Musorujsag
Élő Eredmények

Arrivabene és 2016: Hogy őszinte legyek, nagyon félek!

Speedweek
Ahogy indult, úgy zárult a Ferrari 2015-ös éve: dobogós helyezéssel a Mercedesek mögött. Ausztrália és Abu-Dzabi között azonban nagyon sok minden történt – a csapatfőnök értékelt és 2016-ról is beszélt.
Maurizio Arrivabene (Fotó: xpbimages.com) Maurizio Arrivabene (Fotó: xpbimages.com)

Három futamgyőzelem, 16 dobogós helyezés, második hely a konstruktőri bajnokságban, harmadik és negyedik hely az egyéni versenyben – a Ferrari igencsak összeszedte magát 2015-re a tavalyi győzelem nélküli mélyrepülés után. És erről nemcsak az eredmények, a hangulat is árulkodik. Miközben egy éve ilyenkor a mély depresszió, a feszültség és bizonytalanság jellemezte az olaszokat, mára stabil és lelkes csapattá váltak.

„Már az első téli teszten jónak éreztük az új autót” – tekintett vissza Maurizio Arrivabene csapatfőnök idényükre. „De azt is éreztük, hogy egy igen magas hegy magasodik előttünk, amire föl kell másznunk. Azonban mindannyian, a gyárban és a pályán is nekigyürkőztünk ennek. Aztán ahogy felkapaszkodtunk a csúcsra, kiderült, hogy van még egy csúcs” – élt hasonlattal.

„Igazán büszke vagyok a csapatomra. A Ferrari sokat tanult, nekem is sokat kellett tanulnom. Az elején talán kicsit túl sokat akartam, ezért vissza kellett vennem. De büszke vagyok a munkánkra. Jó irányba haladunk, azonban teljesen elégedett csak akkor leszek, ha a fő célunkat is elértük. Amíg nem szerzed meg a bajnoki címet, nem állíthatod, hogy teljesítetted a küldetést. De ez a küldetés egy évvel ezelőtt még lehetetlennek tűnt, most viszont már tudjuk, hogy teljesíthető. El kell ismernem, időközben voltak olyan pillanatok is, amikor kicsivel többet vártam. Eléred a dobogós helyezéseket, és fennáll a veszélye annak, hogy ez egy idő után megszokássá válik. De ha a csapatodat lelkesnek látod, amikor a versenyzőid a dobogón állnak, az téged is feltölt. Érzed, mennyire fontos ez egy olyan nehéz szezon után, mint a 2014-es.”

Sebastian Vettel és Maurizio Arrivabene a magyarországi győzelem után (Fotó: xpbimages.com) Sebastian Vettel és Maurizio Arrivabene a magyarországi győzelem után (Fotó: xpbimages.com)

Arrivabene már Interlagos után kijelentette, 2016-ban már nem elégszenek meg a puszta dobogós helyezésekkel, bajnoki esélyessé szeretnének előrelépni. Bizonyos szempontból el is várja ezt tőlük a közvélemény a Mercedes dominanciája után. „Ez a célunk. Mindig reménykedünk, hogy a télen jobb munkát végzünk a Mercedesnél. Mindenképpen a bajnoki cím kell legyen a célunk, mindent meg is teszünk érte” – ismételte meg újra. Majd az ehhez szükséges fejlődésről is beszélt. „Egyszerű a válasz: mindenhol javulnunk kell, a motor, a karosszéria, az aerodinamika terén. 2014 után idén nagy lépést tettünk meg, de most még többre van szükség. Minden részlegnek egy irányba kell húznia.”

A kérdésre, nem fél-e attól, hogy merész célokat tűztek maguk elé, Arrivabene nem szégyellősködött. „Nagyon félek, hogy őszinte legyek! De a félelem időnként nagy teljesítményekre sarkall. Igen, félünk, de bízunk a képességeinkben. Tudjuk, hogy csökkent a lemaradásunk, és hisszük, hogy megtehetjük a következő lépést. Garanciát viszont nem tudok adni arra, hogy a miénk lesz a bajnoki cím. Csak arra, hogy mindenki mindent megtesz ezért.”

A csapatfőnök végül arról is beszélt, mi jelentette az év fénypontját számára. „Magyarország. Mert az edzésen egymillió problémánk volt, de összeszedtük magunkat, és a végén Sebastian megnyerte a versenyt. Akkor azt gondoltam: »Hű, micsoda csapat!« Ahogyan reagáltak a nehézségekre Magyarországon, az egyszerűen büszkévé tett” – mondta elégedetten második idei győzelmükről.

További tartalmak