Musorujsag
Élő Eredmények

Schumacher nélkül nem sikerült Vetteléknek – Angliáé a RoC Nemzetek Kupája!

Boxutca, Sky Sports, Race of Champions
Nem sikerült a visszatérés Németországnak – Anglia Andy Priaulx és Jason Plato által alkotott első számú csapata nyerte a RoC Nemzetek Kupáját a londoni olimpiai stadionban.
Andy Priaulx és Jason Plato, a Nemzetek Kupájának győztesei (Fotó: Race of Champions/Facebook) Andy Priaulx és Jason Plato, a Nemzetek Kupájának győztesei (Fotó: Race of Champions/Facebook)

A lelátók ugyan nem voltak tömve, és kissé csípős is volt az idő, de a hangulat így is remek volt a Bajnokok Tornája nyitónapján. Pénteken Londonban a kétfős nemzeti csapatok vetélkedése zajlott az Erzsébet királynőről elnevezett olimpiai stadionban, és hazai siker született. Az angol csapat a Sebastian Vettel és Nico Hülkenberg alkotta német csapatot múlta felül a döntőben – a WTCC háromszoros bajnoka, Andy Priaulx mindkét F1-es sztárt legyőzve, gyakorlatilag egymaga nyerte meg a kupát.

 

Brazília simán elvérzett

Az este az előfutamokkal kezdődött, melyben négy csapat mérette meg magát a következő fordulóba jutásért. Elsőként az egyes számú angol és a brazil csapat csapott össze – küzdelmük egyoldalúra sikerült: mind ifjabb Nelson Piquet, mind Felipe Massa vereséget szenvedett túraautós ellenfelétől. „Nagy kár ezért, de remélem, holnap majd jobban megy. Nem volt könnyű két ilyen nagyszerű túraautóssal kezdeni egy utcai autóban” – nyilatkozta egyébként jó hangulatban Massa kiesése után.

A második selejtezőcsoport szorosabb küzdelmet hozott: a fiatalok az úgynevezett All Stars csapattal csaptak össze, előbbi csapatnak Pascal Wehrlein, utóbbinak Romain Grosjean szerzett egy-egy győzelmet, majd kettejük összecsapását a DTM német bajnoka nyerte.

Az 1. forduló (előfutamok) eredménye

A-csoport
Brazília 0-2 Anglia 1
Piquet 0-1 Priaulx
Massa 0-1 Plato
B-csoport
Fiatal Sztárok 2-1 All Starts
Wehrlein 1-0 Hoy
Palmer 0-1 Grosjean
Wehrlein 1-0 Grosjean

Vettel és Ricciardo előbb szorongatta, majd ölelgette egymást

Jött a „valódi” csoportkör, s az A-csoportban 2-1-es győzelemmel az északi csapat jutott tovább Tom Kristensen két győzelmével. Nagy várakozás előzte meg a B-csoport első összecsapását, Sebastian Vettel és Daniel Ricciardo csatáját. A két tavalyi csapattárs nem is okozott csalódást: az első kör végén Ricciardo vezetett, mégpedig nem kevesebb, mint 0,0024 másodperccel. Aztán a második kör végén egy apróbb hibát követett el a háromszoros F1-es futamgyőztes, így végül Vettel fél másodperces előnnyel hozta a németek első győzelmét. A másodikat aztán valamivel simábban Nico Hülkenberg tette hozzá.

 

Sebastian Vettel & Daniel Ricciardo after the #ROCLondon Nations Cup battle 🙂 #F1 #Seb5 pic.twitter.com/WOvz5FyOi6

— Sebastian Vettel #5 (@sebvettelnews) 2015. november 20.

Az alsó ágon mindeközben Anglia második csapata kettős győzelemmel kezdett Skócia ellen. A két F1-es versenyző, Jenson Button és David Coulthard csatája igazán izgalmasra sikeredett: Button összesen 0,0051 másodperccel előzte meg már visszavonult kollégáját! „Ha nem lenne itt a kamera, most mondanék valamit” – mondta nagy nevetések közepette Button, ellenfelének miközben ölelkezve tanulmányozták a célfotót. Coulthard mondott is valamit, de azt ehelyütt inkább nem idéznénk…

„I should have got my willy out” – @therealdcf1 after finishing 0.05 behind @JensonButton at #ROCLondon pic.twitter.com/9SYUB4dTrU

— Apex Racing PR (@ApexRacingPR) 2015. november 20.

 

A D-jelű csoportban izgalmas csata bontakozott ki: Pascal Wehrlein első körös két győzelme után vereséggel kezdett Andy Priaulx-lal szemben, ám csapattársa, Jonathan Palmer szépített Jason Plato ellen. A két győztes mindent eldöntő csatáját Priaulx nyerte, így színangol elődöntő alakult ki az alsó ágon. A felsőn pedig a 2007 és 2012 között legyőzhetetlen hatszoros bajnok németek, valamint a tavalyi győztes északiak csaptak össze!

