Musorujsag
Élő Eredmények

Todt a kritikák középpontjába került, Grosjean a dobogón tisztelegne

Formula-1.com, ESPN
A Lotus versenyzője, Romain Grosjean „a dobogó legfelső fokára” juttatná a francia zászlót, ezzel tisztelegve a párizsi terrortámadás áldozatai előtt. A történtekről az időmérő utáni sajtótájékoztatón is megemlékeztek, miközben az FIA első embere, Jean Todt egy sokak számára unszimpatikus megjegyzés miatt került a kritikák középpontjába…
Romain Grosjean (Fotó: Batchelor / XPB Images) Romain Grosjean (Fotó: Batchelor / XPB Images)

Péntek este, Franciaország és Németország barátságos labdarúgó-mérkőzését követően többszörös terrortámadás rázta meg Párizs belvárosát. A hírek szerint legalább 150 ember veszítette éltét, és többen súlyosan megsérültek a támadások során. A hírek természetesen a Forma-1 világát is sokkolták, főleg a mezőny egyetlen francia pilótáját, Romain Grosjeant, aki az időmérő alatt hazája nemzeti színeit viselte a karján, a futamon egy „imádkozz Párizsért” felirat is lesz versenygépén.

Amikor a kvalifikációt követően megkérdezték, a futam napján hogyan szeretne tisztelegni az áldozatok előtt, elmondta. „Azt hiszem, a legszebb, amit tehetünk az, hogy eljuttatjuk a francia zászlót a dobogó legmagasabb fokára!” – idézi szavait az ESPN. „Ez nagyon nehéz lesz, de csináljunk egy jó versenyt! Sokat gondolok arra, mi történt, és remélem, a béke hamarosan visszatér” – magyarázza a korábbi GP2-es bajnok, aki végül 15. lett az időmérő edzésen.

Grosjean elismerte, megviselték a történtek, a versenyautóban ülve azonban valahogyan el kell terelnie a gondolatait, hiszen – ahogyan azt elmondta – most már nemcsak saját magáért és a csapatáért kell versenyeznie, hanem a terrortámadás áldozataiért is. Keményen fog tehát hajtani, veszélyes manőverekbe azonban nem szeretne belemenni. „Nagyon meg kell gondolnod, mit csinálsz az autóban ülve, hiszen ez egy veszélyes sport. Száz százalékosan kell összpontosítanod, amikor a volán mögött ülsz. Az autón kívül azonban igen, ez egy különös nap” – fogalmaz.

„A családom Párizsban van, ezért már péntek este felhívtam őket, hiszen aggódtam értük. Azt hiszem, szerencsés ember vagyok, hiszen ha minden igaz, egyik barátom sem volt érintett a történtekben, viszont néhányan ott voltak a Stade de France-ban, mások pedig a városban, szóval ez az egész egy sokk volt mindenki számára. Miért? Ez itt a kérdés. Miért csinálják ezt? Nagyon remélem, hogy a béke tényleg gyorsan visszatér” – zárta gondolatát a huszonkilenc éves sportember, aki időmérő edzését korábban egy „elszalasztott lehetőségként” jellemezte.

Jean Todt (Fotó: xpbimages.com) Jean Todt (Fotó: xpbimages.com)

A Nemzetközi Automobil Szövetség (FIA) eközben megerősítette, a futam előtt az eredeti terveknek megfelelően a közúti balesetek áldozatairól fog megemlékezni. A testület elnöke elmondta, az utakon egy nap „harmincszor annyian vesztik életüket, mint a párizsi merényletben” – kijelentése miatt később rengeteg bírálatot kapott. A közvélemény azt sem tartja szimpatikusnak, hogy az FIA „csak” a versenyzői parádé alatt („félreeső időpontban”) tiszteleg a terrortámadás áldozatai előtt: a pilóták itt fekete karszalagot viselnek majd, az őket körbevivő kamionon pedig egy francia zászlót helyeznek el.

A téma természetesen az időmérő edzés utáni sajtótájékoztatón is szóba került, ahol az egyik francia újságíró megkérdezte a pilótáktól, készülne-e külön megemlékezni a történtekről. „Egy biztos, minden relatív ahhoz képest, ami pénteken történt” – kezdte a rajtelsőséget megszerző Nico Rosberg. „Igazi tragédia történt, és a mai nap mindehhez képest egy kicsit sem volt fontos. Köszönhetően a közösségi médiának az események még közelebb kerülnek hozzád, noha valójában távol vagy a történésektől és ez még erőteljesebbé teszi az egészet, ami egyébként roppant sokkoló. Így lehet legjobban jellemezni. Hogy mit csinálunk holnap a rajtrácson? Nem tudom…”

A csapattárs, Lewis Hamilton sokkal szűkszavúbban nyilatkozott. „Nem tudom, mint csinálunk vasárnap. Ez olyasmi, amit nem igazán szeretnék kommentálni…”

A Ferrari német pilótája, Sebastian Vettel a következető gondolatokat osztotta meg a sajtó képviselőivel. „Ez egy hatalmas sokk volt! Éppen az autóban ültem, és a szállodába tartottam vissza, amikor megtudtam, mi történt. Nagyon furcsa volt így lefeküdni. Ahogyan Nico mondta, gondolatban az áldozatokkal és a családtagokkal vagyunk. Végül sajnos semmit sem tehetünk, amivel igazán segíthetnénk rajtuk. Nagyon tragikus!” 

Lewis Hamilton, Nico Rosberg és Sebastian Vettel (Fotó: Moy / XPB Images) Lewis Hamilton, Nico Rosberg és Sebastian Vettel (Fotó: Moy / XPB Images)

További tartalmak