Musorujsag
Élő Eredmények

Ecclestone: Rossit kizárták volna a Forma-1-ben!

Gazzetta dello Sport
A Forma-1-ben „minden valószínűség szerint” kizárták volna a MotoGP olasz klasszisát, Valentino Rossit, aki a széria malajziai megmérettetésén leterelte a pályáról Marc Márquezt, aki emiatt bukott a viadalon – jelentette ki Bernie Ecclestone.
Bernie Ecclestone (Fotó: Batchelor / XPB Images) Bernie Ecclestone (Fotó: Batchelor / XPB Images)

Rossi a leintés után három büntetőpontot kapott a manőverért, amit a versenybírák indoklása szerint szándékosan hajtott végre, és mivel neve mellett már állt egy ilyen egység, a szezonzáró valenciai megmérettetésnek a rajtrács végéről kellett nekivágnia, ezzel pedig komoly hátrányba került a világbajnoki küzdelemben (amit végül el is bukott). A két világbajnok ütközésének komoly visszhangja volt, a kétes ügy pedig a szurkolók mellett a versenyzőket is megosztotta, még az F1-es depóban is.

Sebastian Vettel például Rossi mellé állt, Felipe Massa viszont leszögezte, az olasz hibát követett el ellenfele kiszorításával. Miután lezárult a MotoGP 2015-ös szezonja, a Gazzetta dello Sport munkatársa a Forma-1 Menedzsmentet (FOM) irányító Bernie Ecclestone véleményét is kikérte. A brit szakember szerint a MotoGP versenybírái nem voltak eléggé szigorúak a 36 éves klasszissal, aki a Forma-1-be bizony fekete zászlót kapott volt egy hasonló manőverért.

Marc Marquez és Valentino Rossi - fotó: EPA/Ahmad Yusni Marc Marquez és Valentino Rossi – fotó: EPA/Ahmad Yusni

„Egészen biztos, hogy a Forma-1-ben Rossit kizárták volna, vagy már a futam során fekete zászlót kapott volna” – mondta a 85 éves üzletember, aki a MotoGP szezonzáróján látottakról (Márquez a vádak szerint Rossi riválisát, Jorge Lorenzót segítette, noha nem egy csapatban versenyeznek) is beszélt. „Ez egy figyelmeztetés volt a Forma-1 számára! Mondok egy példát: tegyük fel, hogy a Ferrari a bajnoki címért harcol, és a Mercedes egyik partnercsapata akadályozza őket. Mi fog történni ezután?” – tette fel a kérdést Ecclestone, aki szerint a történtek „nagyon rosszak voltak”.

A beszélgetés során szó esett Rossi Forma-1-es kalandjáról is: a MotoGP klasszisa a 2000-es évek közepén vette fontolóra, hogy kipróbálja magát az autósok királykategóriájában is. 2006-ban több teszten is részt vett a Ferrarival, végül azonban úgy határozott, nem hagyja el a motorversenyek világát. Ecclestone szerint ez volt a helyes döntés. „A motorversenyzésben jövedelem és fontosság tekintetében is a csúcson volt, a Forma-1-ben viszont mindent a nulláról kellett volna kezdenie. Jól tette, hogy végül nem váltott” – zárta gondolatát a FOM első embere.

Bernie Ecclestone (Fotó: Gibson / XPB Images) Bernie Ecclestone (Fotó: Gibson / XPB Images)

További tartalmak