzője ettől függetlenül továbbra is úgy véli, Hamiltont nem terheli felelősség az austini első kanyarban történt ütközés kapcsán. „Meg tudom érteni Rosberg austini frusztráltságát, ahol úgy érezte, kikényszerítették őt a kanyarban. Én viszont továbbra is állítom, hogy Hamilton semmi rosszat nem csinált. Rosberg mondhat, amit csak akar, de ő volt kívül, és az a veszélyes zóna – és ezt most Valtteri Bottas és Kimi Räikkönen ütközéseinél is láttuk. Mindkétszer a külső íven haladó járt rosszabbul. Hamiltoné volt tehát a belső ív, és ha Rosberg kívül marad, viselnie kell annak következményeit is.”

 

További tartalmak