Musorujsag
Élő Eredmények

Rajtol a Bajnokok Tornája – Vettel és Hülkenberg Schumacherért is versenyez

Race of Champions. Expess.de
Pénteken a csapatversenyekkel rajtol a 2015-ös Bajnokok Tornája rendezvény Londonban. Számos F1-es versenyző áll rajthoz – a német csapatot alkotó Sebastian Vettel és Nico Hülkenberg Michael Schumacherért is versenyezni fog; Felipe Massa a hasonló hangulatot hiányolja az F1-es paddockból.
Daniel Ricciardo, Felipe Massa, Jenson Button, David Coulthard, Tom Kristensen és Petter Solberg a RoC sajtótájékoztatóján (Fotó: Race of Champions) Daniel Ricciardo, Felipe Massa, Jenson Button, David Coulthard, Tom Kristensen és Petter Solberg a RoC sajtótájékoztatóján (Fotó: Race of Champions)

A londoni olimpiai stadion látja vendégül ezen a hétvégén az autó- és motorsport világát. A legkülönfélébb kategóriák képviselői az immáron 25 éves Bajnokok Tornája keretén belül csapnak össze – pénteken a Nemzetek Kupája kétfős csapatainak megmérettetésére kerül sor.

Visszatér a német csapat is – egyvalaki viszont nagyon fog hiányozni a mezőnyből. Michael Schumacher és Sebastian Vettel 2007 és 2012 között összesen hat alkalommal nyerte meg a csapatversenyt Németországnak, ám idén a hétszeres világbajnok 2013 végén elszenvedett súlyos balesete miatt nem vehet részt az általa kedvelt rendezvényen. Őt a német csapatban Nico Hülkenberg helyettesíti.

Miután 2013-ban a taiföldi politikai helyzet miatt elmaradt a Bajnokok Tornája, a 2014-es barbadosi versenyt pedig kihagyta, Vettelnek a mostani lesz az első szereplése Schumacherrel aratott legutóbbi sikere óta. „Először is nagyon szomorú, hogy Michael nem lehet itt velünk. De Nico biztosan jó helyettes lesz” – nyilatkozta a kölni Expressnek a londoni eseményről. „Mindent elkövetünk azért, hogy visszaszerezzük Németországnak a címet, és aztán az egyéni küzdelmekben is gázt adok. Ez a cím még hiányzik. Talán az elmúlt években túl sokat ünnepeltünk a megelőző estéken” – utalt arra, hogy Schumacherrel csapatsikerüket rendszerint éjszakába nyúlóan ünnepelték.

 

Hülkenberg most szerepel először a Bajnokok Tornáján. „A tévében már láttam párszor a versenyt, és én is régóta szerettem volna részt venni rajta. De mindig volt más versenyző. Nagy lábnyomokba lépek, Michael és Sebastian hatszor nyerte meg a Nemzetek Kupáját. Ez azért elég nagy nyomás” – jegyezte meg.

Pénteken Németország elsőként Ausztráliával csap össze, mely csapatban szintén van egy F1-es versenyző: Daniel Ricciardo a (mai) MotoGP 500-as géposztályának ötszörös bajnokával, Mick Doohannel alkot párt. Hülkenberg aztán másnap az egyéni versenyben is Ricciardo ellen kezd, ezért a csütörtöki sajtótájékoztatón meg is jegyezte, reményei szerint kollégája belecsap az éjszakába, hogy megkönnyítse dolgukat. „Jägermeisterben nem túl erős” – reagált erre a volt csapattárs, Vettel…

Hülkenberg egyébként számít a RoC-szempontból jóval tapasztaltabb honfitársa segítségére. „Még sosem vezettem a Buggyt vagy az X-Bow-t. Vagy trükköznöm kell, vagy Sebastiannal kell beszélnem, hogy is megy ez” – mondta a Force India Le Mans-i győztes versenyzője. „Természetesen ez csak szórakozás, de azért a becsvágy itt is ott van” – tette hozzá, jelezve, mindent megtesz, hogy legyőzze a sok F1-es kollégáját.

 

A többiek mondták a csütörtöki bemelegítés után:

Daniel Ricciardo: „Ez az első Bajnokok Tornájám, olyan, mintha elveszíteném a szüzességem… Természetesen sok ismerős arc van itt az F1-es paddockból, de sok bajnok más kategóriákból is. Látható, hogy jól kijövünk egymással, de az F1 a szakmánk, így a versenyzőparádén kívül azért inkább titkolózunk. De mindannyian osztozunk a versenyautók iránti szenvedélyben, és nagyszerű összejönni, igen szívélyes a hangulat. Nem könnyű egyik autóból a másikba átugrani, de aki nagyon komolyan veszi, talán nem is csinálja jól…”

Felipe Massa: „Utoljára tíz éve voltam itt, szóval elég fiatalon. Örülök, hogy visszatérhettem. Fantasztikus itt, Londonban, ez egy hihetetlen hely. Nem tudom, mi lesz, ha annyira vizes lesz a pálya, mint ma (csütörtökön, a bemelegítéskor), biztosan élvezni fogjuk, és jó verseny lesz. Remekül kijövünk egymással, de sajnos a Forma–1-es paddockban nem tölthetünk egymással annyi időt, mint itt. Szóval ez a három nap jó szórakozást jelent majd, ebben biztos vagyok. Talán valami hasonlóra lenne szüksége az F1-nek is…”

 

David Coulthard: „Kissé kínosan érzem magam, hogy visszavonult versenyzőként is itt vagyok a sok versengő pilóta között, de az elnök, Fredrick Johnsson és a RoC-csapat fantasztikus munkát végzett. A tény, hogy az utolsó, abu-dzabi verseny előtt ennyi F1-es versenyző eljött, mindent elmond arról, hogyan hozták össze ezt az eseményt. Ez a motorsport nagyszerű ünnepe, és egy remek lehetőség az általad tisztelt, más kategóriákban versenyző emberekkel való időtöltésre. Mindannyiunkat egy közös ok hozott össze: a versengés szeretete.”

Jenson Button: „Eltelt pár év amióta utoljára versenyeztem itt, szóval jó érzés itt lenni. Nagyon jó lesz ennyire közel tudni a közönséget versenyzés közben, ahogy az Egyesült Királysában és az olimpiai stadionban lenni is nagyszerű. Biztosan mindenki követte a 2012-es olimpiát, amiről különleges emlékeket őrzünk. 2007-ben és 2008-ban versenyeztem a Wembleyben, ami hatalmas élmény volt, aztán később a kínai Madárfészek Stadionban is. De itt a legjobb!”

További tartalmak