Musorujsag
Élő Eredmények

Rosberg nem érti, Hamilton miféle technikai változásról beszél

Sky Sports, Speedweek, Autosport
Nico Rosberg értetlenül áll Lewis Hamilton kijelentése előtt, s állítja, nem történt semmi olyan változás a Mercedes autóján, amely neki kedvezett, csapattársának viszont ártott volna az elmúlt hetekben.
Nico Rosberg (Fotó: xpbimages.com) Nico Rosberg (Fotó: xpbimages.com)

Sorozatban öt pole pozíciót szerzett, az utolsó két versenyt pedig megnyerte Nico Rosberg – s azóta arról folynak a találgatások, vajon minek köszönhetően táltosodott meg ennyire. Lewis Hamilton Interlagosban arra tett utalást, egy bizonyos technikai változás történt a Mercedesnél a Szingapúri Nagydíj óta, aminek szerinte köze lehet az erőviszonyok átrendeződéséhez kettejük csatájában.

Kijelentése után máris megindultak a spekulációk, vajon pontosan milyen technikai változásról is beszélt. Egyesek szerint a Mercedes újratervezett felfüggesztésére utalhatott, mellyel a csapat szélesíteni akarta a beállítások skáláját; mások arról számoltak be, hogy Rosberg a fékezés terén javított sokat; míg az is fölvetődött, talán a Pirelli szigorúbb gumihasználati előírásainak van köze a fordulathoz. A Mercedes vezetői mindeközben viszont úgy nyilatkoztak, inkább mentális tényezőkben kellene keresni az okokat.

Hamilton Abu-Dzabiban újra ezen változásokról beszélt. „Nem úgy jöttem ide, hogy Nicóval foglalkoztam. Ehelyett inkább azokkal a változásokkal törődtem, amik az autónk Szingapúr óta történtek, és azzal, miként érthetném meg jobban őket. Most még egy futammal több időm van a javításra” – nyilatkozta a Sky Sportsnak.

Lewis Hamilton (Fotó: Charniaux / XPB Images) Lewis Hamilton (Fotó: Charniaux / XPB Images)

Nico Rosberg viszont mindeközben elmondta, valójában nem történt semmiféle jelentős változás az autón, mely neki kedvezett volna. „Nem igazán tudom, mire utalt” – fogalmazott csapattársa fölvetéséről. „Nem változott semmi az autó vezethetőségén. Már előtte is nagyon közel voltam, de most egyszerűen fordult a kocka. Nagyon szoros a csatánk, de én vagyok elöl jelenleg, mert legutóbb én voltam a gyorsabb. Ennyi az egész. Tavaly gyorsabb voltam a nála az időmérő edzéseken. Idén év elején már nem, de most újra.”

„Ami az említett feltevéseket illeti, ez az egész csak találgatás. Nyilvánvalóan sok munka áll emögött, de nincs konkrét oka annak, miért vagyok most én a jobb. A kérdés pedig nem úgy helyes, mitől vagyok most gyorsabb, sokkal inkább úgy, miért nem voltam korábban gyorsabb. Ami a fékezést illeti, még mindig nem tökéletes. Az alapproblémát az jelenti, hogy szinte teljesen hideg fékekkel kezdesz lassítani, a végére viszont a tárcsák hőmérséklete eléri az ezer fokot. Egyszerűen nem állandó a fékezés érzése, és erre nehéz reagálni, mert egy új féktárcsát kisütni hat hónapig tart, és még ehhez jön a fejlesztési idő.”

Rosberg a kérdésre, kért-e bármi speciálisat is a Mercedestől a 2016-os autója fejlesztéséhez, elmondta: „Mindig vannak kisebb dolgok, amit próbálok elérni, hogy jobban érezzem magam. De ezek többnyire a másik versenyző számára is hasznosak. Nagyon ritka, hogy valami csak nekem kedvez, Lewisnak pedig nem.”

Nico Rosberg (Fotó: xpbimages.com) Nico Rosberg (Fotó: xpbimages.com)

A német versenyző szeretné, ha ezen a hétvégén összejönne neki a harmadik győzelem is sorozatban, de elmondása szerint 2016 szempontjából annyira nem meghatározó, miként alakul az év utolsó futama. „A szabályok nem változnak jövőre, így minden, amit megtanulok most, hasznos lesz akkor is. De én nem gondolok a jövő évre átvitt lendületre, csak az előttünk álló hétvégére, amelyen nyerni akarok. Az előző két győzelmem semmit sem jelent, nem a mesterhármas számít, csak az a fontos számomra, hogy nyerjek, és ezzel lehetőséget adjak a szerelőimnek, hogy ünnepelhessenek.”

A többi versenyzőhöz hasonlóan Rosberget is megkérték, értékelje szezonját. „Hm, egy hét és felest adnék magamnak a tízből. Vagy inkább hetest. Az a gond, hogy kisebb számot, mint amit a csapattársam kaphat. Nehéz megmondani, idén vagy tavaly voltam-e jobb. De azt elmondhatom, hogy 2015-ben sikerült továbbfejlődnöm, köszönhetően a 2014-es tapasztalataimnak is” – mondta.

További tartalmak