Stílustanulmány egy négyszeres F1-es bajnoktól

Az elődöntőket megelőzően a hírességeké volt a terep. Egy szlalommal, hirtelen megállással és újraindulással, bója körüli „fánkozással” és szűk kapukon való áthaladással tarkított ügyességi pálya várt rájuk, melyen Sebastian Vettel mutatta be a feladatot. Egy bója ugyan nála is dőlt, de így is kiderült, mi teszi versenyzővé a versenyzőt: Vettel kevesebb, mint 50 másodperc alatt, pazar módon teljesítette a pályát, miközben a hírességek közül senki sem jutott 1 perc alá – ráadásul a „fánkozás” sem ment nekik igazán.

Priaulx volt az este sztárja

Az első elődöntőben Mr. Le Mans, azaz Tom Kristensen és Sebastian Vettel csatája nyitotta a versenyt – az Ariel Atomokban. Bár az első körben még a dán veterán vezetett, Vettel végül nagy hajrával fordított, s 0,06 másodperccel nyert. A második körben Nico Hülkenberg valamivel nagyobb, 0,1 másodperces előnnyel csapott célba a Mercedes AMG-vel, így Németország jutott elsőként a fináléba. A másik ágon a négy angol versenyző kiszolgálta a hazai közönséget: egy győzelem Priaulx-nak, egy Buttonnek, és jöhetett a mindent eldöntő harmadik meccs közöttük az Ariel Atommal, mely a WTCC bajnokának fölényes sikerét hozta. Mint utóbb kiderült, Button egyszerűen elváltotta magát, ezért a három másodperces hátránya „Kettesből hármasba váltottam föl. Vagyis mint kiderült, egyesbe… De legalább vannak angolok a döntőben” – nyilatkozta a 2009-es F1-es bajnok.

Bizony voltak, Priaulx pedig megállíthatatlannak bizonyult: Vettel kiugrásgyanús rajta ellenére is ő kormányozta célba először a Radical SR3-ast az első körben. Így Nico Hülkenbergnek kellett megmentenie a németek becsületét a Mercedes AMG GT S-sel. Bár kapott egy sárga lapos figyelmeztetést a fal érintéséért, végül legyőzte Jason Platót. A mindent eldöntő csatára a KTM X-Bow-kkal került sor, de a brit Priaulx-t ezen a napon egyszerűen semmilyen járműben nem lehetett legyőzni, így Anglia otthon tartotta a Nemzetek Kupáját, Németország pedig elszenvedte első vereségét 2007 óta – Michael Schumacher nélkül.

„Háromszor voltam már döntőben, mindig a németek nyertek” – mondta a WTCC korábbi sztárja. „Nagyszerű érzés! Köszönet Fredrick Johnssonnak, aki pár hete hozta össze ezt a brit csapatot. Megadta az esélyt arra, hogy hazai közönség előtt nyerjek. Mi mást kívánhatnék még? Nagyon köszönöm mindenkinek, aki eljött, találkozunk jövőre is! Holnap pedig jön az újabb megmérettetés!”

 

Celebration time! #ROCLondon pic.twitter.com/9Om5nIaQjS

— Race Of Champions (@RaceOfChampions) 2015. november 20.

 

„Elkövettem pár hibát ma, de Andy javított. Fantasztikus érzés itthon nyerni. Korában Németország legyőzött engem is a döntőben pár éve, de most megfelelő eredmény született” – nyilatkozta a másik győztes, Jason Plato, elismerve, hogy ő nem volt csúcsformában (négy versenyt ment, csak Felipe Massát tudta legyőzni).

„Kicsit küszködtem az autó hátsó részével, de gratulálok a briteknek, nagyszerűen teljesítettek ma” – nyilatkozta Hülkenberg. „Nagyszerű volt az első itteni fellépésem, de holnap még jobb lesz. Holnap újra megpróbálom!” – utalt az egyéni versenyre. Csapattársa, Vettel nem titkolta, fájó volt számára a vereség. „Nagyon is fáj. Nagyon!” – mondta mosolyogva. „Andy ma este nagyszerű volt, és megérdemelten nyert a hazai közönsége előtt. Mindent megtettünk, de ez az ő napja volt, örülök a sikerének. Nagyon jól éreztem magam, kicsit hideg van, de jó kis este volt.”

A-csoport
Északi Csapat 2-1 Amerika
Kristensen 1-0 López
Solberg 0-1 Hunter-Reay
Kristensen 1-0 Hunter-Reay 1. elődöntő
Északi Csapat 0-2 Németország
B-csoport Kristensen 0-1 Vettel
Németország 2-0 Ausztrália Solberg 0-1 Hülkenberg
Hülkenberg 1-0 Doohan
Vettel 1-0 Ricciardo DÖNTŐ
Németország 1-2 Anglia
Vettel 0-1 Priaulx
C-csoport Hülkenberg 1-0 Plato
Anglia 2 2-0 Skócia Hülkenberg 0-1 Priaulx
Buncombe 1-0 Wolff
Button 1-0 Coulthard 2. elődöntő
Anglia 2 1-2 Anglia 1
Buncombe 0-1 Priaulx
D-csoport Button 1-0 Plato
Anglia 1 2-1 Fiatal Sztárok Button 0-1 Priaulx
Priaulx 1-0 Wehrlein
Plato 0-1 Palmer
Priaulx 1-0 Palmer

További tartalmak